Interviu: IAMX – „Un artist se minte intotdeauna”

Proiectul IAMX a inceput oda­ta cu plecarea lui Chris Corner de la Sneaker Pimps. Sase al­bu­me mai tirziu si inain­­tea celui de-al doilea concert in Roma­nia, Corner a stat de vorba cu Ioana Ulmeanu despre planuri, mesaje, moda si motivele pentru care nu poa­te face altceva in afara de muzica.

ELLE: Si costumele pe care le folositi? Stiu ca nu ai un stilist si nu apelezi la un singur designer. Cum iti alegi costumele, cum iti creezi personalitatile de pe scena?

IAMX: E aleator. Sint interesat de lucrurile pe care nimeni altcineva nu vrea sa le poarte. |n general mi se pare ca moda este foarte plictisitoare si lipsita de viata. Pentru mine, stilul este expresia fizica a individului asa cum este el in realitate. Daca as arata bine si m-as simti natural, as fi fericit sa port o toga pe scena. Nu imi pasa. Nimic nu este un tabu pentru IAMX. Pentru show-urile live aducem, de obicei, multe piese. Unele sint haine de designer, altele sint second hand, iar altele nici macar nu sint haine. |naintea show-ului aruncam mai multe laolalta si le facem sa functioneze impreuna. Din cauza asta spectacolele sint imprevizibile.

ELLE: Iti plac, totusi, unii designeri. Cum asa?

IAMX: Pentru mine, sint doar citiva oameni care se disting. Viktor & Rolf au avut intotdeauna o eleganta indrazneata care imi place si am vazut unele piese couture ale lui Karl Lagerfeld care m-au entuziasmat. Dar in ge­neral ma simt mai bine gasind lucruri nebunesti prin vreun second hand si incercind sa le asez intr-un outfit.

ELLE: Performerul pe care il vedem pe scena seamana vreun pic cu tine?

IAMX: Da, este o exagerare a personajului real. Urasc sa joc un rol. Scena, ca si actul de a face un disc, este o parte fundamentala din tera­pia artistica. Trebuie sa fie reala si trebuie sa reflecte adevarata emotie a melodiilor. Altfel, ­ m-as fi oprit din asta acum multa vreme. Viata este prea scurta ca sa minti.

ELLE: Spuneai ca imaginile, filmele pe care le faci pentru show-uri seamana cu actul de a picta o imagine emotionala a unei piese. Asa ca performance-ul ca intreg este important pentru ca publicul sa inteleaga ce faci. Cit loc lasa asta imaginatiei?

IAMX: Cred ca lasa. Cred ca IAMX des­chide o intreaga lume de posibilitati. Totul este inca foarte abstract si ce se intimpla este neclar chiar si pentru mine. Dar nu am zis niciodata ca este important ca publicul sa inte­leaga ceea ce fac. Pentru ei este important sa se simta suficient de liberi in acel mediu incit sa isi permita sa-si lase emotiile si imaginatia sa zboare. Eu ofer, practic, alte intrebari, nu dau raspunsuri.

ELLE: Iti asculti munca? E vreo piesa IAMX in playlistul tau?

IAMX: Nu imi permit luxul de a-mi auzi cu adevarat muzica. O traiesc si o respir in fie­care zi. Creativitatea asta ma tine in viata. {i, in general, muzica ascultata cu scopul de re­laxare nu este atit de importanta pentru mi­ne. Daca ascult muzica, atunci este muzica clasica. Dar apreciez alte forme de arta: film, carti, pictura. De ce oamenii ii intreaba intotdeauna pe muzicieni despre muzica?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people