ELLE HEALTH: CE MANANCA NUTRITIONISTII DE CRACIUN

Punand intrebari tintite, ELLE a verificat cat se respecta din ceea ce se predica. Studiu de caz: masa de Craciun!

 

ELLE HEALTH: CE MANANCA NUTRITIONISTII DE CRACIUN

Lucrind la articolul acesta, m-am simtit de citeva ori ca un jurnalist de cancan, mai interesat de ce-i in patul vedetei decit de planurile ei de viitor (stii, clasica intrebare „Si ce planuri mai aveti?'). Sau ca un musafir care vine in vizita si gaseste o ordine impecabila, dar totusi trage sertarul, caci o curiozitate bolna­vicioasa il roade…

Bine, eu nu m-am uitat in pat, ci pe masa. Si nu pe orice masa, ci pe cea de sarbatoare!

Cind am vorbit cu dr. Floarea Damaschin, conferentiar de igiena la Universitatea din Constanta, sotul ei tocmai mincase, citez: „O bucata de slanina cu piure de cartofi si muraturi'. Cel putin ciudat si puternic debusolant… Adica in paradisul echilibrului alimentar si al regimurilor sanatoase au loc slanina si cartofii? Fara a transforma exceptiile in reguli, micile abateri sint acceptate. Insa cheia succesului ramine echilibrul.

Am adunat marturii de la patru specialisti in nutritie, patru oameni care se ocupa zilnic cu sfaturi si lectii despre sanatate si alimentatie. Ei bine, au recunoscut: si ei gresesc. Fiindca nimeni nu e de piatra, iar cozonacii de Craciun sint cu adevarat irezistibili. Insa ne-au dat de inteles ca exista greseli si Greseli. Ca unele se platesc cu 2-3 kilograme in plus dupa sarbatori, iar altele cu 5 sau mai multe.

Dr. Mihaela Bilic, medic specialist in diabet si boli de nutritie, spune ca am ajuns sa punem mai mult accentul pe mincare decit pe felul in care arata masa, portiile, cum decoram farfuria, cum aranjam. „Haideti sa ne mai rafinam un pic si sa punem mai putin in farfurie, dar cu mai multa culoare. Adica nu trebuie sa maninc o farfurie cu opt sarmale ca sa ma simt fericit. Pot sa maninc doar doua si, in general, mai putin din fiecare fel de mincare, pentru ca important este – cum spune si proverbul – nu ce-i pe masa, ci ce-i in jurul mesei. Importanta este si conversatia, atmosfera, felul in care te imbraci. Noi ne concentram prea mult pe mincarea din farfurie si uitam de lucrurile din jur.'

Daca vrei, poti icerca aceste sarmale de post!

Miruna Siminel

Citeste continuarea in Elle Decembrie 2010

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din revista elle