Interviu cu Valentina Vidrascu – un designer etno

Afla povestea din spatele unui designer de moda fascinat de portul popular romanesc, care considera ia cea mai frumoasa piesa pe care o femeie o poate avea in garderoba si care refuza sa se lase influentata de altceva decit de elemente etno.

Povestea Valentinei Vidrascu este foarte speciala. A studiat Filologie Romana, a lucrat ca ghid in Uniunea Sovietica pentru vizitatorii romani, iar acum 13 ani a pornit pe un drum complet nou: a devenit designer de moda. Colectiile ei etno poarta o puternica amprenta a portului popular romanesc, de care este fascinata pina in ziua de azi si nu concepe sa se lase inspirata de altceva. Recunoaste cu mindrie ca este un autodidact si ca a invatat ceva nou cu fiecare colectie, cu fiecare piesa vestimentara creata.

ELLE: Cind ti-ai dat seama ca vrei sa devii designer de moda?
Valentina Vidrascu: Nu am crezut nici in cele mai ascunse vise ca voi ajunge sa fac design vestimentar. Intotdeauna m-a fascinat aceasta arta, insa conside­ram ca trenul plecase de mult pentru mine, deoarece am facut o facultate de limbi straine. Insa intr-o zi eram la rascruce si am ales sa pornesc aceasta aventura in moda. Habar nu aveam in ce ma bag! Asta se intimpla acum 13 ani.
 
ELLE: Inca de atunci te-ai inspirat din portul popular?
V.V.: Cind am facut primele incercari am avut o reve­latie. Mi-am dat seama destul de repede ca ma voi inspira din costumul national, ca voi merge pe aceasta directie etno. Insa inceputul a fost foarte greu. Faceam tot felul de experimente cu diferite tehnici traditionale, greseam, plateam, dar ma aruncam din nou cu capul inainte… Nimic nu ma putea opri!
 
ELLE: Ce te-a fascinat la portul popular romanesc?
V.V.: Nu pot sa imi explic nici in ziua de azi vraja, fascinatia pe care o are costumul national autentic asupra mea. Este ca o dragoste neconditionata care ma in­va­luie de fiecare data cind descopar un model sau un imprimeu nou si care ma transpune intr-o stare de transa.
 
ELLE: Povesteste-mi un pic despre copilaria ta. Ce te-a marcat si te influenteaza in continuare in creatiile tale?
V.V.: Eu am avut o copilarie modesta, dar pe care o pretuiesc extraordinar de mult. Toata perioada aceea este legata de mama mea, o taranca simpla cu un simt estetic deosebit si o voce de aur. Ea este cea care mi-a cultivat dragostea fata de muzica, de dansul si de portul popular. Si dragostea pentru limba romana!

ELLE: Care a fost prima piesa vestimentara creata de tine?
V.V.: Prima rochie am desenat-o in clasa a sasea, mi-am si croit-o cu ajutorul unei vecine.
 
ELLE: Si prima colectie?
V.V.: Prima colectie adevarata am facut-o acum zece ani. Toate piesele erau brodate manual cu motive ornamentale romanesti. A fost o adevarata nebunie, am muncit enorm la ea!
 
ELLE: Cum abordezi o noua colectie? Incepi cu materia­lele sau cu conceptul?
V.V.: Nu am o regula fixa, insa o bucata de material, o insertie din dantela sau micile detalii ale unei texturi ma inspira cel mai tare. Recunosc ca atunci cind intru intr-un magazin de materiale, cumpar tot ce imi place. Investesc toti banii in asta, am deja o arhiva enorma de materiale, de dantele s.a.m.d.
 
ELLE: Stiu ca ai petrecut citeva luni in studiourile unor de­signeri din Londra. Cum te-a influentat aceasta experienta?
V.V.: Atunci am realizat ca am ales drumul cel bun, dar si ca mai am multe de invatat. Pina atunci imi puneam des problema ca poate ar fi trebuit sa fac altceva.
 
ELLE: Daca nu ai fi mers pe acest drum, cu ce crezi ca te-ai fi ocupat?
V.V.: Mi-ar fi placut sa am un liceu privat, din care sa fi iesit multe personalitati. Inca mai visez la o scoala de fete.
 
ELLE: Ai expus in strainatate? Cum au fost primite creatiile tale acolo?
V.V.: Am participat la Washington Fashion Week acum citiva ani. Dupa acea experienta m-au contactat multe reviste si fotografi pentru materialele lor editoriale.
 
ELLE: Te gindesti sa deviezi de la portul popular si sa te lasi influentata si de alte traditii sau tendinte pentru urmatoarele colectii?
V.V.: Nu, nu am nici un motiv sa fac asta, eu voi lucra numai in stilul etno.
 
ELLE: Care este piesa preferata din colectiile tale?
V.V.: Piesa mea preferata este cu siguranta ia roma­neasca. O piesa-cult din portul popular care a fost preluata si cizelata sute de ani, o piesa care i-a fascinat pe Ma­tisse, pe Yves Saint Laurent, pe Kenzo sau pe Jean Paul Gaultier.
 
ELLE: Unde ai vrea sa fii peste cinci ani?
V.V.: Peste cinci ani voi fi pregatita sa lucrez doua co­lectii de suflet, doua colectii-tribut dedicate Reginei Maria si Mariei Tanase.
 
ELLE: Ai un sfat de stil pentru cititoarele ELLE?
V.V.: Din punctul meu de vedere, fiecare romanca ar trebui sa aiba o ie. Prin iile mele stilizate vreau sa le ajut sa descopere frumusetea lor si sa le poarte cu demnitate, sa fie mindre ca sint romance.

Cristina Craciun
Foto: Gabi Hirit
Creatiile Valentinei sint disponibile in showroom-ul din str. Gen. Berthelot nr. 5, ap. 10, tel. 0751.101.060.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people