Spune-o raspicat: sunt razbunatoare si mandra de asta

Nici iadul nu e atit de furios ca o femeie respinsa, mai ales daca toa­ta povestea este tirita in paginile tabloidelor. Astazi nu ne lasam respinse fara lupta. Ne face asta vreun bine?

Spune-o raspicat: sunt razbunatoare si mandra de asta

Pentru Christine Gallagher razbunarea face parte integranta din procesul de vindecare. „Priveste durerea emotionala ca pe o imensa, oribila aschie care poate fi scoasa si aruncata cit mai departe”, spune ea. „Recunoaste deschis ca esti trista, nebuna, devastata si avida de singe. Apoi canalizeaza toate aceste sentimente neplacute catre o actiune constructiva. Cu alte cuvinte, lasa-i pe toti sa fie antrenati intr-un act de razbunare indreptat impotriva persoanei respon­sabile pentru criza ta.” Ea adauga ca o catastrofa sentimentala e ca o pierdere grea si, astfel, persoana care a fost respinsa probabil ca va parcurge toate cele trei etape: negare, furie si acceptare.

O actiune de razbu­nare verbala te poate duce in mod sanatos dinspre furia oarba catre faza de acceptare. Te face sa te simti bine, spun ultimele descoperiri stiintifice. „Satisfacerea ne­voilor de baza, ca foamea, de exemplu, ne face fericiti. In acelasi mod func­tioneaza si nevoia de razbunare”, spune Dr. Dylan Evans, autorul cartii Emotion: a Very Short Introduction. Bineinteles, stiinta nu poate spune daca femeile sint mai bune in razbunarea lor romantica decit barbatii, insa Tracey Cox sustine ca exista anumite elemente in psihicul feminin care le face mult mai potrivite pentru aceasta. „Femeile sint mult mai potrivite decit barbatii pentru exprimarea emotiilor si stiu exact ce sentimente au in legatura cu lucrurile intimplate. Cind sintem implicate intr-o relatie, ne contopim cu cealalta persoana, in toate detaliile vietii sale, astfel incit nu e greu sa descoperim care e calciiul lui Ahile.”

Cu alte cuvinte, inteligenta noastra emotionala superioara ne spune ca, a­tunci cind ne punem in cap sa-i facem o figura cuiva, succesul e cu siguranta ga­rantat. Femeile sint mult mai bune si in or­do­narea timpului, poate si pentru ca si-au insusit adevarul din vechea zicala care spune ca razbunarea e un fel de mincare care se serveste cel mai bine rece. Atit Blair, cit si Gallagher cred ca un act de razbunare cu adevarat reusit urmeaza trei reguli de aur: trebuie sa fie creativ, trebuie sa fie legal, trebuie sa aiba loc o singura data. Daca se intimpla de mai multe ori, autorul se indreapta periculos catre o zona minata.

Jurnalista Rachel Royce stie foarte bine cum e sa fii in aceasta situatie. Dupa ce a descoperit la inceputul lunii mai ca sotul ei, un jurnalist bine cotat, nu numai ca a lasat-o pentru o tipa „care seamana cu Keira Knightley”, dar a si invitat-o pe noua sa dragoste sa locuiasca cu el in oraselul unde avea o casa impreuna cu sotia sa, Rachel a navalit in cuibusorul de nebunii intr-o noapte, foarte tirziu, dupa ce cuplul indragostit se retrasese deja in dormitor. Si-a aruncat rochia de mireasa Maria Grachvogel si albumul cu fotografii de la nunta – erau casatoriti doar de cinci luni – in mijlocul unei mese pline de farfurii murdare. Mai tirziu in acea zi, Royce a cumparat 10 saci de balega la o licitatie din sat si a aranjat ca acestia sa fie livrati la biroul din Londra unde lucrau sotul sau si noua sa prietena. Insa ceea ce a facut n-a multumit-o indeajuns. Royce si-a vindut povestea celor de la Daily Mail si a fost de acord sa scrie „un jurnal de divort”, dupa care s-a simtit pe deplin razbunata. „El spune ca n-ar fi trebuit sa spun nimic despre despartirea noastra”, spunea ea in Daily Mail pe 12 iulie. „Insa de ce sa nu o fac? El e cel care m-a abandonat si m-a facut sa cad de foarte sus. A fost destul de greu sa il aud cum spune despre noua sa prietena ca e adevarata lui dragoste. Asta dupa ce mi-a spus mie de nenumarate ori ca eu sint «aceea», singura care conteaza.”

Tracey Cox nu crede ca razbunarea, publica sau privata, e o cale buna de urmat. „Urasc asta”, spune ea. „Face sa mi se stringa stomacul. E evident ca acele femei sint ranite foarte rau si incearca cu disperare sa isi salveze reputatia si demnitatea, dar ajung sa arate cit se poate de stupid. Iti pot spune cu ce sint de acord: sa te obisnuiesti cu gindul si sa incerci sa fii blinda cu tine insati. In cele din urma, a-ti vedea fericita de existenta ta dupa o despartire e cea mai buna razbunare dintre toate.” Ginditi-va la Diana, printesa de Wales, aratind fantastic in rochia ei de cocktail neagra, cu umerii dezgoliti, la Serpentine Gallery, in acea seara in care printul Charles a recunoscut public relatia lui cu Camilla Parker Bowles. Sau triumful lui Nicole Kidman la Oscaruri (Tom n-a cistigat inca nici unul). Sau chiar ascensiunea lui Hillary Clinton catre Biroul Oval.

Arhiva revistei ELLE
Foto : Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle