Philip Treacy Maestrul palariilor couture

Excentrice, extravagante si cu puternice influente suprarealiste, creatiile acestui designer irlandez fac parte deja din istoria modei. Tehnicile folosite si simtul acut al elegantei au sedus lumea, de la creatori de moda de talia lui Karl Lagerfeld pina la marile doamne din aristocratia britanica. ELLE România a obtinut un interviu in exclusivitate.

ELLE: Ce a urmat dupa absolvirea Royal College of Art?

P.T.: Imediat dupa absolvire mi-am deschis propriul atelier in pivnita din casa Isabellei, pe Eliza­beth Street, in Londra. A fost o perioada foarte frumoasa, Issy si cu mine eram un fel de Harold si Maude, cutreieram orasul in lung si in lat cu masina, mergeam la vernisaje, expozitii sau la biblioteca si toate conversatiile noastre se invirteau in jurul palariilor.

ELLE: Ce a insemnat Isabella Blow pentru Philip Treacy?

P.T.: A fost muza, prietena, confidenta mea. A fost prima persoana extraordinara pe care am cunoscut-o. Toata lumea paleste pe linga ea. Imi va fi dor de risul, de pasiunea si de personalitatea ei debordanta cit voi trai. Azi am fost in atelier si Issy era peste tot – in fiecare palarie creata de mine e si o bucatica din ea. (Isabella Blow a decedat pe 7 mai 2007 – n.r.).

ELLE: Cind a venit prima confirmare a talentului dumneavoastra?

P.T.: La 23 de ani, am fost chemat la Paris de Karl Lagerfeld, director de creatie la Chanel. Abia iesisem de pe bancile facultatii si eram total intimidat de ceea ce mi se intimpla. Daca puteti sa credeti, aveam dileme de genul „Karl” sau „domnul Lagerfeld”? Issy, in schimb, era complet relaxata, a intrat cu nonsalanta ei tipica in casa Chanel si primul lucru pe care l-a facut a fost sa ceara un ceai.

ELLE: Cum ati descrie aceasta colaborare?

P.T.: Intotdeauna colaborarea cu un designer este benefica pentru ambele parti. Cu casa Chanel am colaborat zece ani. Am invatat foarte multe in acea perioada. tin minte ca la prima prezentare de moda Chanel la care am colaborat, am fost foarte emotionat. Creasem o palarie pe care urma sa o poarte Linda Evangelista, un adevarat coup-de-foudre. Nu intelegeam de ce nu intra mai repede pe scena, celelalte fete apareau aproape una dupa alta. Insa ea a asteptat sa iasa cea de dinaintea ei, abia apoi a intrat. O miscare foarte desteapta, atunci mi-am dat seama ca a asteptat sa aiba toata scena doar pentru ea.

ELLE: Cum a fost prima prezentare de moda Philip Treacy?

P.T.: Cred ca „haos“ este cuvintul potrivit, in sensul cel mai pozitiv. Prezentarea a avut loc in cursul Saptaminii Modei de la Londra din 1993 si toata colectia era compusa din palarii negre. Cind a trebuit sa aleg fetele pentru prezentare, am sunat-o intii pe Christy Turlington, care a acceptat imediat. A doua zi m-a sunat agentul lui Naomi Campbell – voia si ea sa prezinte; la fel a fost si cu Stella Tennant. Kate Moss s-a suparat ca nu o sunasem si pe ea. Nu au cerut nici un ban, in schimb si-au dorit sa pastreze palariile. Insa partici­parea tuturor acestor fete, supermodelele perioadei, a cauzat o adevarata frenezie in presa. De atunci s-a schimbat complet perceptia palariei – oamenii au devenit mult mai constienti de ea si de puterea ei de metamorfozare.

ELLE: V-ati mai implicat si in alte proiecte?

P.T.: In 2006 am colaborat cu Umbro la o colectie sport. A fost o experienta interesanta, am incercat sa extragem din ambele brand-uri calitati care sa duca linia sport la un alt nivel: glamour, cu­loare, forma, performanta, miscare.
Anul trecut m-am ocupat de decora­rea unui boutique-hotel in vestul Irlandei, The G. Intr-o prima faza am avut anumite reticente, nu stiam daca sint capabil sa livrez un design tipic irlandez, dar cred ca am reusit sa creez un spatiu foarte reprezentativ pentru cultura si designul irlandez din secolul 21.

ELLE: Ce faceti in timpul liber?

P.T.: Imi place sa ma plimb cu cei doi ciini Jack Russel in drum spre atelierul de pe Elizabeth Street, merg des la munte sa ma dau cu snowboard-ul, iar ultima mea pasiu­ne este fotografia.

Cristina Craciun
Creatiile Philip Treacy sint disponibile la The Place Concept Store.

Foto:Arhiva Philip Tracy

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people