Programul „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin”, un sprijin pentru orice femeie

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania, entitate fomata din societati medicale, asociatii de pacienti si ONG-uri a celebrat, in perioada 23 si 29 ianuarie, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Programul „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin”, un sprijin pentru orice femeie

Fundatia „Renasterea” pentru Educatie, Sanatate si Cultura, membra a Coalitiei, a anuntat cu aceasta ocazie rezultatele investigatiilor realizate in perioada martie 2008 – decembrie 2011, in cadrul programului „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin”, un proiect care a adus in tara primul centru mobil pentru efectuarea de mamografii si teste Babes Papanicolau, gratuit, in comunitatile locale.

In patru ani de activitate, datorita Unitatii Mobile de Diagnostic Renasterea, 15.500 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate peste 14.300 teste Babes Papanicolau si 7.950 mamografii. O statistica preliminara in care au fost incluse 4.400 de femei care au efectuat testul Babes Papanicolau a aratat ca peste 70% dintre femeile investigate au infectii genitale complexe ce necesita tratament de specialitate. De asemenea, studiul arata ca 10,5% dintre acestea prezinta leziuni pre-canceroase, fiind indrumate pentru investigatii suplimentare.

De asemenea, studiul arata ca 63% din cele 4.400 de femei investigate au 2 sau mai multe avorturi efectuate, iar 7% din ele, peste 10 avorturi. Din pacate, acest studiu ne arata ca ne aflam inca in categoria tarilor in care femeile efectueaza multiple avorturi, acest lucru ducand si la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col uterin.

Proiectul s-a adresat in principal femeilor din mediul rural sau peri-urban, economic dezavantajate si a totalizat, pana in acest moment, 15.500 de beneficiare, carora li s-au realizat peste 22.000 de investigatii medicale pentru depistarea precoce a cancerelor de col si de san.

Dintre aceste investigatii, 64,2% au fost examene Babes-Papanicolau (peste 14.000), iar 35,8%, mamografii (aproape 8.000).

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet