O statuie antică furată o aduce pe Kim Kardashian în fața instanței

O statuie antică furată care a ajuns în posesia lui Kim Kardashian o va aduce pe vedetă în fața instanței. Iată detaliile bizarei povești.

O statuie antică furată o aduce pe Kim Kardashian în fața instanței

O statuie antică furată reprezintă cel mai recent motiv pentru care Kim Kardashian se află în mijlocul unei controverse de proporții – dar care o va și aduce pe vedetă în fața instanței în Statele Unite. Statuia, un fragment reprezentând partea de jos a zeiței Atena, realizată din calcar și reprezentând o copie romană din secolul 1 după o altă statuie a sculptorului grec Myron, a făcut parte dintr-un transport de mobilier și obiecte de artă achiziționate de Kardashian și de soțul său, Kanye West, din Europa în 2016, atunci când cei doi și-au renovat casa din Calabasas.

Această statuie antică a făcut parte din transportul în valoare de 750.000 de dolari comandat de soții Kardashian West, dar a pus probleme încă de la aducerea ei în SUA, ofițerii vamali confiscând-o pe motiv că ar fi furată și exportată ilegal din Italia. Săptămâna trecută, un tribunal din Los Angeles a deschis un proces civil care are în centru proveniența statuii.

De legalitatea transportului care conținea statuia este legat și numele lui Axel Vervoordt, un designer de interior belgian cunoscut în branșă, cel care a conceput renovarea casei celebrului cuplu. Designerul, care a lucrat pentru nume celebre precum Sting și Trudie Styler, Robert de Niro și Bill Gates, a declarat că a achiziționat această statuie antică de la Galeria Chenel din Paris, în noiembrie 2012, știind că aceasta fusese achiziționată înainte de 1980 dintr-o veche colecție germană. Atunci când statuia a fost trimisă în SUA pentru casa cuplului, ea a fost declarată, în documente, drept o antichitate a cărei vechime este mai mare de 100 de ani, și nu ca un obiect de interes arheologic. Vameșii au primit drept dovadă și chitanța cumpărării statuii, însă tot ei au fost cei care au declarat că obiectul care a ajuns, în cele din urmă, la Kardashian nu a fost cel cumpărat în 2012, ci un altul, obținut în mod ilegal.

CONȚINUT VIDEO ELLE

„Factura din 2012 de la galeria Chenel nu pare să fie pentru statuia acuzatului, pentru că termenul ‘o statuie mare drapată’ s-ar referi la o statuie întreagă, în vreme ce ‘fragment dintr-o Atena de Myron’ s-ar referi doar la un fragment de statuie, ceea ce este, de fapt, statuia acuzatului.”, se arată în dosarul de la tribunal. Mai mult, statuia, se arată în documentele obținute de tribunal, ar proveni din Italia.

Și autoritățile din Italia s-au implicat în bizarul proces legat de această statuie antică, arătând că Vervoordt ar fi expus la standul său de la European Fine Art Fair din Maastricht, în 2011, statuia pe care pretinde că a cumpărat-o în 2012.

Astfel, statuia lui Kim Kardashian nu a fost înregistrată oficial, iar un arheolog italian care a examinat-o a ajuns la concluzia că aceasta a fost furată sau exportată ilegal din Italia. Acum, statul italian cere repatrierea statuii, în vreme ce galeria din Paris de unde ar fi fost cumpărată spune că oficialii au făcut o greșeală și că nu ar fi vorba despre două statui diferite. Directorul galeriei Chenel chiar a declarat că statuia a fost împrumutată înainte de a fi vândută, ceea ce ar explica apariția ei la standul lui Vervoordt în 2011.

Acum, Kim Kardashian neagă implicarea în scandalul iscat de această statuie antică. Un reprezentant al vedetei a declarat că aceasta nu a achiziționat niciodată obiectul și că a aflat de existența ei doar din documentele de la tribunal. „Credem că a fost cumpărată folosind numele ei fără permisiune, și pentru că statuia nu a ajuns niciodată, ea nu a fost conștientă de tranzacție. Încurajăm investigația și sperăm ca statuia să ajungă înapoi la proprietarii săi.”

Citește și:
Cum arată și ce face azi Noelle Vlasov, fiica lui Ingrid Vlasov și a lui Marian Nedelcu?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video