Si barbatii sufera la frumusete

Au trecut vremurile cind a fi barbat era echivalent cu a nu avea nici un stres legat de aspect. In epoca moderna, si barbatii sufera la frumusete, iar grija pentru imagine a capatat un nou gen: masculin.

Si barbatii sufera la frumusete

Grasimea de pe burta si adevarul despre IMC

Cind e vorba de greutatea ideala a barbatului, este greu de recurs la clasicele formule si tabele, dintr-un motiv foarte simplu: la ei (spre deosebire de „ele”), masa musculara este inselatoare. Fiindca este alta, pur si simplu! Atunci, pentru a nu incadra un sportiv care are doar fibra pe el in categoria „supraponderal”, cel mai bine ar fi sa uitam de IMC (indicele masei corporale). Distributia grasimii este mult mai importanta decit acest calcul. Exista aparate moderne care pot face o apreciere a gravitatii situatiei si stratului adipos. Sau exista vechiul centimetru de croitorie, pus in jurul taliei. Aceasta este circumferinta atotstiutoare! Mi-as fi dorit sa pot oferi niste date aproximative de incadrare in mult-rivnita normalitate, insa prefer sa ma abtin de la asemenea gesturi. Sincer, nici nu am cautat astfel de date, fiindca nu cred in ele. Nu cred ca omul poate incapea in niste statistici mai bine decit in propria sa oglinda. Cred ca e o greseala sa te compari cu altii, cind te ai pe tine ca termen la-ndemina. Dar totusi, circumferinta! Cind pantalonii refuza sa se mai inchida sau tricoul se revarsa peste curea (si asta nu din cauza tricoului), e clar ca exista o problema! Obezitatea de tip central este una din cele mai periculoase forme existente, fiindca grasimea se depune in jurul taliei si a organelor interne, ingreunindu-le buna functionare. Dr. Miertoiu confirma: „Cu cit cantitatea de grasime e mai crescuta in jurul taliei, barbatii sint mai predispusi la boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2 (cu rezistenta la insulina), litiaza bilara, sindroame metabolice, apnee in somn, varice sau probleme lombo-sacrale cauzate de schimbarea centrului de greutate”. Insa, atunci cind constientizeaza faptul ca au o problema si trebuie luate masuri (in primul rind pentru sanatate, apoi pentru imagine si, nu in ultimul rind, pentru sex), bar­batii nu percep programul de slabire (cu dieta, sport si tratamente corporale) ca pe o corvoada, pentru ca tratamentele sint placute, nedureroase si rezultatele apar de la primele sedinte. Exista posibilitatea de a imbina mai multe terapii, cum ar fi: masaje endermologice combinate cu cele de cavitatie (cu rol in topirea ireversibila a gra­simii), electrostimulare cu impachetare calda sau rece pentru tonifiere si detoxifiere sau drenaje limfatice pentru purificarea organismului cu eliminarea lichidelor restante.

Barbatii sint mai disciplinati

Nu mi-a venit sa cred cind Alina Berechet mi-a spus cit de cautati sint nutritionistii de la Del Mar de catre domni: „Jumatate dintre clientii nostri pe partea de nutritie sint barbati. Este interesant faptul ca rezultatele obtinute ca urmare a schimbarii regimului alimentar, ca parte a unui stil de viata sanatos, sint de multe ori mai bune decit cele ale doamnelor, barbatii dovedind adesea mai multa rigoare si disciplina”. Bineinteles, ei sint mult mai rationali. Asta este explicatia! Noi sintem mai emotionale, ne lasam mai usor prada poftelor (iar ei sint adesea foarte aproape ca sa profite de asta…).

