Alan Alda suferă de boala Parkinson

Celebrul actor, regizor, scenarist, scriitor și feminist Alan Alda suferă de boala Parkinson. Alda a dezvăluit diagnosticul într-un show TV și a povestit despre felul în care i s-a schimbat viața în cei trei ani de când a aflat.

Alan Alda suferă de boala Parkinson

Alan Alda suferă de boala Parkinson. Actorul în vârstă de 82 de ani, care a devenit cunoscut publicului din România pentru rolul chirurgului militar Hawkeye Pierce din serialul TV MASH (Alda și regizând și scriind o parte din show, muncă pentru care a primit numeroase premii), a vorbit într-o emisiune a postului TV CBS despre diagnosticul său, dar și despre felul în care acesta i-a schimbat (sau, mai bine zis, nu i-a schimbat) viața. Prezent în emisiune să își prezinte cel mai nou proiect, podcastul Clear + Vivid, Alda a dezvăluit că a fost diagnosticat în urmă cu trei ani și jumătate, dar și că din acel moment a trăit o viață plină. Am jucat în filme, am ținut conferințe, am ajutat la Centrul Alda pentru Comunicarea Științei de la Stony Brook, am început acest podcast.'

Mărturisirea lui a venit ca urmare a diferitelor emisiuni în care Alda a apărut în ultima vreme, actorul observând în înregistrări că tremurul unuia dintre degete este vizibil. Am crezut că e doar o chestiune de timp până când cineva va face o știre din asta… dintr-o perspectivă tristă, care nu corespunde stării mele.'

Alan Alda suferă de boala Parkinson și s-a diagnosticat (aproape) singur

Alda a povestit și cum a început să bănuiască că suferă de Parkinson atunci când și-a dat seama că transpune în realitate unele dintre acțiunile pe care le întreprindea în vis. Acesta este un simptom destul de cunoscut al bolii, iar în cazul lui Alda, ceea ce i-a dat de gândit a fost că și-a lovit soția cu o pernă, visând că aruncă un sac de cartofi într-un atacator.

Alda a povestit că pentru moment nu prezintă alte simptome și că reușește să ducă o viață perfect normală, jucând tenis săptămânal și luând lecții de box de trei ori pe săptămână.

Alda are o carieră impresionantă și o viață de familie fericită – a cunoscut-o pe soția sa, Arlene, la vârsta de 20 de ani, și sunt împreună de 61 de ani, cuplul având trei fiice. Munca sa a fost recompensată cu multiple premii Emmy și Golden Globe și a fost nominalizat și la Oscar pentru rolul din Aviatorul. Însă este cunoscut și pentru munca sa caritabilă, pentru susținerea drepturilor femeilor încă din anii 70. Volumul său de memorii, Să nu-ți împăiezi niciodată câinele și alte lucruri pe care le-am învățat în viață', a confirmat impresia generală că Alda este mult mai mult decât un star TV. La fel și munca sa importantă de popularizare a științelor.

Alan Alda suferă de boala Parkinson. Câteva informații despre Parkinson

Parkinson este o boală degenerativă care afectează aproximativ o persoană din 500. Aceasta reprezintă o distrugere lentă și progresivă a neuronilor, pacienții începând să manifeste gesturi sacadate, rigide, tremor și instabilitate. Primele simptome apar în general după vârsta de 60 de ani, dar sunt și cazuri de pacienți diagnosticați în jurul vârstei de 40 de ani. Momentan, nu există un tratament care să vindece această boală, iar progresul ei poate dura până la 20 de ani.

Citește și:
8 seriale de comedie pe care sa le (re)vezi oricand

Foto: Instagram

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people