Agyness Deyn – o britanica adevarata

Ce faci atunci cind esti la apogeul carierei tale de model? Iti iei doi ani liberi si te apuci de actorie… daca esti Agyness Deyn, bineinteles! Alice Wignall a intilnit o supernova din lumea modei.
 

La inceput este greu sa-ti dai seama ce ar trebui sa crezi despre decizia lui Agyness Deyn de a trece de la modelling la actorie. Oare ar fi gresit sa admit ca am simtit o umbra de dezamagire? Nu numai pentru ca ea este unul dintre acele modele care au iesit din rind, devenind o adevarata vedeta in lumea modei – un brand ea insasi, o femeie care nu numai ca prezinta stiluri, ci le si creeaza, care aduce acestei industrii viata si amu­zament – dar… model-transformat-in-ac­tri­ta? Agyness? Agy a noast­ra – acea persoana cool, vesela si cu picioarele pe pamint – vrea sa joace in filme, in sce­ne din acelea stinjenitoare, care implica bikini? Spuneti-mi, va rog, ca lucrurile nu stau asa!

Din fericire, chiar nu stau asa! Da, isi doreste sa joace in filme, dar n-are de gind sa-si foloseasca farmecul fizic (coiful blond si atitudinea „mi se rupe de tot!” sint atit de impresionante incit uneori chiar uiti ca ai in fata ta o frumusete in ade­varatul sens al cuvintului, cu tenul luminos, cu ochi stralucitori si oase perfecte) ca sa reu­seasca in acest domeniu. Iar primul ei rol important intr-un film – in Pusher, care va fi lansat la inceputul anului viitor – chiar nu se li­miteaza la ambalaj. „N-am mers la auditii, pentru ca-mi doresc ca lucrurile astea sa curga de la sine. Nu vreau sa dau lovitura. Vreau sa gasesc proiecte de care pur si simplu sa ma indragostesc. Asa ca, pentru acest film, m-am inregistrat si am trimis caseta, sperind la un rol mic. Iar a doua zi m-a sunat chiar regizorul si mi-a zis ceva de genul: «Ai putea sa dai o proba pentru Flo?.» Iar Flo este principalul personaj feminin. Si da, am obtinut rolul.”

Pare vag sceptica in legatura cu asta. „Cind am inceput filmarile, regizorul Louis Prieto mi-a spus: «Stii ca habar n-aveam ca esti model sau ca esti celebra?.» Louis este spaniol, iar acesta este primul lui film in engleza. M-am bucurat mult sa aud asta, pentru ca m-am simtit ca si cum as fi cistigat ceva. Am obtinut acest rol prin forte proprii!”

Bineinteles, este prea devreme sa ne pronuntam cum va fi primit filmul, dar nu putem pune la indoiala sinceritatea ambitiei ei. Desi pare un pic curios ca tocmai actoria a atras-o pe Agyness. N-a fost niciodata genul de model cameleonic, care-si schimba stilul in fiecare sezon sau a carei personalitate adevarata se pierde intr-o rotatie constanta de look-uri. Dimpotriva: dintotdeauna a fost pur si simplu ea insasi. N-a dat niciodata impresia ca doreste sa se ascunda sub o fatada. In 2007, atunci cind cariera ei s-a lansat cu puterea si stralucirea unei supernove, lumea modei parea pur si simplu cucerita de aceasta fata din Lancashire, jumate-laliie, jumate-superba; nu s-a pus nici un moment problema ca ea sa se potriveasca in aceasta lume: pur si simplu parea ca a existat dintotdeauna un gol in forma lui Agyness care astepta sa fie umplut. Iar faptul ca-si doreste sa-si petreaca timpul ascunzindu-se in spatele diverselor personaje pare sa nu se potriveasca cu cariera ei de pina acum.

Dar multe lucruri care au legatura cu Agyness par sa nu se potriveasca cu ideea pe care ne-am format-o despre ea. Este o fata care vorbeste cu un puternic accent de Lan­cashire si care, inainte de a fi descoperita, a lucrat intr-un magazin „fish and chips”; totusi, are discursul unei tinere ambitioase din California (este entuziasmata si vrea „sa invete si sa evolueze”; incearca sa scoata ce e mai bun din ea „in acest moment”; isi doreste „sa aiba puterea de a se decide”). La nivel declarativ, pare sa nu aiba pretentii de vedeta, dar este evident ca a capatat pe parcurs anumite apucaturi din lumea modei: micul ei dejun consta dintr-un shake cu proteine; ma intreaba daca as vrea niste apa de nuca de cocos. (Iar la aceasta intrebare trebuie sa recunosc cinstit ca habar n-am sa-i raspund, pentru ca n-am mai baut in viata mea asa ceva. Asa ca, in locul ei, imi ofera niste apa minerala cu citeva felii de lamiie verde din propriul frigider.)

Dar atunci cind stam de vorba pe terasa de pe acoperisul apartamentului ei din Brooklyn, este evident ca – desi noi nu sintem – ea este gata s-o lase in urma pe vechea Agyness Deyn, fata din vecini care, intimplator, este si top-model. Orice a fost acel ceva care a facut-o sa iasa in evidenta (infatisarea, charisma), i-a si confiscat imaginea la un moment dat. Iar acum, la 28 de ani, Agyness vrea sa se eli­bereze. „Cred ca toate persoanele, nu doar mo­delele, ajung la o anumita virsta cind isi pun intrebarea: «Cine naiba sint ­cu adevarat?!». Cred ca modellin­­g-ul, chiar daca am fost eu si n-a fost nimic con­trafacut la mijloc, i-a determinat pe oameni sa spuna: «OK, deci asta esti TU!». Iar eu ma gindeam: «Deci asta SINT eu?». Eu nu eram doar atit. Insemn mult mai mult ca persoana.”

Ceea ce ar putea explica de ce – in culmea gloriei – a decis pur si simplu sa puna punct. „In urma cu doi ani, am decis ca vreau sa cobor din acest tren si sa hotarasc ce-mi doresc cu ade­va­rat. Pur si simplu nu-mi dadeam seama unde se termina mode­lul Agyness si unde incepeam eu ca persoana. Eram atit de prinsa in mrejele acelei vieti si atit de ocupata tot timpul, incit mi se parea ca fac asta de secole! Imi pierdusem sensul!”
 

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people