Test de fidelitate – fata in fata cu job-ul ideal

Se spune ca in Univers, undeva, exista pentru fiecare dintre noi jumatatea perfecta. Pe care s-ar putea s-o gasim. Sau nu... Eu cred ca, undeva in Univers, exista pentru fiecare dintre noi si job-ul perfect. Doar ca unii dintre noi nu l-au descoperit inca.

Test de fidelitate – fata in fata cu job-ul ideal

Daca ati cistiga un milion de dolari ati mai veni a doua zi la lucru?” era intrebarea pe care, intr-o buna dimineata, un post de radio o adresa ascultatorilor. Hmmm… m-am intrebat si eu, in timp ce dadeam a treia tura in jurul Pietei Victoriei in cautarea unui loc in care sa-mi las masina. Oare eu ce as face? Pina am reusit sa parchez am aflat ca cei mai multi si-ar da a doua zi demisia. Si ar trai din dobinda sau ar investi banii in ceva profitabil. Insa au existat si suficienti ascultatori care au declarat, nonsa­lanti, ca n-ar renunta sa-si exercite in continuare profesia. Pina la urma, m-am gindit eu, asta inseamna sa iubesti cu adevarat ceea ce faci. Cu alte cuvinte, sa ai un fler extraordinar sau sa-ti cunosti extrem de bine abilitatile si cali­tatile atunci cind declari ca „te vei face” profesor, doctor, inginer, PR-ist sau freelancer. De aceea m-am intrebat: n-ar fi mai simplu sa existe, undeva, un test care sa ne spuna la ce sintem buni? Ce abilitati avem si ce aptitudini de comunicare posedam? Ca sa nu gresim, sa nu facem un milion de incercari pina sa gasim slujba perfecta.

Asa ca m-am decis sa-mi fac un test de fidelitate (de cariera). Zis si facut. Si, timp de citeva zile, agenda mea a fost pli­na de termeni ca „assessment center”, MAPP, CPI si numere de telefon ale specialistilor in resurse umane, colegii au fost chinuiti („dornici sa ma ajute”, spun ei) cu rugaminti de a intra in jocul meu cu testele, iar masa mi s-a aglomerat usor-usor de printuri cu si despre orientarea profesionala. La sfirsitul saptaminii, primesc de la Carmen Iorgulescu (Senior Consultant, Plus HR Solutions) un sms: „Draga mea, evaluare corecta = testare psihologica + assesment center + interviu individual structurat pe competente”. OK, am inteles. Nu e suficient un simplu test pentru a afla care ar fi job-ul tau ideal.{i daca dupa ce l-ai gasit, l-ai abandona atit de usor. Dar sa incepem cu primul pas.

Despre mine, fata in fata cu job-ul

Pentru ca un astfel de „elle a incercat” in varianta test de cariera (da, Lioara, trebuie sa recunosc, e mult mai putin amuzant decit impachetatul in ciocolata) n-are nici un haz de una singura, mi-am invitat colegele sa mi se alature. Am testat, prima data, sis­temul MAPP (Motivational Appraisal of Personal Potential – un test folosit in SUA de citeva ze­ci de ani in cadrul proceselor de recrutare si orientare profesionala, a­dus si in Ro­mania). „Ti­za” Alinuta a fost prima care si-a luat inima in dinti. Verdictul? „M­da, pe-aproape. Zice ca imi plac activitatile creative, ca ma inteleg bine cu oamenii si ca imi place sa lucrez cu masini si utilaje de mare tonaj (!). De unde or fi scos-o si pe asta?”, ride ea amuzata. Crina e sceptica: „De ce n-am mai multe optiuni intre care sa aleg?”. In final, insa, se regaseste in mare parte in descrierea pe care testul i-o genereaza. „Mai putin par­tea cu detaliile verbale. Cum adica nu retin detaliile verbale? Ba din contra…”, protestea­za ea indignata. Pentru ca am vrut sa aflu si parerea unui barbat, am apelat la un prieten, Daniel (inginer in devenire). „Am intrat pe www.mapp.ro. Uite rezultatele. Stii, scrie prea multe despre mine. N-am rabdare sa citesc tot. Citeste tu”, vine mesajul pe mail dupa vreo 10 minute. „Are o buna abilitate de a-si aminti, identifica si folosi anumite detalii exacte. (…) Are preferinte analitice, inovative, de cerce­tare si descoperire…” OK, mi-am spus. Pe-a­proa­pe. Insa cu siguranta nu e „pasionat de poezie sau predarea literaturii”! Pina la urma, cit de greu poate fi?

Asa ca am renuntat la „cobai” si am completat si eu chestionarul. „Alina prefera sa se asocieze cu alti oameni, din punct de vedere social, orga­ni­zational si recreativ. Manifesta interes pentru lucrul pe baza de proiecte planificate, organizate si completate. (…) interes pentru a se exprima, la nivel profesional, prin intermediul scrisului si comunicarii creative…” (Pina aici e perfect, asa ca am decis sa ma opresc. Pina la urma, si Lioara va arata doar rezultatul „de poza” al unui tratament cosmetic, nu si etapele mult mai chinuitoare ale dermoabraziunii!) Asta a fost usor. „Diagnosticul” va fi mai greu de suportat – pentru ca orice test, pentru a fi relevant, trebuie urmat de o interpretare „persona­lizata” si o discutie fata in fata cu consilierii HR. „Analizind profilul, putem observa o orientare puternica spre oameni, medii care presupun libertate de exprimare si creare, posibilitatea de a relationa, de a desfasura in ge­neral activitati in care sint implicati si alti oameni”, imi trimite primele concluzii Liviu Constantinescu, Manager Executive Search Division, HART (agentia de resurse umane care a adus sistemul MAPP in Romania). (Uf! Am scapat usor deocamdata. Sau Liviu doar n-a vrut sa ma supere?) „O munca rutiniera ar fi demotivanta. De exemplu, o ca­riera in domeniul contabil ar fi total nepotrivita…” Stiam eu!!! (Dar domeniul vinzarilor nu e deloc pe placul meu, oricit ar spune consilierii ca as putea face asta…)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle