Top 10 motive de ceartă în cuplu pe timp de izolare

Un nou context social, noi motive de ceartă în cuplu! Dacă în general nu-i ușor, acum lucrurile se complică și capătă noi nuanțe. La ce să fiți atenți.

Top 10 motive de ceartă în cuplu pe timp de izolare

Izolarea duce la noi motive de ceartă în cuplu. Imaginează-ți o schiță de Caragiale pusă în scenă la Teatrul Național. Doar că nu e O noapte furtunoasă, ci mai degrabă O izolare furtunoasă, iar protagoniștii (tu și partenerul de cuplu) sunt prinși în același spațiu mic și se ciondănesc din orice. Unele scene sunt incredibil de amuzante, altele te înduioșează sau îți dau de gândit.

Motive de ceartă în cuplu? Limitarea libertății personale

Cuplurile de tip fuzional probabil că acum jubilează de fericire. Pentru aceste persoane nu există noțiunea de timp pentru sine, activități făcute separat. Dar pentru ceilalți, care țin la spațiul personal și au nevoie de această libertate proprie… contextul este absolut coercitiv. Sigur, nu ești tu de vină că el nu mai poate merge la tenis cu băieții, cum nici el că tu nu mai poți bifa obișnuita cină săptămânală cu fetele… Însă asta de multe ori nu vă împiedică să răbufniți. Pentru a vă satisface nevoia de libertate puteți merge fiecare, individual, la cumpărături, vă puteți retrage în altă cameră să discutați cu prietenii etc.

Investițiile financiare

În vremurile acestea, foarte multe companii lansează campanii de reduceri extrem de tentante. Sigur, unele produse sunt cu adevărat utile și achiziționarea lor înseamnă o investiție inteligentă, altele pot fi considerate un moft. Poate că unul dintre voi e mai econom, mai cumpătat cu banii și celălalt cheltuie cu ambele mâini. Ori shopping-ul online este o formă de autoliniștire, de calmare aparentă a tristeții, anxietății. Oricare ar fi varianta e necesar să găsiți o variantă de mijloc și să stabiliți de comun acord regulile după care cheltuiți banii în perioada de criză.

Copiii și educarea lor

Varianta aceasta de școală la domiciliu este dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinți. De asemenea, tu ești ocupată cu tot ce înseamnă gătit, gospodărie în general, lucrezi și tu de acasă, iar energia ta nu e la cote maxime. Pe când copiii au o cantitate mare de energie, oricum neconsumată datorită statului în casă. De aici până la boacăne mai e un pas, inclusiv până la motive de ceartă în cuplu legate de modul în care răspundem acestor boacăne.

Anxietatea și scenariile conspirative pot fi motive de ceartă în cuplu

Unul este mai calm, celălalt mai anxios. Unul mai realist, celălalt înclinat spre dezvoltarea unor scenarii demne de premiul Oscar pentru scenariu sf. Se poate întâmpla ca anxiosul să își enerveze partenerul, mai ales când abordează teoria conspirației sau un deznodământ cu tentă de catastrofă.

Elefantul din relație

Adică o anumită situație pe care până acum o treceați cu vederea. Vă concentrați pe copii, pe muncă și evitați să vă confruntați cu acea temă delicată despre care știți că era fitil pentru o explozie emoțională. Însă izolarea la domiciliu a făcut și mai vizibil elefantul din relație, care este în mijlocul camerei și duce la diverse motive de ceartă.

Ordinea și disciplina

Dacă tu ești ordonată, iar partenerul… nu prea, se anunță vremuri dificile. Când îți petreci tot timpul în casă, un loc devine centrul universului tău, ai nevoie ca el să se plieze pe personalitatea ta, să îl faci să devină confortabil. Situația e delicată când noțiunile de confortabil sunt diametral opuse.

Motive de ceartă în cuplu: ritualul de dezinfectare

Da, modul în care fiecare se dezinfectează și respectă, sau nu, regulile de igienă poate duce la veritabile momente de tensiune. Nu pentru că unul dintre voi e mai obsesiv-compulsiv decât celălalt, ci pentru că neglijența poate duce chiar la amenințarea propriei vieți.

Nevoia de control

Asta ține tot de gradul de anxietate. Cu cât anxietatea e mai mare, cu atât nevoia de control este mai mare. În aceste vremuri tulburi, nesiguranța este o constantă a fiecărei zilei, iar unor oameni le este foarte greu să gestioneze incertitudinea.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Pe cine credem?

Capitalul de încredere intră la categoria motive de ceartă în cuplu. Iar fiecare are anumite site-uri de știri, posturi de televiziune pe care le urmărește și pe baza cărora își formează părerile. La fel și influența prietenilor sau familiei care ne sculptează viziunea despre izolare, coronavirus, situația economică etc. Însă această imagine de ansamblu poate să nu coincidă cu cea a partenerului, inclusiv entitățile cărora el le oferă încredere.

Am viața pe care chiar mi-o doresc?

Poate nu devenim neapărat mai buni, generoși și în mod cert nu ne schimbăm valorile din temelii, dar izolarea aceasta ne face să ne evaluăm existența, dacă până acum am investit în ce și în cine trebuie… Iar analiza aceasta poate produce un seism la nivel de cuplu. Nu spunem că se ajunge la despărțire, ci doar că anumite reguli de conduită în doi se pot renegocia.

Citește și:
Izolarea la domiciliu te doboară? Învață să-ți controlezi plictiseala și să devii eficientă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din video