ELLE CONTROVERSA – CUI I-E FRICA DE VALENTINE’S DAY?

Un buchet de trandafiri, o declaratie penibila de dragoste, un animalut grotesc din plus si o cina (voit) romantica. Cind? Pe 14 februarie! De ce? Pentru ca asa... trebuie! Maurice Munteanu va propune o revolta pe tocuri si tratarea aceastei „sarbatori“ drept o... gluma.

ELLE CONTROVERSA – CUI I-E FRICA DE VALENTINE’S DAY?

UN ALT FEL DE INCEPUT

Wikipedia ne spune ca Valentine’s Day este „Ziua indragostitilor in traditia occidentala” si ca isi are originile in numele unui preot roman care casatorea in secret cupluri in vremuri de restriste, cind locul barbatilor era la razboi si nu acasa, alaturi de sotii. Un alt roman, de data aceasta imparat, si anume Claudiu al II-lea, decide ca nici un soldat din Roma nu se mai poate casatori. Pentru ca asa voia el. Si pentru ca razboiul nu are timp sa astepte sa fie gata cina!

Inutil sa mai mentionam ca Valentin a fost adus in fata impara­tului, ca imparatul l-a simpatizat, tocmai pentru ca a considerat ca are stofa de… razboinic. Saracul romantic Valentin! Imparatul a mers atit de departe cu gluma, incit i-a propus neinfricatului preot sa renunte la crestinism si sa conduca… armate. Bref, Valentin a refuzat, imparatul l-a executat, dar romanticii din toata lumea nu au uitat niciodata scrisorile pe care preotul le trimitea din inchisoare cunoscutilor, scrisori care se terminau, invariabil, cu „Adu-ti aminte de Valentin al tau!”.

Valentin a fost probabil omorit pe data de 14 februarie, in anul 269 sau 270. Tot Wikipedia ne mai spune ca nu exista nici un fel de baza reala pentru aceasta istorioara, dar ne consoleaza sugerind ca, oricum, „este o poveste frumoa­sa”! Si pentru ca stiu ca toate fashionistele amatoare de plimbari prelungi si romantice in Muzeul Satului vor fi profund revoltate de adoptarea acestor obiceiuri barbare, pur occidentale, ma simt obligat sa relatez ca tot Wikipedia ne lumineaza si de aceasta data si ne ofera alternativa… Dragobetelui! Ce spune, deci, Wikipedia? Ca Drago­bete­le este o sarbatoare pur romaneasca si ca este considerata echivalentul mult mai „sofisticatei” sarbatori de Valentine’s Day.

Asadar, fashionistele care vor avea rabdare sa caute informatii pe Internet vor mai afla ca „etimologia cuvintului a fost dezbatuta de numerosi etnologi si filologi, pro­punindu-se variate explicatii pentru originea sa”. Nu am sa va plictisesc acum cu aceste detalii atit de putin glamour, dar va sugerez sa accesati propriul iPad intr-o pauza de cafea la Starbucks si va garantez ca veti fi socate sa aflati – evident, prin intermediul Wikipedia – ca „Biserica Ortodoxa din Republica Moldova a contestat mate­rialul prezentat de Partidul Liberal (?!?) pentru a promova aceasta sarbatoare”!

Stiu ca nu suferiti nici pentru preotul roman Valentin, nici pentru Partidul Liberal, stiu ca tremurati de nerabdare sa aflati ce se mai intimpla pe net-a-porter sau sa trageti cu urechea la ultimele birfe despre ce (nu) a primit Mihaela Radulescu de Valentine’s Day, dar va implor sa aveti rabdare si sa intelegeti de ce trebuie sa va revoltati.

Citeste continuarea in Elle Februarie 2010

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din revista elle