Viata incepe dupa birou

Mozaic, yoga, ebraica, chiromantie, cultura~ africana, gatit, feng shui, make-up, bricolaj, modelaj in lut, percutie, dans contemporan, oratorie, impletit. Crezi ca le-ai incercat pe toate? Alina Baisan s-a cufundat in oferta de cursuri after work din Bucuresti si a iesit mai inteleapta din ele.
 

Lectorii

Daca dascalii din in­vatamintul clasic sint cu totii dezamagiti de cariera pe care si-au ales-o, cererea de profesori fara studii pedagogice, dar instruiti intr-un domeniu, e in cres­tere. La Fundatia „Calea Vic­toriei”, lectorii au fost alesi pornind de la profilul ideal al profesorului, intruchipat de Neagu Djuvara. „Am inceput cu oameni din anturajul lui Andrei Plesu, tineri bursieri la colegiul Noua Europa”, ex­plica Sandra Ecobescu. „Cautam oameni tineri care functionau in do­menii se­rioa­se, tradi­tionale, dar care aveau o abordare noua, interactiva. Pe Georgeta Filitti am ajuns sa o cunoastem prin intermediul cartilor sale, scrise in stilul acela relaxat si inteligent, prin care poti comunica fara a folosi un ton foarte academic. Nu am tinut ca lectorii nostri sa aiba studii pedagogice in sensul clasic, desi cam toti, cu mici exceptii, au sustinut conferinte, au lansat carti sau au vorbit in public. Exista intelectuali care pot sustine cursuri extraordinare, dar sint foarte prost platiti in România. Noi credem ca Fundatia e o sursa importanta de venit pentru acesti intelectuali. Avem grija, atunci cind stabilim taxa, ca lectorii sa aiba un venit decent de pe urma cursurilor. E si o forma de a-i onora, pina la urma.”

Ileana si Cristi aleg profesorii la Dalles Go dupa doua coordonate: „Sa fie foarte buni profesionisti, cunoscuti in domeniul lor, si sa le placa sa predea”. Marian Palie, fostul nostru coleg de la ELLE, tine cursuri de Stilism la Dalles. Desi formatia sa de baza e aceea de profesor, fiind absolvent de Teologie Didactica, sustine ca primele cursuri au fost destul de ciudate. „A trebuit sa vad mai intii care sint asteptarile cursantilor si mai apoi sa directionez temele si in functie de asteptarile lor, dar si dupa schita pe care o aveam eu in minte. Recunosc, la in­ce­put am avut mari emotii, a­veam cursanti de peste 40 de ani, dar si liceeni. Pri­ma serie (acum sint la a patra) a fost cea mai dificila. A trebuit sa imi educ emotiile si sa fac, pe cit posibil, ca totul sa devina antrenant si degajat, dar fara a renunta cu totul la partea de teorie la care tin si acum (scurte dizertatii in istoria costumului, in special de la inceputul secolului XX, cromatologie etc).”

Avind in vedere publicul foar­te energic si foarte tinar, la Incu­bator 107 accentul se pune pe iscusinta si nu pe discurs. Stefa­na, impreuna cu echipa sa, fac o prima selectie, dupa care isi lasa mesterii sa se descurce singuri in cadrul Noc­turnelor. La a­ces­tea, in mai multe incaperi, se organizeaza ad-hoc ateliere. Intr-un colt se impleteste, in altul se exerseaza pasii de West Coast Swing; o portavoce anunta inceputul atelierului de feng shui sau citiva voluntari directioneaza multimea spre demonstratia de aikido. La un moment dat, datorita populari­tatii capatate, Nocturnele erau pe cale sa „de­ge­nereze” in petreceri obisnuite. Asa ca organizatorii au decis sa selecteze pina si participantii la Nocturne. „Acum doua dati a fost dezastru. Au venit foar­te multi oameni, doar pentru ca a­veam bere si concerte gratis, si nu au participat la ateliere. Semana prea mult cu o petrecere si tot mai putin cu un proiect cultu­ral. Am hotarit sa le cerem oamenilor sa ne scrie de ce vor sa vina la noi, primind astfel invitatie.”

Cursantii

Cine sint acesti oameni care, intr-o vreme in care lumea isi dramuieste fiecare ban, sint dispusi sa dea o parte din veniturile lor pe ceva in aparenta nefolositor? „Eu cred ca e un pic over rated povestea cu recesiunea care ii face pe oameni sa se intoarca spre sine”, sustine Sandra Ecobescu. „Noi am crescut ca business in perioada crizei, dar asta pentru ca am muncit foarte mult. Eu cred ca exista un numar constant de oameni obisnuiti, cu un nivel intelectual peste medie, dar fara studii aprofundate pe domeniile noastre, care vor sa invete. Noi nu sintem nici foar­te ieftini, nici foarte scumpi. E ca un mic lux pe care oamenii si-l permit. Cur­santii nostri sint doam­ne si dom­nisoare care in­te­leg ca trebuie sa continue sa invete, sa se educe, asa cum se ingrijesc, isi cum­pa­ra o carte sau o rochie. Unii vin pentru rela­xa­rea din timpul cursurilor de pictura, modelaj in lut sau oratorie, sau pentru partea de interactiune: aici intilnesc oa­meni care au aceleasi interese ca si ei. Altii au un demers mai se­rios: fara a avea studii de specialitate, chiar sint interesati de un subiect si vor sa il aprofundeze.”

La Dalles Go multi isi alimen­teaza pasiunea pentru moda, dar unii dintre ei sufera inclusiv o reconversie profesionala. Cristi a ramas surprins de faptul ca, atunci cind a incheiat un par­te­n­­­eriat cu un brand de produse de machiaj profesioniste, a con­statat cu placere ca make-up artistul acestora era o absolventa a cursului de make-up de la ei. Actualul PR al scolii e cea mai buna eleva a primului curs de PR gazduit de Dalles Go. Ceea ce l-a uimit pe Marian Palie la „elevii” sai de la Stilism a fost faptul ca „ei cred ca daca ai platit o suma de bani pentru un astfel de curs inseam­na ca vei si obtine, in doua ore sau, hai, in 12 cursuri, o formula imbatabila in care sta incuiat stilul si «cum reusesc sa fac o tinuta perfecta». Stilul, daca nu il ai innascut, se obtine in timp, cu educatie si cultura. Pentru ca se stie ca, daca luxul se poate obtine cu bani, stilul se poate obtine doar cu edu­catie. Dar sint si unii care au venit pentru a afla mai multe despre moda. Adica pur si simplu sa intelea­ga cum sta treaba cu moda si nu neaparat pentru a obtine formula ma­gica. Si eu caut de mult un curs de ikebana, de exemplu… si nu pentru a deveni «ikebanist», ci asa… pentru mine”.

Adevarul e ca ceea ce dau cursurile acestea, dincolo de mai multa indeminare intr-un domeniu sau altul, e o noua nevoie, aceea de a face ceva tot timpul. Stefana recunoaste ca ea si prietenii ei se plictisesc foarte tare cind merg intr-un loc unde nu se intimpla nimic. „Noi nu mai sintem obisnuiti cu petreceri unde doar se bea si se asculta muzica. Nu stim mare lucru despre cei care vin aici. Nu ne definim prin ceea ce facem cind nu sintem aici. E frumos ca te intilnesti cu oamenii in momentul prezent. Dar ne imprietenim foarte repede cu nou-venitii. Chiar daca nu stim cum te cheama, daca vii de citeva ori la ateliere, esti de-al nostru.”

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle