Un altfel de 8 martie cu prietenele tale

A venit 8 martie si nici nu stii cum sa celebrezi mai intai ziua asta. Shopping, spa, petreceri, lista e lunga. Dar ce parere ai de o celebrare a celor 15 mii de femei care au marsaluit in New York pentru noi toate, inclusiv pentru tine?

Un altfel de 8 martie cu prietenele tale

In fiecare an, pe 8 martie sarbatorim Ziua Internationala a Femeii. E ziua in care fiecare dintre noi celebreaza castigarea drepturilor politice, sociale si economice (oare?) sau cel putin asta ar trebui sa celebreze (printre altele). Pentru ca, nu-i asa, ce sarbatorim noi de 8 martie astazi nu se aliniaza originilor acestei sarbatori. Probabil ca femeile care au marsaluit in New York in 1907 nu aveau ca scop obtinerea petalelor de trandafiri, parfumurilor si florilor. Trecand peste asta, cum ai putea sa celebrezi de ziua ta, pana la urma, ce alte femei au reusit pentru noi toate acum o buna bucata de vreme?

Sa ne gandim la ce nu aveam voie sa facem in perioada comunista. In afara de ingrijirea caminului si a gospodariei proprii, mai nimic, asa e. Concluzia? Ai o gramada de lucruri pentru care sa fii multumita astazi in tara in care te afli: ai drept de vot, te poti exprima liber, mergi la biserica fara sa te urmareasca cineva, copiii tai beneficiaza de educatie si lista continua. Doar ca toate astea nu au schimbat si vechea perceptie despre femei conform careia ele sunt principalele responsabile de ingrijirea casei si a copiilor. De fapt, constatam ca femeii din secolul XXI doar i s-au mai adaugat si alte responsabilitati pe langa cele de gospodina, dar asta e deja alta discutie.

Cum poti sarbatori impreuna cu prietenele tale de 8 martie? Desigur, o lista intreaga de activitati de-a dreptul feminine te asteapta sa le savurezi: shopping, o zi de rasfat la spa sau chiar o escapada de weekend, daca dispui de un buget mai mare. Ba chiar mai mult, exista tot soiul de petreceri si evenimente tematice dedicate acestei sarbatori. Iar daca optezi pentru cele din urma, nu uita de toast-ul pe care e musai sa il tii (vezi mai sus). Cand sunt multe femei la un loc, parca nu-i chiar asa de rau cum ar zice unii, nu-i asa? Doar datorita a 15 mii de femei la un loc au fost obtinute drepturile de care beneficiem astazi toate.

In tot timpul acestor bucurii pe care ti le aduci tie, nu uita de esenta lui 8 martie. Ziua asta trece rapid, intrebarea e: iti vei mai aduce aminte si maine de marsul femeilor din New York facut SI pentru tine? Vei face si TU ceva pentru a sustine drepturile femeilor?

Pana la urma, ce sarbatoresti de 8 martie?

Independenta ta, femeie! E timpul sa onorezi ziua asta la adevarata ei valoare. Cat despre flori, sunt la orice colt. Le gasesti acolo oricand.

Text: Denisa Matei
Foto: Imaxtree

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle