Traieste cu stil – mic ghid al manierelor moderne

Viata este in plina schimbare, iar valorile sociale isi modifi­ca locul pe scala importantei, dind nastere la situatii neprevazute. Asa incit, astazi, este tot mai greu de trasat linia de demarcatie dintre buna purtare si impolitete. ELLE va prezinta ultima versiune a ghidului manierelor moderne.  

Traieste cu stil – mic ghid al manierelor moderne

Prietena ta a divortat

Consoleaz-o si, pentru inceput, stai de vorba cu ea, daca asta o ajuta. Multe dintre noi, in situatii de genul acesta, sintem tentate sa ne dam arama pe fata, sa spunem cit de antipatic era tipul si cit de mult il uram, chiar daca n-o facem decit spre binele ei, sau ca sa fim de acord cu ea. Mai bine sa ne abtinem. Nu se stie niciodata: daca se vor impaca, vor fi din nou impreuna si tu ramii pe dinafara, pentru ca prietena ta nu a uitat ce ai spus? Daca insa ea va continua o perioada prelungita sa-si plinga de mila, spu­ne-i ca a venit momentul sa-si continue viata si, in loc sa bociti amindoua cot la cot, incearca sa-i distragi atentia cu tot felul de sugestii cum ar fi: barurile, filmele sau, de ce nu, apucati-va sa invatati chineza. Nu te gindi sa organizezi o petrecere a femeilor seduse si abandonate – ar fi de prost gust.

Relatii sociale

Oamenii au inceput sa iasa in oras din ce in ce mai mult si, se pare, orice ocazie devine pretext pentru cite-o petrecere. Afla cum poti fi invitata peste tot. Ofera si primeste laude Fii sincera; daca n-ai chef, nu te deranja sa spui ceva. De exemplu, daca o cina este ratata, nu spune: „A fost grozav, chiar daca mincarea a fost arsa. Fii clara; decit sa spui: „Esti o bucatareasa desavirsita, mai bine: „Crema ta de zahar ars este divina. In ce priveste primirea complimentelor, cel mai potrivit este un simplu „Multumesc. Replici de genul: „Cum, vechitura asta? sau „Glumesti pun la indoiala gustul si sinceritatea celui care-ti face complimentul.

Coduri vestimentare

Formal: o rochie lunga sau pantaloni eleganti, sau o rochie sofisticata de cocktail. Dintre materiale alege: jerseu negru, matase, broderii elegante. Black Tie optional: o rochie scurta, eleganta sau o pereche de pantaloni de seara. Cocktail: O rochie scurta, un compleu sau pantaloni eleganti. Daca mergi direct de la serviciu, schimba-ti pantofii de toata ziua cu unii cu toc inalt. Petrecere pe marginea piscinei: Nu-ti face aparitia in costum de baie si slapi. Imbraca o rochie vaporoasa, de vara sau pantaloni subtiri.

Imparte nota de plata

Cind esti la o intilnire, la restaurant, nu o sterge imediat dupa desert si nici nu sta asteptind cu miinile in sin. Intotdeauna ofera-te sa achiti jumatate din nota, dar daca el vrea sa plateasca tot, atunci nu insista. In schimb, ia-i o cafea sau mergeti la un film data viitoare cind va vedeti, pe cheltuiala ta. Este valabil si pentru cuplurile care sint impreuna de ani de zile, chiar daca el cistiga de o gramada de ori mai bine decit tine. Tii o cura de slabire, asa ca nu comanzi decit o salata si un pahar cu apa minerala, in timp ce ceilalti opt prieteni ai tai cu care ai iesit iau si supa, si felul doi, si desert, si cafea, si cite doua pahare cu vin fiecare. Cind nota de plata soseste, constati ca impartita la noua persoane ar veni de fiecare mult mai mult decit salata si apa ta. In cazul acesta nu este nici o problema daca in­trebi politicos: „Va deranjeaza daca platesc doar cit am consumat?. Daca, cu alta ocazie, diferenta este minora, nu protesta, achita la gramada.

Mancare, tacamuri pe jos

Esti neindeminatica sau ai fost neatenta? Nu e chiar o tragedie. Daca esti la petrecerea unui prieten, las-o asa, dar spune-i gazdei dupa cina si ofera-te sa ajuti la curatat. Daca se intimpla la restaurant, cere ajutorul chelnerului si roaga-l politicos sa-ti aduca alte tacimuri.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Fashion portrait of a beautiful young lady with bright nail polish from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle