Romania se indeparteaza de legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex

Pe 20 iulie, Curtea Constitutionala a constatat ca initiativa cetatenilor pentru revizuirea Constitutiei poate merge mai departe, in Parlament.

Romania se indeparteaza de legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex

Dupa ce 3 milioane de cetateni s-au alaturat unei initiative de modificare a Constitutiei, astfel incat aceasta sa specifice clar ca familia este intemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie (initiativa sustinuta puternic de o serie de organizatii de origine religioasa, dar si de Biserica Ortodoxa Romana, ai carei angajati au distribuit petitia printre enoriasi), Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca initiativa este una legitima, care isi poate continua mai departe drumul catre Parlament. Daca va fi votata, pasul urmator va fi un referendum care ar putea avea loc in acelasi timp cu alegerile parlamentare din toamna.

Citeste si:
Familia gay: este sau nu este?

Initiativa se datoreaza Coalitiei pentru Familie, condusa de Mihai Gheorghiu, care a declarat in repetate randuri ca demersul nu este unul homofob. Acelasi Mihai Gheorghiu este cunoscut drept initiatorul incidentului de la Muzeul Taranului Roman, unde, alaturi de altii, a intrerupt proiectia unui film care rula in cadrul Lunii istoriei LGBT, strigand Moarte homosexualilor!'.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat ca, desi initiativa a fost votata in unanimitate de judecatorii Curtii, aceasta nu s-a pronuntat asupra oportunitatii modificarii Constitutiei. Nu este atributul CCR sa stabileasca daca va admite casatoria intre soti in Constitutia noastra, nici macar sa defineasca din nou notiunea de familie, nici macar sa defineasca celelalte notiuni care sunt asteptate de catre unii cu privire la parteneriate civile. CCR avea sa se pronunte strict asupra constitutionalitatii propunerii de revizuire, iar din punctul acesta de vedere am avut de verificat conditiile prevazute de articolele 150 si 152 din Constitutie. Dreptul la casatorie deocamdata in Romania nu este consacrat constitutional ca un drept fundamental. Legislatia europeana cu privire la aceasta recomanda o larghete a statelor, le da o marja de suveranitate in care sa se pronunte daca admit sau nu admit casatoria intre cupluri de acelasi sex. De asemenea, nu este incalcat nici conceptul de viata de familie, fiindca acesta este mult mai larg decat sfera casatoriei, cuprinde relatiile cu copii, cu rudele, defineste care sunt obligatiile acestora, legaturile de rudenie. Nici din punctul acesta de vedere nu se retine ca ar fi incalcat acest drept. Pentru aceste motive am constatat ca, fiind intrunite conditiile de constitutionalitate prevazute de articolele 150 si 152, propunerea isi poate urma cursul mai departe.'

Presa internationala a semnalat faptul ca 28 de organizatii care apara drepturile omului au cerut curtii sa respinga propunerea. Reuters a citat un comunicat de presa comun, emis de organizatiile MozaiQ si TRANSform: decizia Curtii este regretabila si creeaza un mediu ostil, degradant si derogatoriu pentru comunitatea LGBT+ din Romania.'

Citeste si:
A venit vremea

De asemenea, agentiile internationale au citat si reprezentantii ACCEPT, care cer clasei politice sa nu uite ca familia este o institutie incluziva care se bazeaza pe dragoste si respect, si care include si cuplurile LGBT, dar si familiile monoparentale sau cuplurile necasatorite.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle