Interviu cu Jamie Oliver: “Gatitul este o aptitudine fantastic de utila in viata”

Jamie Oliver, cel mai cunoscut bucatar al Angliei a stat de vorba cu ELLE despre cina ideala, secretul succesului sau si cea mai recenta carte, “Jamie, ministrul hranei sanatoase. Oricine poate invata sa gateasca in 24 de ore”, aparuta la editura Curtea Veche.

ELLE: Cum ai descrie relatia ta cu bucataria?
Jamie Oliver:
Bucataria este un loc minunat unde se pot intampla atat de multe. Nu am inteles niciodata oamenii care se tem de bucatarie pentru ca pur si simplu nu au de ce sa se teama. In emisiunea “Ministry of Food” am invatat sa gateasca oameni care mai inainte nici macar nu aprinsesera vreodata un cuptor! Cand am terminat sa-i instruiesc, acesti oameni erau indragostiti de bucataria lor asa cum este normal.

ELLE: Sa pretindem ca unul dintre prietenii tai suna si-ti spune ca-ti va face o vizita in doar 30 de minute. Este ora pranzului. Te uiti in frigider. Ce ii prepari?
J.O.:
Depinde foarte mult de sezon si de ceea ce am in frigider. De asemenea, de locul unde ma aflu. Daca este vara si sunt la ferma mea, atunci sunt o multitudine de legume in gradina si pot pregati o delicioasa salata de rosii proaspete si in diverse nuante, asezonata cu ierburi aromatice.

ELLE: Cum ti-ai descrie bucataria si care este ingredientul tau preferat?
J.O.:
Iubesc ardeii iuti. Sunt un pic dependent de ei ca sa fiu sincer. Cat despre bucataria mea, cred ca este in principal mediteraneana, dar are si influente britanice si americane pe care imi place sa le contopesc in mancarea mea.

ELLE: Ce ingrediente ai lua cu tine pe o insula pustie?
J.O.
: Ardei iuti, lamai, faina pentru paste si oua. As putea gati cateva feluri bune cu acele ingrediente, impreuna cu pesti proaspeti din mare si altceva ce ar mai creste pe acolo.

ELLE: In noua carte, « Jamie, ministrul hranei sanatoase. Oricine poate invata sa gateasca in 24 de ore”, ne sugerezi o lista cu echipamente necesare in bucatarie. Daca am reusi sa economisim niste bani, precum ne incurajezi sa facem, ce ar trebui sa cumparam in primul si-n primul rand?
J.O.:
Ustensila pe care o folosesc cel mai des este decojitorul si costa doar cativa euro. Daca ai deja asa ceva si pe deasupra si niste cutite bune, ai putea incepe sa investesti intr-o tigaie buna de Teflon, o cratita si cateva linguri de lemn.

ELLE: Am inteles ca marii bucatari calatoresc intotdeauna impreuna cu setul lor de cutite. Este valabil si la tine?
J.O.:
Nu intotdeauna, dar am intr-adevar un set de cutite preferat.

ELLE: Ce mancare displaci?
J.O.:
Nu dezagreez niciun fel de mancare, exceptie facand doar mancarurile procesate care s-au raspandit pe tot globul pamantesc.

ELLE: Pentru cine iti place cel mai mult sa gatesti?
J.O.:
Pentru familia mea. Gatesc tot timpul in weekend, iar cele doua fete mai mari ale mele ma ajuta deseori. Este intotdeauna o placere sa stau la masa alaturi de copiii mei.

ELLE: Iti inveti copiii sa gateasca?Cand ar trebui integrati copiii in ritualul pregatirii mesei? Cu ce fel de mancare ar trebui sa inceapa? Care este reteta preferata pe care o pregatesti impreuna cu cei mici?
J.O.:
Iti poti face copiii interesati de gatit cat de curand vrei. Ii poti pune la inceput sa culeaga ierburi aromatice pentru a se familiariza cu texturile si mirosurile. Cele doua fiice ale mele gatesc amandoua, desi Daisy este mai pasionata decat Poppy. In jurul varstei de 3, 4 ani, le poti cere sa ajute la amestecatul ingredientelor pentru copt.

ELLE: Gatesti pentru prieteni sau preferi sa te ‘odihnesti’ cand va intalniti si sa-i lasi pe ei sa pregateasca masa?
J.O.:
Gatesc pentru prieteni. In principiu, in weekend cand sunt alaturi de familie, ma ocup de masa, iar cand se intampla sa am si prieteni in jurul meu, atunci sunt ori in bucatarie, ori afara, langa gratar. Desigur insa, daca merg la un prieten acasa, atunci el se ocupa de gatit, iar eu ma pot relaxa.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Trending news
Mai multe din people