Greta Thunberg a fost desemnată cea mai influentă persoană a lumii și merită acest titlu

La doar 16 ani, Greta Thunberg a primit titlul de cea mai influentă persoană a lumii. Află în continuare care sunt motivele pentru care Greta merită cu adevărat acest titlu.

Greta Thunberg a fost desemnată cea mai influentă persoană a lumii și merită acest titlu

Cu siguranță ai auzit până acum, măcar o dată, de Greta Thunberg, iar dacă nu, află că Greta este o activistă de mediu în vârstă de 16 ani, extrem de cunoscută datorită faptului că a lansat mișcarea Fridays for Future, motiv pentru care a fost propusă la Premiul Nobel pentru Pace.

Greta a primit titlul de „Personalitatea Anului 2019”, titlu acordat de revista Time și pe care publicația îl acordă la finalul fiecărui an. Probabil că deja te întrebi ce a făcut ea până la vârsta asta de a primit acest titlu. Ei bine, află că a inițiat nenumărate proteste și s-a implicat activ în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Și totuși, de ce cred că Greta este un nume pe care îl vei mai auzi de acum încolo și ar trebui să îl ai în vedere? Pentru că în anul 2018, ea a protestat în fața Parlamentului din Suedia împotriva schimbărilor climatice și a fost ajutată și de către alți elevi. Dacă Greta a putut să facă asta, încă de la vârsta de 15 ani, atunci și noi ne putem implica în acele demersuri în care credem.

Editorii Time și-au motivat această alegere, punctând faptul că ea și-a folosit de-a lungul timpului vocea într-un mod asumat, reușind să producă o schimbare în societate, oricât de mică ar fi ea. Ce este cu adevărat de reținut despre Greta este că a fost propusă la Premiul Nobel pentru Pace, iar în urmă cu patru luni, ea a câștigat unul dintre cele patru premii Right Livelihood Award, supranumit și premiul „Nobel alternativ.”

Greta a mai participat și la greva globală pentru climă, din luna septembrie, în care a reușit să convingă peste 4 milioane de oameni să i se alăture. Tot în septembrie, Greta s-a aflat în atenția presei datorită unui discurs pe care l-a avut la summit-ul ONU pentru climă, la care au fost prezenți liderii lumii, inclusiv Donald Trump. „Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici să spuneți că faceți destul, când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu există? Mi-ați furat visurile și copilăria cu vorbe goale. Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice”, a spus Greta atunci. 

Nu a fost singurul discurs pe care Greta l-a ținut și cu care a reușit să impresioneze. Ea a mai susținut și alte discursuri în anul 2018 la UN Climate Talks în Polonia și în ianuarie 2019 la Forumul Economic Mondial organizat la Davos. Greta este cunoscută și datorită unei mișcări pornite pe rețelele de socializare, cunoscută sub hashtag-ul #FridaysForFuture, care a ajuns rapid un semn de protest pentru a combate schimbările climatice. 

De-a lungul timpului, activista a primit nenumărate jigniri nefondate, de la „visătoare”, „isterică”, „marxistă”, „exagerată” sau „nebună.” Prefer să cred despre Greta că este o tânără curajoasă și că ar trebui să îi apreciem forța și să nu o considerăm o „extremistă.” 

Aud tot mai des păreri în jurul meu conform cărora Greta exagerează și că ea ar trebui să meargă la școală, și nu să își piardă timpul mergând la proteste. Dar eu cred că acest lucru trebuie apreciat, că își alocă timp pentru a face munca altora, mai precis a liderilor politici.

Cred că fiecare dintre noi ne putem inspira din acțiunile pe care Greta le face și din felul în care își folosește notorietatea într-un scop pozitiv. În plus, ea are doar 16 ani, ceea ce ne demonstrează că nu contează vârsta pe care o ai, ci ideile în care crezi. 

Citește și:
De ce (nu) ne place de Greta Thunberg

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people