Hurts – despre muzica si ce este dincolo de ea

Duo-ul britanic de synthpop Hurts concerteaza la Bucuresti, pe 11 octom¬brie, la Romexpo. Asa ca i-am intrebat pe Theo Hutchcraft si Adam Anderson despre ultimul lor album si despre ce au trait in timp ce l-au compus.

Hurts – despre muzica si ce este dincolo de ea

ELLE: Am citit undeva ca ideea pentru titlul ultimului vostru album, Exile, v-a venit in timp ce erati intr-un bar in Osaka. Cum s-a intamplat?
hurts: Turneul de promovare al primului nostru album a fost foarte-foarte lung si a început sa devina din ce in ce mai extrem pe masura ce ne apropiam de final. A fost o perioada foarte intensa si dramatica. Evident ca am avut parte de niste momente uimitoare, dar desigur ca dupa ele au urmat si cateva perioade de cadere. Ne simteam de parca am fi fost evadati, traind pe fuga, intr-un circ bizar – de parca existenta era intr-un minut plina de savoare si in urmatorul moment complet izolata. Asa am ajuns la cuvantul exil, care în acel moment avea atata sens pentru noi. Si asa am numit albumul inca dinainte de a scrie vreo piesa de pe el!

ELLE: Stiu ca ati si citit The Road, romanul lui Cormac McCarthy, de trei ori in timp ce lucrati la album. Cum v-a inspirat cartea? Ce ati vazut în ea?
hurts: Unul dintre noi a citit cartea si celalalt s-a uitat la film in aceeasi noapte. Ca urmare, culorile in care vedeam melodiile au devenit din ce în ce mai intunecate, iar piesele au inceput sa reflecte atmosfera dark a cartii si a filmului. Asa ca putem spune ca ne-a inspirat destul de mult.

ELLE: Calatoriti foarte mult in turnee. Cum este experienta acestui fel de a calatori? Sunt momente in care obositi si nu va mai doriti altceva decat sa ajungeti acasa?
hurts: Sa stii ca e un sentiment extraordinar. Nu credem ca ne simtim altundeva mai vii decat ne simtim pe scena, in mijlocul unui concert. Mai ales atunci cand si publicul este alaturi de noi. Am fost in turnee in ultimii ani in locuri in care nu a ajuns nici o trupa britanica. Am condus mii de mile ca sa ajungem la un concert de o ora undeva la capatul lumii doar ca sa fim acolo si sa ne bucuram de atentia si caldura unor straini. E o experienta minunata si nu credem ca am da-o vreodata pe orice altceva. Si nu prea sunt parti rele, daca nu incluzi aici perioadele de asteptare in aeroporturi.

ELLE: Ultimul vostru album, Exile, este foarte diferit de Happiness, primul. Ce s-a schimbat în voi si în felul în care faceti muzica de cand ati inceput sa lucrati impreuna?
hurts: Felul in care facem muzica nu s-a schimbat – tot timpul am fost amandoi intr-o incapere, cu o chitara si un pian… Dar, cum ziceam mai devreme, experienta de a merge in turneul pentru Happiness, cu toate plusurile si minusurile ei, a influentat piesele care sînt acum pe Exile. Este un album mai extrem in atmosfera pe care o reflecta si vorbeste despre viata pe care am simtit ca o traim la momentul acela.

ELLE: Stiu ca Elton John a cantat la pian pe fundalul ultimei melodii, Help, de pe cel mai recent album al vostru. Cum a fost experienta?
hurts: Uimitoare! El este unul dintre cei mai mari eroi personali ai nostri si a fost atat de gentil, de inteligent, ne-a sustinut atat de mult în tot ceea ce am încercat sa obtinem… A fost genul de experienta pe care o ai o data in viata.

ELLE: Mi se pare ca ati fost inspirati de alt fel de lucruri în muzica pe care ati facut-o mai recent. Ce v-a inspirat?
hurts: Am tot ascultat Nine Inch Nails, Radiohead si albume timpurii de la The Cure. Ne-au inspirat si chitarele si traiul nostru într-un apartament destul de mizerabil, care credem ca a dus la tonul asta intunecat. Bine, este clar ca am vrut de la început sa facem un album mult mai dark… Acum suntem într-o faza în care ascultam foarte mult pop, fara chitare, deci cine stie cum va fi urmatorul nostru album…

ELLE: Cand compuneti vi se pare ca va gasiti intr-un fel identitatea sau ca o lasati in urma, in piesele pe care le scrieti?
hurts: Asta e o intrebare buna. Chiar nu ne amintim prea mult din anii pe care i-am trait inainte de a face parte din trupa asta. Incercam sa uitam mare parte, pentru ca au fost vremuri oribile! Dar calea asta pe care ne-am facut-o acum, prin trupa, a schimbat totul în vietile noastre. Piesele noastre clar reflecta felul in care ne simtim. Ne-am dat vietile pentru trupa asta, deci identitatile noastre sunt acum complet integrate cu ceea ce suntem ca trupa si cu melodiile pe care le scriem, asta e clar.

ELLE: Cum functioneaza lucrul impreuna? Sunteti o echipa armonioasa atunci cand compuneti?
hurts: Nu ne certam niciodata pe a cui idee e mai buna. Hurts e intr-un fel expresia unui echilibru perfect intre doua personalitati, iar perspectiva fiecaruia dintre noi face ca trupa sa fie ceea ce este. Si functioneaza foarte bine pentru ca amandoi stim exact cum ar trebui sa sune o piesa semnata Hurts.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people