Sign in/out, love! (de Marius Chivu)

Intr-o lume in care bem cafea fara cofeina, bere fara alcool si avem relatii virtuale de prietenie, de ce nu ne-am gasi si dragostea online? Marius Chivu incearca sa analizeze amorul iscat din doar cateva click-uri.

Sign in/out, love! (de Marius Chivu)

Probabil ati vazut deja Her, noul film al lui Spike Jonze, in care personajul jucat de Joaquin Phoenix se indragosteste de un soft cu vocea lui Scarlett Johansson – se indragosteste, asadar, de o entitate fara trup, de vocea si intelectul artificial al unei femei care nu exista – si el stie de la inceput asta. Ei bine, in viata reala (filmul lui Jonze e, totusi, un scenariu sci-fi), lucrurile stau absolut la fel, doar ca oamenii trebuie mai intai pacaliti.

In urma cu ceva vreme, un jucator de fotbal american pe nume Manti Teo, pe atunci in varsta de 19 de ani si care actualmente joaca pentru echipa San Diego Chargers, s-a indragostit de o fata bolnava de leucemie pe care n-o cunoscuse niciodata si cu care comunica doar online. Fata a murit, Manti Teo a cazut in depresie si atunci a marturisit in presa relatia exclusiv online pe care o avusese.

O jumatate de an mai tarziu, in urma unui pont anonim, presa a descoperit faptul teribil ca fata cu identitatea respectiva nu existase niciodata si ca totul fusese pus la cale de un barbat indragostit de Manti Teo, care i se si prezentase la un moment dat drept verisorul ei. Pur si naiv, lipsit de experienta, inca adolescentul Manti Teo cunoscuse in mod real extazul si depresia din dragoste chiar daca dupa o fata inexistenta; pe care nu o intalnise in carne si oase, dar cu care avusese totusi o relatie, fie si una online, adica virtuala.

Acum exemplul personal. In urma cu cativa ani, am fost contactat de o fata care avusese o relatie online cu un barbat care fusese dovedit ca folosise fotografiile mele, chiar povestile mele (scrise prin carti sau publicate in Dilema veche.) Suspicioasa, dupa ce fusese escrocata si cu bani, fata aflase in cele din urma identitatea barbatului, inclusiv pe aceea a celui din fotografii, adica a mea. Am reusit atunci sa raportez furtul de identitate, iar contul escrocului sentimental de pe site-ul www.sentimente.ro, unde se folosea de fotografiile si povestile mele, a fost blocat.

Povestea insa nu s-a terminat atunci. Au urmat alte fete si alte conturi ale aceluiasi individ (despre care am aflat, in cele din urma, ca trecuse pe la Jilava): www.badoo.com si, recent, www.twoo.com/ro si chiar Facebook (care, apropo, nu te ajuta cu nimic atunci cand identitatea iti este furata; doar te sfatuieste sa blochezi contul respectiv, ca si cum daca inchizi ochii raul inceteaza sa mai existe!). De fiecare data, fetele respective ii trimisesera, la rugamintea lui, care invoca diverse accidente, probleme grave de sanatate si nevoi urgente, sume consistente de bani. Dupa care individul disparea, iar fetele ajungeau, cum-necum, sa afle ca cel din fotografii era altcineva.

Stiu, povestea are darul pervers de a fi, la prima vedere, amuzanta, si sa para, intr-un fel, flatanta pentru mine. Va asigur insa ca dupa primul caz n-a mai fost, a inceput sa ma jeneze, ba chiar sa ma sacaie. Daca scriu acum, aici, despre aceste nefericite intamplari, la care am contribuit fara sa vreau, o fac pentru ca, de fiecare data, am fost uimit de naivitatea fetelor dispuse sa ofere prea mult pentru cineva cunoscut prea putin, de fapt, deloc in viata reala. Stiu ca exista multa singuratate, dar unde sunt instinctele noastre de conservare sentimentala!?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din lifestyle