FENOMEN: Jamie Oliver da iama in bucataria romaneasca

Gatitul a ajuns o indeletnicire cool. Vedetele se lauda cu ultimele tarte si fripturi, Hollywood-ul investeste in filme pe teme culinare, iar un bucatar peltic, cu alura brit pop, da lectii de lifestyle gospodinelor aflate in extaz. Cinci oameni cu virste si ocupatii diferite ne-au explicat ce cauta Jamie Oliver la ei in bucatarie.

FENOMEN: Jamie Oliver da iama in bucataria romaneasca

De la Meryl Streep, Catherine Zeta-Jones si Juliette Binoche la macrobiotica Gwyneth Paltrow si senzuala Penélope Cruz, toata lumea a inceput de la o vreme sa isi exercite talentele… in bucatarie. Un lucru e clar: in ziua de azi e mai cool sa iti bagi miinile pina la coate in aluaturi mirobolante decit sa savurezi cocktail-uri pe marginea piscinei.

Nu e de mirare ca librariile au inceput sa vinda mai bine carti de bucate decit romane de fictiune. 14 mii de exemplare din cartile lui Jamie Oliver au patruns anul trecut in casele românilor.

Cel putin asa arata cifrele de vinzari ale editurii Curtea Veche, cea care i-a dedicat o serie de autor lui Jamie Oliver in România, serie din care s-au publicat pina in prezent patru titluri: Sa gatim cu Jamie. Cum sa devii un bucatar mai bun, Cu Jamie in Italia, Acasa la Jamie. Gateste-ti o viata frumoasa! si La masa cu Jamie.

Incepind cu mijlocul lui octombrie 2009, cititorii Jurnalului National primesc in fiecare vineri o carte de bu­cate din seria Jamie Oliver. Bucatarul se dezbraca… de secrete, care astfel ajunge la un public mai extins.

Exact asta si-a dorit si Jamie: sa convinga cit mai multa lume ca gatitul dupa retetele sale e usor si, mai ales, placut.

Raluca, 30 de ani, mamica
ELLE: Cind ai auzit de Jamie prima data si ce te-a determinat sa incerci o reteta de-a lui?
Raluca: Acum citiva ani, l-am vazut la televizor cum facea o tarta cu capsuni si inghetata si mi s-a facut o pofta… mai ales ca parea simplu de facut.
ELLE: Care e prima reteta Jamie Oliver pe care ai incercat-o?
R.: Am gasit o reteta interesanta in cartile lui: „Pastrav la cuptor cu cimbru”. Cind am fost la Moe­ciu in toamna trecuta, am cumparat pastrav, special pentru asta, si ne-am chinuit sa il aducem viu pina acasa. Bineinteles ca nu am reusit! Oricum, era proaspat. Am incercat reteta chiar de ziua sotului meu si a fost fenomenala! M-a laudat si soacra!
ELLE: Ce zic prietenii?
R.: Prietenii au fost in extaz cind le-am facut „Semifreddo cu praline”, de Craciun. A fost e­xact cum scria Jamie: „Nu stiu pe nimeni care sa nu fi mormait de placere cind a gustat din acest desert”. Am mai surprins foarte placut o prietena intr-o seara geroasa de decembrie cu „firmituri cu fructe”, un desert foarte simplu din fructe diverse acoperite cu o crusta generoasa de zahar, unt si faina, toate la cuptor. Abia astept sa incerc la vara varianta cu capsuni, zmeura si mure, acompaniate de inghetata de vanilie.

Citeste continuarea in revista Elle februarie 2010
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din revista elle