Stop cadru cu Radu Jude

S-a lasat greu convins sa vor­beasca cu noi. si mai greu a fost sa-i facem poze. „E un pic mai simplu atunci cind regizez eu filmele”, s-a justificat acesta.

Stop cadru cu Radu Jude

ELLE: La scurt timp dupa ce a luat premii, scurt metrajul Lampa cu caciula a fost postat „la liber” pe Net. Crezi ca aceasta actiune a fost binevenita?

R.J.: A fost postat, cu acceptul nostru, pe site-ul Festivalului Sundance, de unde poate fi downloadat contra cost. Am fost de acord cu povestea asta pentru ca sistemul de distributie a filmelor, cu atit mai mult a celor de scurt metraj, este foarte defectuos. si atunci Internetul ni s-a parut o modalitate, nu foarte fericita, e adevarat, prin care cei interesati sa poata vedea acest film.

ELLE: CNC ti-a respins citeva proiecte pina acum. Ai gasit o motivatie a respingerilor?

R.J.: Nu am gasit nici o motivatie. Cred ca juriul a fost total neprofesionist. si spun asta nu pentru ca mi-au respins mie proiectele, dar au respins cineasti extrem de talentati, cu rezultate importante: Cristi Puiu, Ileana Stanculescu, Hano Hoffer, Dumitru Budrala etc. Dar au primit finantare ci­neas­ti ale caror ultime filme au fost extrem de proaste, n-au avut nici succes de public, nici succes in festivaluri internationale.

ELLE: Crezi ca premiile obtinute de Lampa cu caciula, dar si de alte filme independente vor determina CNC sa dea mai multe sanse tinerilor regizori?

R.J.: Nu.

ELLE: Cind va fi lansat filmul „replica“ dupa Jim Jarmusch?

R.J.: Acel film de 30 de minute pe care-l fac pentru TVR nu e chiar o „replica” la Jim Jarmusch. Spuneam asta incercind sa-i gasesc un model cit mai apropiat. E un road-movie care se intimpla intr-un taxi, in Bucuresti. Va fi difuzat pe TVR2, dar nu stiu cind.

ELLE: Prima ta „meserie” e cea de jurist. Cum ai ajuns la regie de film?

R.J.: Am facut Facultatea de Drept, e-adevarat, dar n-am practicat deloc. De fapt, inca de cind eram in primul an la Drept am tot dat examen la ATF, dar am picat de vreo doua ori, asa ca in cele din urma am facut Regia la Universitatea Media.

ELLE: Care a fost primul film pe care l-ai regizat?

R.J.: Un filmulet de un minut, filmat pe VHS, in care jucau niste prie­teni de-ai mei. A iesit ingrozitor de prost… In ultimii ani am facut multa asistenta de regie, pentru Costa Gavras, Radu Muntean, Cristi Puiu. Din 2005 am inceput sa regizez spoturi publicitare si am abandonat meseria de asistent de regie.

ELLE: Ce ai alege? Scenarii sau regie? Scurt metraj sau lung metraj?

R.J.: Regie. Imi doresc sa fac filme bune, conteaza mai putin lungimea lor.

ELLE: Pregatesti un lung metraj, Principii despre viata. Cind va fi lansat?

R.J.: Lung metrajul e in stand-by, cita vreme n-avem finantarea asigurata…

Alina Aliman

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people