Bogdan Dumitrache, desemnat Cel mai bun actor la Festivalul International de Film de la San Sebastian

Actorul roman Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul International de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

Bogdan Dumitrache, desemnat Cel mai bun actor la Festivalul International de Film de la San Sebastian

In cadrul Galei de Premiere care a avut loc sambata seara, trofeul i-a fost inmanat de catre actrita Dolores Fonzi. Bogdan Dumitrache a multumit regizorului Constantin Popescu si a dedicat trofeul celor doua fiice ale sale.

Pentru mine, a fost o experienta extraordinara. Pentru un actor, este o oportunitate foarte rara sa intalnesti un asa scenariu, un personaj care are parte de o transformare atat de mare, de la o viata normala la abis, cu un cumul atat de variat de emotii si trairi.', a declarant Bogdan Dumitrache la conferinta de presa de la San Sebastian.

Presa spaniola a primit cu entuziasm prezenta echipei romanesti, iar cronicile la superlativ a plasat filmul romanesc printre favoritele la marile trofee ale festivalului, inca de la prima proiectie.

Juriul Festivalului International de Film de la San Sebastian din acest an a fost prezidat de John Malkovich si i-a avut ca membri pe actritele Dolores Fonzi si Emma Suárez, regizorul William Oldroyd, producatorul Paula Vaccaro, scenaristul Jorge Guerricaechevarría si André Szankowski, director de imagine. Castigatorul trofeului Concha de oro din acest an a fost James Franco, pentru filmul The Disaster Artist'.

„Pororoca' spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) si a Cristinei (Iulia Lumanare). Cei doi duc o viata de cuplu obisnuita, fara alte griji aparente, altele decat cele inerente, legate de cresterea si educatia copiilor: Maria (5 ani) si Ilie (7 ani). Intr-o duminica dimineata, Tudor iese cu copiii in parcul din apropierea blocului. Intr-o clipa de neatentie a tatalui, Maria dispare. Impreuna cu alti parinti, Tudor o cauta frenetic prin zona. 30 de minute mai tarziu, Tudor anunta politia. Maria este considerata, oficial, disparuta.

Bogdan Dumitrache este unul dintre cei mai importanti actori ai Noului Val, in portofoliul lui regasindu-se titluri precum: Trafic', de Catalin Mitulescu, Moartea domnului Lazarescu', de Cristi Puiu, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii', de Catalin Mitulescu, Portretul luptatorului la tinerete', de Constantin Popescu, Din dragoste, cu cele mai bune intentii', de Adrian Sitaru (Cel mai bun actor la Festivalului International de Film de la Locarno in 2011), Pozitia copilului' de Calin Netzer, Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism', de Corneliu Porumboiu.

Ajuns la cea de-a 65-a editie, prestigiosul Festival de Film de la San Sebastian, Spania, aduna anual unele dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale.

„Pororoca' este o productie Scharf Film, Irrévérence Films, sustinut de CNC Romania, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.
Scenariul si regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distributia filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumanare, Adela Marghidan, Stefan Raus, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Parvu, Izabela Neamtu, Dragos Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnata de Liviu Marghidan, montajul – Corina Stavila, sound design – Mihai Bogos.

Citeste si:
Top 12 filme de vazut la cinema in aceasta toamna

Foto: PR

Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people