Colectia couture 100%.RO PREJUDECATI: moda impotriva prejudecatilor despre romani

Asociatia 100%.RO a lansat colectia couture 100%.RO, intitulata ”PREJUDECATI”, semnata de designerul francez Philippe Guilet si realizata cu sprijinul a zeci de mestesugari si designeri romani, folosind ca sursa de inspiratie patrimoniul cultural romanesc.

Evenimentul a avut loc la Resedinta Ambasadei Frantei din Bucuresti in prezenta a peste 300 de persoane si personalitati din mediul de afaceri, institutional, diplomatic si cultural.

ASR Principesa Margareta a Romaniei, ES Henri Paul – Ambasadorul Frantei la Bucuresti, ES Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei, ES Philippe Beaulne, Ambasadorul Canadei, Calin Popescu Tariceanu, Camelia Sucu, Bruno Roche, Andreea Esca, Sorina Placinta, Maria Grapini, numerosi designeri romani sunt cateva dintre personalitatile care au participat la lansarea colectiei.

Colectia couture 100%.RO este proiectul pilot al initiativei culturale cu acelasi nume – 100%.RO – un proiect privat pentru promovarea Romaniei cu un chip nou, prin dezvoltarea de proiecte care sa valorifice si sa puna intr-o lumina moderna patrimoniul cultural romanesc. Initiatorii proiectului – asociatia 100%.RO – intentioneaza sa prezinte colectia la Paris la inceputul anului 2012.

Colectia Couture toamna-iarna poarta numele “Prejudecati”, pentru ca sfideaza stereotipurile negative despre romani. Ea a fost creata de designerul francez Philippe Guilet, director artistic al Ambasadei Frantei la Bucuresti, cu sprijinul a peste 50 de mestesugari, artisti si designeri romani din Maramures, Bucovina, Brasov, Bistrita si Bucuresti. Sursele de inspiratie, materialele si resursele folosite in colectie, echipa proiectului – excluzand designerul – sunt romanesti.

Cele 34 de tinute ale colectiei sunt inspirate din elemente ce tin de patrimoniul cultural romanesc, traditional sau modern, si spun povestea celor patru ani pe care designerul francez i-a trait in Romania, descoperind traditiile si obiceiurile acestei tari. Philippe Guilet a reinterpretat intr-o maniera moderna si surprinzatoare elemente culturale, mestesuguri si obiecte traditionale romanesti, transformand aceste surse de inspiratie in tinute couture, moderne si sofisticate: oul de Paste incondeiat, broderii, ia romaneasca, portile maramuresene sculptate, Coloana Infinitului, acoperisuri de case traditionale sau de case de romi, cablurile care impanzesc orasele mari ale Romaniei – sunt cateva din elementele ce se regasesc, reinterpretate, in colectia “Prejudecati”.

Punand in valoare potentialul de modernitate a patrimoniului cultural romanesc si talentul romanilor, colectia “Prejudecati” isi propune sa combata prejudecati despre romani si sa contribuie in felul acesta atat la o imbunatatire a imaginii Romaniei in strainatate, cat si la o schimbare de atitudine a romanilor fata de tara lor.

Fiecare dintre cele 34 de tinute couture poarta nume de femei romance si reprezinta trasaturi si simboluri pe care creatorul francez le asociaza cu feminitatea romancelor. Elogiind frumusetea si caracterul femeii romance, colectia 100%.RO ”Prejudecati” isi propune sa combata totodata prejudecatile cu care se confrunta femeile in Romania.

Au contribuit la colectia 100%.RO designerii Mihaela Glavan, Kristina Dragomir, Claudia Castrase, Ioana Matei, Maria Filipescu, atelierele DaDa, Lo Spaccio si Mesteshukar ButiQ, Atelier 13, numeroase fabrici din intreaga tara.

Printre mestesugarii care au participat la colectie se numara: Virginia Linul, artist popular din satul Salva, Bistrita Nasaud; cojocarul Constantin Juravle (comuna Straja, judetul Suceava, Bucovina); sotii Ileana si Traian Nicolaica, cojocari din satul Fratatautii Vechi (judetul Suceva); Istvan Iuhasz, sculptor si tamplar (Baia Mare, Maramures); Eva Thanhofer (Baia Mare); Maria Zapca (Baia Mare); Karmen Violeta Roman, dantelareasa (satul Feldioara, judetul Brasov); Ileana Jucan (Manastirea Humorului, judetul Suceava). 11 argintari romi au contribuit de asemenea la colectia 100%.RO, prin intermediul Mesteshukar ButiQ. Toti artistii populari au lucrat la randul lor cu intregi echipe, formate din mestesugari locali.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din fashion