De la cosmetica la bisturiu

Ce sint dispusi sa faca domnii pentru a se mentine in forma? Alina spune ca, la salonul ei, barbatii urmeaza tratamente cu aparate de ultima ora din medicina estetica. De exemplu, radiofrecventa tripolara, atit pentru refacerea fermitatii pielii, cit si pentru remodelare corporala, respectiv reducerea grasimii localizate. Pe de alta parte, medicii esteticieni declara ca numarul pacientilor barbati nu este atit de mic precum ne-am imagina. Din zece ro­mani care apeleaza la chirurgie estetica, doi sint barbati. Deci se pa­re ca si barbatul „sufe­ra” la frumusete. „Cu timpul, si barbatii au devenit tot mai indrazneti atunci cind vine vorba despre interventii chirurgicale cu scop estetic”, spune Calin Dobos, medic specialist in chirurgie faciala si chirurgie plastica. Se pare ca domnii cer, in ordine: lipoaspiratie, corectie de nas si de urechi, lifting facial si marire de penis. De asemenea, anul acesta, Romania a inre­gistrat o premiera in materie chirurgicala, si anume primul implant de pectorali la un barbat. Implantul este asemanator cu cel mamar (la femei), el constind tot intr-o pernuta cu silicon, dar aplatizata si adaptata la anatomia zonei respective. In cazul acestei premiere, pacientul avea nevoie de implantul pectoral fiindca se nascuse fara muschiul de pe partea operata. Dar sint si cazuri in care pacientii sint obligati prin natura profesiei lor sa prezinte o imagine cit mai apropiata de standardele photoshopate din reviste. Acestia se supun de asemenea la interventii de implanturi de fesieri sau de gamba. Marirea de penis este insa o alta poveste. }ine tot de domeniul chirurgiei estetice, chiar daca rezultatele nu sint la fel de „publice”. Operatia se efectueaza prin doua procedee diferite (alungire si ingrosare), care pot fi realizate in aceeasi interventie sau separat. Chirurgul elibereaza anumite ligamente si le intinde (in momentul operatiei sau ulterior, prin greutati exterioare). Ingrosarea penisului se obtine prin injectarea locala de grasime prelevata de la acelasi pacient, din zone donatoare. Durata acestor grefe variaza, insa procedura poate fi reluata dupa sase saptamini, mentioneaza, pe site-ul sau, doctorul Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie plastica si estetica: „Ulterior, aceasta grasime se poate resorbi, insa niciodata in totalitate”. Repausul sexual este obligatoriu timp de 4-6 saptamini si exista un set de exercitii obligatorii, de recuperare postoperatorie, care permit mentinerea rezultatelor obtinute. Care rezultate pot fi intre 2,5 si 3 centimetri, in medie, sau chiar de 7,5-8 centimetri in cele mai spectaculoase situatii. „Rezultatul este insa greu de apreciat obiectiv, din cauza variatiilor normale de dimensiuni ale acestui organ“, precizeaza acelasi site.

Factorul „homosexualitate“ in perceptia propriei imagini

I­n ultima decada, imaginea corporala masculina a primit o atentie deosebita din partea multor cercetatori din domeniul psihologiei, acestia punindu-si diverse semne de intrebare referitoare la motivele care ii aduc pe barbati la chirurg. Studiile arata ca, de exemplu, studentii de astazi declara un nivel mai ridicat al nemultumirii in ceea ce priveste corpul lor. Apoi, pe masura ce corpul imbatrineste, dar mintea ramine frageda, domnii incep sa nu mai arate atit de tineri pe cit se simt. Si iata programarea la estetician! Pe de alta parte, barbatii au impresia ca gradul de atractie creste odata cu tonusul muscular. De aceea sint preocupati sa ramina in forma si sa-si creasca masa corporala, uneori chiar cu pretul sanatatii lor (cind consuma substante proteice periculoase). Legat de homosexuali si heterosexuali, psihologii spun ca acestia sint aproximativ la fel de multumiti de corpul lor si forma fizica si ca au opinii asemanatoare cu privire la greutatea ideala. Totusi, barbatii homosexuali sint mai predispusi la tulburari de comportament alimentar. Aceste tulburari ale modului de a se hrani (de tip bulimie/anorexie) si de a face sport (excesiv) sint asociate cu sentimente obse­sive de ina­dap­ta­re, esec si res­pin­gere. De asemenea, cei implicati in activitati sportive care presupun un control riguros al greutatii (asa cum se in­tim­pla in atletism, inot, box sau calarie) au un risc ridicat in a dezvolta tulburari de comportament alimentar. Iar cum­paratul si cititul revistelor de fitness (care abunda in imagini cu indivizi supermusculosi) au fost asociate cu lipsa satisfactiei date de propria imagine, prezenta atit la homosexuali, cit si la heterosexuali. Oricum, indiferent de orientarea sexuala, tulburarile de comportament alimentar la barbati implica de obicei competitia cu alti barbati. Ceea ce suna foarte cunoscut, privit din perspectiva feminina. Se pare ca diferentele dintre noi nu sint totusi atit de mari, daca le reducem la niste sentimente de baza. De concurat unii cu altii si unele cu altele tot nu ne lecuim, chiar daca pretul pentru aceasta nu il platesc dusmanii, ci chiar noi, cu propria noastra piele. Fiindca aceasta lupta ne consuma in primul rind noua niste resurse si ne taie din bucurii. Insa, daca e sa privim mai optimist criza increderii in sine, aceasta competitie sta undeva la baza progresului si in calea delasarii. Asa ca, mai bine sa fim cumpatati, frumosi si sanatosi, decit grasunei si puturosi. Indiferent de sex. Vorba lui Ben Stiller: „There’s more to life than being really, really, really good looking!”. n Miruna Siminel

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle