Isabel Allende – Puterea feminitatii

Cea mai cunoscuta scriitoare de limba spaniola din lume, in dialog exclusiv cu ELLE Romania despre familie, feminism, politica, agresiunea americana in lumea de azi si durerea unei mame care si-a pierdut copilul. Interviu de: Mihaela Frank

ELLE: Credeti ca modelul familiei traditionale, atit de bine descris in cartile dumneavoastra, mai este valabil azi, cind familia se reinventeaza continuu?

I.A.: E adevarat, conceptul de familie e in schimbare, mai ales in societatile occidentale moderne, dar femeile sint, inca, cetateni de categoria a doua in multe locuri ale lumii. Fetele continua sa fie vin­du­te prin casatorii premature, pros­titutie, munca fortata; femeile sint in continuare silite sa nas­ca copii pe care nu si-i doresc sau pe care nu au cu ce sa-i hraneas­ca. In multe locuri din lume, fe­me­i­le nu pot mosteni sau conduce o proprietate, sint ba­tute, violate sau chiar ucise fara ca faptasii sa fie pedepsiti. In lume, femeile fac do­ua treimi din munca si totusi de­tin doar 1% din bunuri. Sper ca conceptul de familie va evo­lua, astfel incit aceasta sa nu se mai bazeze pe sacrificiul nici unuia dintre membrii sai, dar mai sper si ca vechea idee a familiei extin­se, adica micul trib unde fiecare are grija de celalalt, va supravietui.

ELLE: Un subiect care apare adesea in cartile dumneavoastra este exilul. Dupa atitia ani de cind ati fost obligata sa va parasiti tara, va mai considerati o exilata? Aveti de gind sa va intoarceti vreodata in Chile pentru totdeauna?

I.A.: Am trait in exil, in Venezuela, timp de 13 ani, iar acum sint imigranta in Statele Unite. M-am casatorit cu un american si fiul meu, nepotii mei si toti prietenii sint aici, in California. Ar fi foarte dificil pentru mine sa las totul in urma si sa ma intorc in Chile. Totusi, parintii mei, destul de batrini, locuiesc in Chile si ii vizitez de citeva ori pe an. Asa ca as putea spune ca am un picior in tara mea si unul in California. si mi-e teama ca asa vor sta lucrurile multi ani de-acum incolo.

ELLE: Istoriile familiilor din cartile dumneavoastra se impletesc cu istoria recenta si, inevitabil, cu politica. Cum va raportati la politica?

I.A.: Cind eram foarte tinara, imi placea socialismul, desi nu am fost niciodata inscrisa intr-un partid politic. In SUA votez cu de­mocratii. Administratia Bush ma oripileaza. Nu-mi place deloc directia in care merge aceasta tara de la 11 septembrie 2001 incoace. Cu scuza terorismului, Bush tine oamenii in frica, a violat Constitutia, a condus un razboi foarte nepopular, si-a facut dusmani peste tot si a distrus credibilitatea Statelor Unite in lume. Guvernul american, de asemenea, este foarte corupt.

ELLE: Apropo de 11 septembrie. Nu ma pot abtine sa remarc coincidenta dintre evenimentul din Statele Unite si lovitura de stat militara din Chile, care a avut loc pe 11 septembrie 1973. Pina si ziua de marti coincide…

I.A.: Coincidenta este, intr-adevar, surprinzatoare. Data de 11 septembrie 1973 a schimbat viata a milioane de chilieni. 11 septembrie 2001 a schimbat lumea. Pare sa fie o data blestemata.

ELLE: Dupa atitia ani de la lovitura de stat din 11 septembrie 1973, v-ati impacat cu soarta unchiului dumneavoastra, Salvador Allende, si cu ceea ce s-a intimplat in Chile? V-ati gindit vreodata sa scrieti o carte despre unchiul dumneavoastra?

I.A.: Am facut pace cu trecutul. E foarte greu sa traiesti cu ura in suflet, pentru ca, in final, aceasta devine o incarcatura insuportabila. Totusi, nu cred ca voi putea scrie vreodata despre Salvador Allende pentru ca e un subiect de care sint prea legata emo­tional. De asemenea, nu cred ca un roman ar fi potrivit pentru a spune aceasta poveste, iar pentru o biografie nu sint cea mai po­trivita persoana care s-o scrie.

ELLE: Statele Unite au jucat un rol important in lovitura de stat militara care v-a schimbat viata atit de dramatic. Acum locuiti in SUA si sin­teti casatorita cu un american. Sa inteleg ca i-ati iertat pe americani?

I.A.: N-am iertat CIA pentru interventia din Chile si din restul Americii Latine, asa cum nu-i pot ierta nici rolul pe care il joaca astazi in lume. CIA este responsabila pentru multe atrocitati, incluzind Guantanamo, inchisorile secrete unde oamenii sint torturati si asasinati, interventii in alte tari care nu ar fi fost niciodata tolerate in Statele Unite etc. Totusi, CIA nu este SUA. Aceasta este o tara foarte mare si cei mai multi oameni care locuiesc aici sint onesti, cu suflet bun, si nici macar n-au habar despre politica externa a tarii lor. Informatiile nu ajung la ei si daca ajung sint distorsionate. Nu putem acuza poporul american pentru greselile guvernantilor sai.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din people