Simți că stresul te doboară? Strategii ca să faci față perioadelor dificile

Stresul și-a pus amprenta asupra sănătății tale fizice și mintale? Este timpul să iei măsuri și să incluzi în viața ta anumite comportamente sănătoase.

Simți că stresul te doboară? Strategii ca să faci față perioadelor dificile

Stresul nu prea ai cum să îl elimini. El este prezent în viața ta fie că este vorba despre locul de muncă, responsabilitățile de acasă – gospodărie, copii, relațiile mai încordate cu părinții în vârstă etc. Nu poți trăi într-un glob de sticlă, așa că pe lângă atitudinea străveche de a te împrieteni cu dușmanul, e necesar să te reîmprietenești cu tine și toate acele lucruri care îți fac bine.

Igiena somnului

Stresul nu face casă bună cu somnul și tulburările de somn cel mai probabil nu sunt străine de tine. Patul este numai pentru somn sau sex, nu citești, nu te uiți la televizor în pat. Deși poate fi dificil la început, setează o oră de culcare și una de trezire pe care să o respecți indiferent de zi. Nu te forța să adormi, iar dacă asta nu se întâmplă și anumite gânduri îți invadează mintea notează-le pe o hârtie, apoi revino în pat.

Structură și ordine

Adică acasă, la serviciu, fă ordine în dulapuri, cuburi, aruncă ce nu îți mai este folositor și menține un aspect organizat al lucrurilor. Haosul din jur naște haos interior și neliniște. De asemenea poți utiliza o aplicație sau o agendă clasică în care să îți notezi task-urile, să le prioritizezi și să ai clar în minte care este orarul lucrurilor pentru fiecare zi. Mai mult, creează-ți un colțișor boem, liniștitor în care te poți retrage ori de câte ori simți nevoia. Poate conține pernuțe, păturici, lumânări, bețișoare aromate, plante… orice are un efect plăcut și relaxant pentru tine.

Ritual de meditație

Poate că vrei să faci și yoga urmată apoi de o meditație scurtă, ori doar te rezumi la o sesiune de meditație mai lungă. Zilnic! Calmează mintea, reduce anxietatea și te condiționează spre a-ți oferi timp și ție și nevoilor tale emoționale. Răsfață-te și recompensează-te ori de câte ori ai ocazia.

Jurnal alimentar

Ești ocupată, mănânci pe fugă, iar alimentația ocupă un loc prea puțin important în ierarhia priorităților tale. De multe ori se întâmplă să mănânci ceva rapid dimineața, iar următoarea masă în liniște să fie abia cina la ore extrem de târzii, când cantitatea de alimente e semnificativă. Fă-ți planul alimntar pe 2-3 zile sau săptămânal. Respectiv să știi exact ce mănânci și la ce oră. Că pentru asta îți gătești sau îți comanzi, important e să înțelegi că trupul tău nu poate lupta cu stresul fără să aibă carburant. Dar nu dulciuri sau ronțăieli, ci mâncare sănătoasă, cu adevărat nutritivă.

Timp pentru tine

Tu cum îți reîncarci bateriile? Care sunt activitățile care îți aduc plăcere? Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta, iar timpul tău cu tine ar trebui să ocupe un loc fruntaș. Cu cât te neglijezi, cu atât ești mai vulnerabilă în fața stresului.

Citește și:
Visezi la Făt Frumos? Idealizezi iubirea? Cum fanteziile romantice te împiedică să ai o relație de cuplu sănătoasă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle