Test: Cat stii cu adevarat despre dragoste

Multi artisti au cantat si au tot vorbit despre dragoste, Phil Collins spunea ca “nu poti grabi dragostea”, Bryan Adams intreba daca “Ai iubit vreodata cu adevarat o femeie?”, iar Robert Palmert concluziona ca ”ai face bine sa recunosti, esti dependent de dragoste”.

Test: Cat stii cu adevarat despre dragoste

Sociologii afirma ca toate aceste melodii care aduc tribut iubirii au un sambure de adevar la baza. Stiintific s-a demonstrat ca dragostea este perceputa de creierul uman in acelasi mod ca drogurile.

Testeaza-ti cunostintele despre dragoste cu acest test:

1. Adevarat sau fals? Atractia fizica este principalul factor pentru care te indragostesti?

Dupa ce au analizat ce se intampla in creierul unor cupluri indragostite, oamenii de stiinta au identificat trei sisteme de baza responsabile pentru aceast fenomen numit 'indragostire'. Sistemul creierului responsabil de testosteron, atat la femei cat si la barbati, declanseaza senzualitatea si dorinta sexuala. In acelasi timp, dopamina este responsabila pentru declansarea atractiei romantice sau a sentimentelor intense de dor iar oxitocina este cea care declanseaza sentimentele responsabile pentru angajamentul de lunga duratie.

Cele trei tipuri de dragoste pot fi explicate in felul urmator. Cand iti place de cineva este vorba doar atractia sexuala fata de persoana respectiva. Al doilea tip, iubirea romantica, cea care se manifesta cu lipsa poftei de mancare si cu insomnie, pentru ca acea persoana este mereu in gandul tau, persoana care are o semnificatie speciala pentru tine, dupa care tanjesti emotional si de care esti foarte atrasa sexual. Si al treilea tip, seamana cu cel de-al doilea, esti atasata de acea persoana, are o semnificatie importanta pentru tine, dar nu te obsedeaza asa cum face iubirea romantica.

Aceste sisteme ale creierului nu functioneaza intr-o anumita ordine, asadar ai putea sa te indragostesti fie in modul traditional, pornind de la dorinta, sau incepand cu sentimente puternice pentru acea persoana (ca de exemplu, cand incepi sa fii atrasa de un prieten).

Raspuns: Fals

2. Adevarat sau fals? Ne indragostim initial din cauza aspectului fizic?

Lucrurile care fac ca barbatii si femeile sa se indragosteasca sunt complexe. Bineinteles ca aspectul fizic are si el un rol, dar, cu cat ne maturizam, ne dezvoltam in mod inconstient o lista cu ceea ce ne dorim si ce cautam intr-o relatie de lunga durata, incepand cu personalitatea, situatia sociala, religia si alte multe aspecte.

Lista fiecarei persoane in parte difera, dar sunt unele diferente remarcabile intre listele celor doua sexe. Unele studii sustin ca barbatii sunt mai mult interesati de aspect si vitalitate decat femeile, pe cand acestea sunt mai preocupate de inteligenta, increderea in sine si pozitia sociala a partenerului lor. Ambele sexe acorda importanta tuturor aspectelor, doar ca in masuri diferite.

Cand intalnesti pe cineva care corespunde idealului tau si are varsta, inaltimea si greutatea potrivita, mai pare si inteligent, ar putea sa declanseze in creierul tau o iubire romantica.

Raspuns: Fals

3. Adevarat sau fals? Poti sa te indragostesti la prima vedere?

Procesul de indragostire pune in functiune 12 arii ale creierului, care elibereaza euforia prin inducerea unor substante chimice precum dopamina si adrenalina, dar si aparitia unor imagini mintale, precum viata voastra impreuna, totul intamplandu-se intr-o fractiune de secunda. De exemplu, creierul unei persoane este tentat sa se indragosteasca mai greu. Ai putea sa iti intrebi parintii cat de repede s-au indragostit, ai putea semana genetic cu acestia. De asemenea, ai putea sa te indragostesti mai greu daca ai avut relatii trecute nu foarte placute sau daca ai suferit din dragoste. Dar da, ai putea sa te indragostesti intr-o fractiune de secunda sau aceasta ar putea fi chiar in fata ta si tu sa nu o observi.

Raspuns: Adevarat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle