Show me the money

„A fost un adevarat chilipir.” Asa incep majoritatea discutiilor in care noi ne strecuram in casa cu o noua bluzita, fustita sau o pereche de pantofi. Asta daca am fost „prinse” asupra faptului...

Show me the money

De multe ori insa, discutiile cu partenerul au loc mult mai tirziu cind, cu zimbetul pe buze, putem sa afirmam linistite: „Cum, nu stii tu bluza asta? O am de citiva ani. Ti-am spus mereu: n-ai spirit de observatie”. Si acesta e doar primul pas catre fenomenul pe care psihologii americani l-au numit „infidelitatea financiara”… „Cind imi cumpar cite o haina pe care cheltui o suma destul de mare (cu care stiu ca sotul meu nu ar fi de acord), ii spun ca a costat mult mai putin. Ca am luat-o de la reduceri. Sau, pur si simplu, o ascund. Oricum nu tine minte ce haine am in du­lap”, imi spune o prietena. E un secret pe care il pastreaza nu doar femeile. „Oricum, pe iubita mea n-ar interesa-o cit am cheltuit eu pe CD-uri si pe noile boxe din masina”, e replica pe care o dau cel mai frecvent barbatii.

Adevarul e altul: chiar ne intereseaza. Si pe unii, si pe altii. Normal, de cele mai multe ori nu intelegem ratiunea cumparaturilor: ei nu inteleg de ce noi trebuie sa ne mai cumparam o geanta (doar avem deja o multime!), iar noi nu intelegem de ce ei trebuie sa-si cheltuiasca prima de Craciun pentru a-si cumpara o pereche noua de schiuri (cind oricum cu cea veche abia au facut citeva coboriri). Pentru ca am vrea ca banii de cum­paraturi sa fie impartiti echitabil. „Si cind spun echitabil, nu ma gindesc la proportional in functie de venituri, sa fie clar”, spune o prietena al carei sot cistiga de citeva ori mai mult decit ea. De aici pina la „masluirea” sumelor reale cheltuite sau chiar a datoriilor nu mai e decit un pas

Anita Katz, psihoterapeut, citata de site-ul MSN Money, argumenteaza: „Freud spunea ca doua dintre cele mai dificile lucruri despre care trebuie sa vorbesti sint banii si sexul. Insa as spune ca e mult mai greu sa vorbesti despre bani in zilele noastre”. Asa ca un sondaj facut de acelasi site (MSN Money) arata ca doua treimi dintre repondenti au recunoscut ca tin ascunse de partenerii lor de viata anumite cheltuieli. E drept, 35% dintre acestia spun ca secretele financiare pe care le au fata de partenerul lor nu sint asa de mari si de importante, insa un procent la fel de mare sustine ca aceste „extra-plati” ar fi mai bine sa ramina secrete pentru vesnicie.

Al meu, al tau, al nostru?

Consilierii financiari spun ca motivul legat de bani este unul dintre cele mai frecvente motive pentru divorturi: ea cheltuie prea mult, el cistiga prea putin. Sau invers… Mai mult decit atit, inca din cele mai vechi timpuri, banii au fost asimilati cu puterea si controlul. Violet Woodhouse, consilier specia­lizat in probleme financiare de cuplu, autoare a cartii Divorce and Money, sustine ca oamenii ajung sa se minta unii pe altii in ceea ce priveste cistigurile si cheltuielile in primul rind pentru ca nu vor sa depinda de altii. Si cu siguranta nu vor sa fie judecati sau criticati pentru deciziile financiare luate. „E vorba de control.”

Infidelitatea financiara are insa origini mult mai vechi. Cel putin in ceea ce le priveste pe femei: practicile de a ascunde banii isi au originea in se­colul trecut, cind populatia feminina era inca tributara societatii patriarhale. Femeia nu muncea, asadar depindea in totalitate de banii primiti de la sot: putinii bani pe care ii capata ii ascundea „la saltea”, pentru siguranta. Potrivit unui raport de monitorizare facut pentru tarile candidate la UE, in Romania barbatii inca mai cistiga cu 30% mai mult decit femeile in posturi similare. „Indifelitatea financiara e ca un tangou: ai nevoie de doua persoane pentru a-l dansa. E foarte adevarat, unul dintre parteneri pastreaza secrete in ceea ce priveste cheltuielile, dar si celalalt are partea lui de vina. Nu poti ajunge la situatii periculoase, precum datoriile ce devin prea mari pentru a mai putea fi acoperite, decit daca nu intrebi, nu verifici, nu pui cap la cap toate informatiile”, spune psihologul Violet Woodhouse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle