Daniela Nane: Raul nu este altceva decit lipsa binelui

Daniela Nane a stat de vorba cu Despina Badescu despre copilarie, caritate si multumirea aceea atit de speciala pe care o obtii atunci cind intervii benefic in destinul unui om.

Daniela Nane: Raul nu este  altceva decit lipsa binelui

ELLE: Dar spune-mi de Cristian. Ce vrea sa se faca atunci cind va fi mare?

D.N.: E foarte talentat la desen si vrea sa faca Arte Plastice! Se gindea la un moment dat si sa se faca fotbalist. Important este sa-si urmeze visul.

ELLE: Esti una dintre cele mai cunoscute actrite din Romania. Nu te-ai gindit nici un moment ca actele tale de caritate pot fi confundate cu niste actiuni conformiste? Toate vedetele participa la activitati umanitare, dar nu poti sti daca toate o fac cu sinceritate.

D.N.: Cred ca nimeni nu poate masura cit de sincere sint actiunile altcuiva, pentru ca intentia este cea care conteaza, iar aceasta intentie este numai intre acel om si Dum­nezeu. Se poate sa pozezi drept cea mai caritabila persoana din lume, dar la mijloc sa nu fie decit vanitatea ta. Bineinteles, chiar si asa e bine sa faci o fapta buna, dar pentru cresterea ta personala nu inseamna nimic, ba chiar iti poti face un rau.

ELLE: Codrin, baietelul tau, ce parere are despre implicarea ta in astfel de activitati? Intelege care este scopul lor final?

D.N.: Pe Codrin l-am invatat de cind era mic ca trebuie sa fie recunoscator si bucuros pentru tot ce a primit si ca trebuie sa imparta aceasta bucurie cu cei din jurul lui. Am fost odata impreuna la o actiune in care se imparteau pachete unor copii suferinzi.

Era si presa de fata, si nu m-am gindit ca jurnalistii il vor intreba si pe Codrin cu ce scop a venit. Eu nu-i spusesem nimic inainte, nu stiam ce o sa raspunda si, cu sinceritatea lui de pusti, a raspuns asa: „Am venit aici ca sa fac o fapta buna, pentru ca sint atitia copii care sufera si eu nu vreau sa mai existe boala pe Pamint!”. Copiii inteleg multe, sa stii. Daca ne-am pastra intuitia de la virsta aceea…

ELLE: Da, asemenea copiilor familiei Banks despre care Mary Poppins, bona lor, spunea ca au uitat tot ce stiau cind erau bebelusi, inclusiv limba animalelor pe care o intelegeau inainte de a invata limba oamenilor. Dar s-o lasam pe Mary Poppins. Tu cum i-ai explicat lui Codrin diferenta dintre bine si rau?

D.N.: I-am spus sa fie curajos, pentru ca raul nu exista ca atare si ca nu inseamna, de fapt, decit absenta binelui. I-am zis ca asa cum intr-o camera intunericul dispare atunci cind aprinzi lumina, asa e si in lume: nu exista bine si rau, ci bine si absenta binelui. Aduci binele cu iubire si cu generozitate, iar raul incepe sa piarda teren. Tot cu un exemplu simplu l-am facut sa accepte si ideea de generozitate: cind era mai mic l-am rugat sa renunte la o parte din multele lui jucarii pentru a le darui unor copii care nu au.

Desi era de acord, atunci cind a fost vorba sa le sortam el nu mai voia sa renunte la nimic: „si cu asta ma mai joc, si cu asta, si cu asta”. Asa ca i-am spus altfel: „Daca ai in pumn nisip fin de aur si tii pumnul strins, Doamne-Doamne nu are cum sa-ti mai puna nimic. Asa ca nu mai stringe asa de tare pumnul, deschide-l si lasa sa curga si pentru altii si Doamne-Doamne o sa aiba loc sa-ti mai toarne”. Si asa a inteles.

Copiii trebuie invatati cu dragoste, numai asa pot oferi si ei dragoste mai tirziu. stii ce mi-a zis Codrin acum citeva zile? „Mama, stii care e cel mai rau lucru din lume? Sa nu ai prieteni. Daca te impiedici si cazi, prietenii vin si te ajuta”. Co­piii frustrati, agresati, calcati in picioare de parinti au­to­ri­tari ajung mai tirziu sa se poarte la fel cu cei din jurul lor si cu ei insisi pentru ca nu isi mai asculta inima, ci valul de frica sau de confuzie care le inconjoara sufletul si care ii face sa aiba cele mai stranii reactii.

Daca noi, oamenii, am reusi sa dam la o parte aceste sentimente negative care ne polueaza, am reusi sa rega­sim fericirea cu care ne-am nascut. Trebuie doar sa o lasam sa iasa la iveala. Cred ca noi am am venit pe lume ca intr-o „vacanta“ in care trebuie sa invatam, sa cres­tem, sa iubim si sa ne intoarcem apoi, mai buni, acasa.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people