Varsta fericirii

De multe ori, zilele de nastere sunt mai degraba un motiv de intristare pentru ca a mai trecut un an si am imbatranit inca putin. Dar tot mai multe studii sustin ca ar trebui sa ne bucuram, de fapt, pentru ca inaintand in varsta devenim mai fericiti.

Varsta fericirii

Participantii, 221 la numar, cu varste cuprinse intre 18 si 79 de ani, au fost rugati sa isi aminteasca, dintre momentele si experientele pe care le-au avut de-a lungul vietii lor, pe cele care le-au adus cea mai mare satisfactie. Raspunsurile au fost variate. De la savurarea unui frappuccino sau o conversatie lunga si amuzanta cu unul dintre copii, pana la vacante in Hawaii. De asemenea, au fost luate in calcul si efectele pe care impartasirea unei experiente cu altii le-au avut asupra fiecaruia, cat de mult timp crede fiecare ca mai are de trait, si daca experienta mentionata de ei poate fi considerata definitorie din punctul lor de vedere. Apoi, toate exemplele date de respondenti au fost propuse celorlalti spre evaluare. Cat de fericiti ar fi daca ar trai o astfel de experienta?
Momentele extraordinare, definitorii pentru viata fecaruia in parte, au mereu o influenta puternica asupra fericirii individuale, indiferent de varsta persoanei in cauza. Doar ca indivizii mai in varsta, dupa cum a reiesit din acest studiu, au spus, spre deosebire de cei mai tineri, ca momentele obisnuite au contribuit mult mai mult la fericirea lor. Astfel, se pare ca persoanele cu ceva ani in plus vad lucrurile marunte mai definitorii decat cei mai putin trecuti prin viata. Si, de asemenea, constientizarea ca viitorul are si el o limita da mai multa valoare experientelor obisnuite.

Totusi, cele extraordinare, pentru ca sunt mai rare si ies din rutina zilnica, atrag atentia si au sanse mai mari sa ramana in amintire, fiind un motiv bun de fericire oricand de-a lungul vietii. „Momentele obisnuite care construiesc viata de zi cu zi au tendinta de a fi trecute cu vederea atunci cand viitorul pare nelimitat; cu toate astea, lucrurile marunte contribuie mai mult la fericire odata ce oamenii realizeaza ca zilele lor sunt numarate, au declarat autorii studiului. Mentionand indemnuri precum Carpe diem si chiar YOLO (You Only Live Once), care, da, si-au facut astfel intrarea in domeniul academic, studiul a vrut sa evidentieze si faptul ca a taia lucruri de pe lista personala de hotarari pare sa fie mai important atunci cand suntem tineri. Cred si eu, doar nu-ti vine sa sari cu parasuta toata viata. Odata cu trecerea anilor, putem fi la fel de fericiti chiar si atunci cand ne indeplinim sarcinile zilnice pe care ni le propunem. Deci, pana la urma, cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat gasim mai usor lucruri care sa ne multumeasca si sa ne faca fericiti.

Si atunci, poate te intrebi, de ce suntem atat de fascinati de tinerete? Care-i treaba cu obsesia societatii actuale fata de operatii estetice si Botox, de rememorarea anilor de facultate, cu toata imaturitatea si noptile ei pierdute prin cluburi? Desi aceste lucruri pot da mai mult farmec tineretii, inoculand in acelasi timp in noi frica de imbatranire, aceasta frica proiectata asupra viitorului nu oglindeste nici pe departe realitatea acelui viitor. Si iar, nu zic eu asta, ci si mai multe cercetari facute pe aceasta tema.

Studii recente sugereaza ca de-a lungul vietii exista doua praguri de varsta la care ne simtim cel mai bine, cand traim cel mai intens satisfactiile vietii. Mai exact, la 23 si la 69 de ani. Dupa 23 de ani, starea de fericire incepe sa scada pana pe la 50 si ceva de ani, dupa care se intensifica din nou pana dupa 80 de ani. Un sondaj de opinie, realizat in mai multe tari din lume, pe un esantion de 340.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 85 de ani, a ajuns la concluzia ca oamenii devin mai fericiti odata ce inainteaza in varsta. Si ca o persoana la 85 de ani este mai multumita de ea insasi decat una la 18 ani. Cum asa?!

Ei bine, aceste rezultate au reiesit in urma unei serii de intrebari la care participantii au raspuns telefonic, printre care intrebari cu privire la aspectul financiar, despre evenimentele actuale din viata fiecaruia, dar si despre starea de sanatate. La final, au fost adresate fiecarui participant sase intrebari cu variantele de raspuns da sau nu – „Ai experimentat timp indelungat urmatoarele stari in decursul zilei de ieri: entuziasm, fericire, stres, ingrijorare, furie, tristete?. La nivel global, rezultatele se prezinta astfel: tinerii pornesc la 18 ani simtindu-se destul de bine cu ei insisi, dar apoi viata devine un traseu cu suisuri si coborasuri. Si se simt din ce in ce mai rau pana pe la 50 de ani, punct in care lucrurile iau o intorsatura favorabila, iar oamenii devin mai fericiti odata ce inainteaza in varsta. Pana la 85 de ani ajung sa fie mai multumiti de ei insisi si de viata pe care o duc decat erau la 18 ani.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle