Viata fata televizor

Din ce in ce mai multi tineri spun asta. Sa fie un efect al faptului ca au prea putin timp liber si prefera sa-l petreaca altfel, sa dam vina pe epoca Internetului, in care este atit de simplu sa accesezi orice informatie, sau pe programele de televiziune?

 

Viata fata televizor

Invitatii nostri speciali
Managerul unui grup de presa si presedintele unui ONG au ales sa nu mai foloseasca televizorul de ani buni. Iata ce ne-au declarat:

Cristina Simion (General Manager Edipresse AS): „Cind m-am mutat in apartamentul in care locuiesc acum, mi-am dat seama ca plateam un abonament la cablu pentru ca era mai degraba o obisnuinta dar, de fapt, ma uitam foarte pu­tin. Fata mea avea deja un an si nu am considerat un lucru sa­natos sa creasca cu un televizor in casa. Desigur, am ecran, am DVD Player si o colectie foarte frumoasa de filme pentru co­pii, pe care eu le consider potrivite pentru virsta ei. Consider te­leviziunea, in momentul de fata, min­ca­toare de timp, iar plus-valoarea pe care o aduce este foar­te mica, in raport cu timpul pe care trebuie sa-l investesti ca sa obtii ceva intr-ade­var relevant si important, din noianul de informatii si divertisment. Orice lucru care ma intereseaza poate fi gasit online, iar informatia scri­sa pe net e digerata mai bine, ai timp sa intelegi ce se intimpla si sa aprofundezi stirile care te intereseaza. E drept, am si niste curiozitati; odata, am rugat-o pe asistenta mea sa mi-l arate pe Banel Nicolita intr-o fotografie a echipei nationale de fotbal. M-a intrebat cineva daca din motive religioase nu ma uit la te­levizor. Raspunsul este: din motive etice. Daca ai destula ima­gi­natie si o viata destul de plina si bogata, nu in sens material, ci in sens spiritual, nu vad nici un motiv pentru care sa-ti pierzi timpul privind la TV.”

Dragos Bucurenci (Presedinte MaiMultVerde si jurnalist): „Acum cinci ani, ajunsesem dependent de aceasta cutie cu lu­­mina colorata. Oricind aveam putin timp liber, puneam mina pe telecomanda si zappam – nici macar nu urmaream propriu-zis ceva, pentru ca nu aveam rabdare. Nu ma informam, nu ma cultivam, pur si simplu imi pierdeam vremea. Am hotarit sa pun punct atunci cind mi-am dat seama ca nu mai pot controla acest consum. De atunci, am schimbat trei case si in niciuna nu am avut televizor.

Ironia a facut ca primul an in care am renuntat la televizor sa fie si anul in care am avut prima emisiune de televiziune. N-am simtit niciodata ca pierd ceva, pentru ca ani de zile am rasfoit un teanc de ziare, in primul mo­ment dupa ce ajungeam la birou. In cercul meu de prieteni, am trecut mereu ca un tip informat. Am trecut apoi pe Internet, unde folosesc in principal Hotnews. Cind ma intereseaza ceva anume care s-a difuzat pe un canal TV, caut pe site-ul respectivei televiziuni sau cer inregistrarea de la o companie de monitori­za­re. Citesc zilnic mai multe bloguri, le am pe toate agregate in Google Reader. Ca sa para­fra­zez un slogan, daca se in­tim­pla ceva cu adevarat important, eu a­flu primul din blogosfera si de pe Twi­tter. Exista, insa, si un efect pervers al abs­tinentei de la televizor: daca ajung intr-un local unde merge un televizor (un obicei de prost gust al unora dintre pat­ronii de restaurante), imi fura privirea. Oricit incerc sa ma abtin, din cauza ca e un flux coloristic si de imagine cu care nu mai sint obisnuit, ma trezesc ca fixez ec­ranul, spre stupoarea interlocutorului. Dar asta nu face decit sa-mi in­tareasca convingerea ca aparatul asta nu are ce sa caute la mine in casa. E pentru oameni echilibrati, nu pentru viciosi ca mine…”

Sfirsitul emisiunii, generic
Trebuie sa recunosc, insa, ca intr-o seara am cam trisat. Eram singura acasa si, brusc, cutia aia mare si gri asezata pe o comoda mi-a atras atentia de parca as fi vazut-o pentru prima data. Asa ca am luat telecomanda. Am aprins televizorul si am inceput sa zapez. Nu gaseam nimic care sa merite vizionat. Apoi m-a prins. Timp de trei seri m-am uitat, cuprinsa de o fascinatie perversa, la toate emisiunile cu mame, nore, spermograme, cupluri care se inseala, bone-minune, familii bezmetice, soacre isterice. Am incercat sa inteleg care-i treaba cu OTV-ul si cu omul cu laptop-ul” (dar n-am reusit!).

Mi-am facut portia de reclame stupide si stiri cu injunghieri si violuri. M-am uitat la un film induiosator de prost cu Patrick Swayze in zilele lui de glorie. si, cireasa de pe tort, am prins o retrospectiva a reality-show-ului cu mereu uimitorii Moni si Iri, lucru care m-a facut sa-mi sun prietenii ca sa le povestesc, cu oroare, dar si cu voluptate, amanuntele „picante” pe care tocmai le aflasem. Apoi m-am linistit si m-am reintors la carti, YouTube, reviste online si blog-uri, cu sentimentul ca ma scufundasem, timp de trei zile, intr-o mizga in care nu doream sa ma mai intorc, cel putin citiva ani de acum incolo.

P.S. La terminarea acestui articol, mi s-a atras atentia ca fenomenul Elodia este complet anacronic, locul sau fiind luat de nu-mai-putin-misterioasa rapire a Magdei Ciumac…

Pauza publicitara: „Calculatorul de entertainment cu ecran mare“
Iulian Comanescu, analist & consultant media si autor de blog pe hotnews.ro: „Nu stiu de studii in acest sens, dar sint convins ca prin secolul al XVI-lea, atunci cind cartoful a aparut in Europa, oamenii au inceput sa renunte la turte nedospite sau orice altceva consumasera pina atunci. Desigur ca si cartoful (Internetul), si turtele (televiziunea) pot fi mai bune sau mai rele la gust (politica de programe a televiziunilor românesti nu e, probabil, pe gustul tinerilor). Marele avantaj al Internetului este ca permite un comportament «actional» sau «neliniar», permite utilizatorului sa isi ia ceea ce ii trebuie atunci cind doreste, spre deosebire de televiziune, care cultiva „cartoful de canapea”, telespectatorul care nu poate lupta decit cu telecomanda impotriva plictisului programelor. Peste 20 de ani vom consuma TV la fel cum consumam astazi YouTube, alcatuindu-ne singuri playlist-ul cu programele favorite, asa cum ne facem azi lista de melodii pe iPod. Aparatul viitorului poate fi la fel de bine numit «calculator de entertainment cu ecran mare» si ar putea sa-si ia continutul prin intermediul altor antene, cele care astazi ne dau Internet prin WiFi la calculator”.

Adina Rosetti

Foto:Shutterstock

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle