Un motiv pentru a fi mandru ca esti roman

Un motiv pentru a fi mandru ca esti roman

Poate parea putin anacronic, la trei saptamani dupa ancheierea festivalului George Enescu, sa felicit in editorialul meu organizatorii acestui eveniment de exceptie. Tin sa fac acest lucru pentru simplul motiv ca, dupa foarte multi ani, acest festival m-a facut sa ma simt mandra ca sunt romanca.

Vorbe mari? Poate asa pare… Doar ca realmente nu tin minte un alt moment in care sa fi simtit ca nu-mi vine sa cred ca sunt in Romania. Am avut emotii in fiecare zi, mergand la un alt concert de exceptie. Repet, nu-mi venea sa cred ca toata elita muzicii clasice, simfonice se afla concentrata la Bucuresti. Si cum ne place noua romanilor sa avem „cel mai mare”, „cel mai tare” (indiferent ce este, de la masina la casa…), chiar am reusit sa-i aducem pe cei mai mari artisti ai lumii: Joshua Bell, Yo-Yo Ma, Mischa Maisky, Royal Concergebouw Orchestra Amsterdam, Royal Philharmonic Orchestra London…

A fost un real privilegiu pentru noi romanii si un gest surprinzator pe care il face statul roman care, iata, macar o data la doi ani reuseste sa ne investeasca banii cu cap. Spun privilegiu si pentru ca pretul biletelor a fost infim fata de orice concert pe care l-ai fi vazut in lume, si asta pentru ca statul a subventionat cea mai mare parte a cheltuielilor.
Singurul lucru regretabil este faptul ca evenimentul nu este suficient de mult mediatizat in afara tarii (in ciuda parteneriatelor media cu CNN sau Arte), pentru ca altfel Bucurestiul s-ar fi „confruntat” cu valuri de melomani veniti din toata lumea – si poate asa mai scapam putin de etichetele urate care ne sunt atribuite. In plus, ar putea, eventual, si Ministerul Turismului sa profite de acest eveniment, caci oare nu ne-am saturat ca, de atatia ani, orice promovare romaneasca sa se faca mereu si mereu pe acelasi cliseu – Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci?…

Si daca festivalul a luat sfarsit – si speram ca si scandalurile de la Filarmonica –, sa ne concentram pe ce avem de facut in viitoarele luni reci si foarte reci: noi ti-am pregatit un top cu 20 de lucruri la care poti apela sau pe care le poti face in aceasta perioada, plecand de la idei de deco si destinatii turistice la lucruri amuzante si de petrecere a timpului liber. In plus, ai ELLE Man, suplimentul L’Oréal, suplimentul LG… Ce poti sa-ti doresti mai mult?!

Roxana Voloseniuc redactor-sef Elle

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din revista elle