RO Q DOC: Film documentar intr-un festival necesar

Am stat de vorba cu Adrian Newell Paun, fondatorul si coordonatorul festivalului de film documentar RO Q DOC, despre necesitatea publicului de la noi de a vedea pelicule care spun pe bune istoriile unei comunitati discriminate.

RO Q DOC: Film documentar intr-un festival necesar

ELLE: Povesteste-mi, te rog, despre felul in care ai ajuns sa fii interesat de filme/documentare cu tematica queer.
Adrian Newell Paun: De cand ma stiu mi-au placut filmele si teatrul, mai putin poezia. Cand eram la scoala, cand la orele de biologie, fizica, istorie profesorii ne aduceau filme documentare pentru vizionare, pentru mine era sarbatoare. Putine filme documentare mi-au displacut, in comparatie cu filmele artistice. Sunt grafician, acum un pic si fotograf, traiesc intr-o lume a imaginii, cu toate ca am lucrat multi ani in presa, in lumea cuvintelor. Pentru mine, intr-adevar, o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte. Filmele documentare cu tematica queer nu numai ca sunt foarte interesante din multe puncte de vedere artistice, ci sunt si cronica unei comunitatii minoritare care in ultimii 150 de ani a facut progrese impresionante, in ciuda discriminarii la care a fost (si inca mai este) supusa secole de-a randul. Povestile despre viata personala a persoanelor LGBT, contributia lor stiintifica, culturala, politica, spuse sub forma unui film documentar, sunt de o forta impresionanta. Sunt putine filmele documentare gay din care nu ai ce invata despre cum sa fi tu insuti in fata discriminarii, excluderii, marginalizarii, ca apoi te ridici peste toare acestea si sa fii nu doar un supravietuitor, ci si un om util si bun cu cei din jur.

ELLE: De ce este nevoie de un festival de documentare queer in Romania?
A.N.P.: Pentru membrii comunitatii LGBT din Romania orice imagine pozitiva despre sine conteaza, chiar daca aceasta imagine este disponibila doar patru zile pe an, cu ocazia unui eveniment cultural queer. Persoanele queer sunt zilnic supuse unui bombardament cu imagini negative despre cine si ce sunt ei. In Romania sunt putine stirile pozitive despre viata de zi cu zi a persoanele gay. Presa, mass-media sunt pline de sterotipuri negative la adresa gay-lor. Un dialog real si contructiv intre heterosexuali si homosexuali in aceste conditii este extrem de anevoios. Un festival de film – RO Q DOC nu este un festival de film, ci un eveniment cinematografic anual curatoriat – este necesar pentru ca aduce in fata publicului hetero, cat si a celui homo, o imagine completa, nepartinitoare a vietii, activitatilor, nevoilor, contributiilor comunitatii LGBT in societate. Este, de asemenea, o extrem de valoroasa ocazie ca cele doua comunitati, adesea prezentate ca fiind antagonice si incompatibile, sa dialogheze, sa identifice puncte de legatura, nevoi similare, cat si cai de a se ajuta reciproc, de a rezolva problemele care-i afecteaza si pe unii si pe altii.

ELLE: Ca festival, acesta este atipic. De ce ai ales sa il gandesti ca pe o selectie si nu ca pe un festival obisnuit?
A.N.P.: Din trei motive: personal nu-mi plac festivalurile cu jurii, premii, etc. Prea comercial pentru felul in care abordam noi la RO Q DOC un act public de cultura. Doi: festivalurile, din punct logistic si financiar, sunt desfasurari foarte ample si costisitoare. Asta necesita sponsorizari din partea unor corporatii. Cateodata unii sponsori nu sunt de accord cu unele filme, iar asta ne limiteaza libertatea de a prezenta publicului filme considerate „controversate”, dar foarte valoroase. RO Q DOC este organizat, curatoriat de o echipa mica, dar foarte bine sudata. Primim ajutor din partea celor cateva organizatiilor gay din Romania, cat si din partea voluntarilor queer iubitori de film. RO Q DOC este al comunitatii gay si pentru comunitatea gay din Bucuresti, dar nu numai. Este, de asemenea, si pentru iubitorii de film documentar indiferent de orientarea lor sexuala.

ELLE: Festivalul are deja cativa ani. Poti sa imi spui cum s-a nascut si cum a crescut?
A.N.P.: RO Q DOC a ajuns la editia a cincea. S-a nascut in 2012. Colectionez filme documentare cu tematica queer de cateva decenii. La inceput sub forma de filme pe pelicula de 8mm, apoi casete VHS, DVD. Am ajuns sa am o colectie personala de peste 600 de filme documentare. Nu-mi place sa vizionez filme de unul singur. Nu sunt genul solitar. Mereu invitam cativa amici la mine ca sa le vedem impreuna. Cand obtin un film pe care-l consider valoros din punct de vedere artistic, un film recent s.a.m.d., nu ma pot abtine sa nu il impart si cu altii. De aici si pana la aparitia RO Q DOC nu a fost cale lunga.

Citeste si:
Ce sa faci daca vrei drepturi egale pentru toti in Romania?

ELLE: Stiu ca anul acesta va concentrati pe documentare din (sau despre) Europa de Est. Asa este? Daca da, de ce?
A.N.P.: Filmele cu tematica queer din Europa centrala si de est sunt putine, iar filmele documentare gay din sau despre Romania extrem de rare. Toate comunitatile LGBT din Europa centrala si de est au ceva in comun, o istorie aproape similara – toate au trecut prin si au supravietuit perioadei comuniste. Stim foarte putin unii despre altii, cu toate ca, din multe puncte de vedere al vietii noastre comunitare, ne asemanam foarte mult. Plus ne confruntam cam cu aceleasi probleme politice, sociale, de integrare sociala. Cu totii stim foarte mult despre revolta de la Stonewall Inn, despre viata, istoria, succesele comunitatilor queer din SUA, Canada, Europa occidentala. Asta e foarte bine, pentru ca avem de invatat de la ei foarte multe. Insa stim foarte putin, cateodata mai nimic, despre vecinii nostri queer si comunitatile lor. Avem multe in comun noi, cei din aceasta zona a Europei. A venit momentul sa ne cunoastem mai bine, de data acesta prin intermediul filmelor documentare.

ELLE: Ce nu trebuie sa rateze cu nici un pret cinefilii din aceasta editie?
A.N.P.: E greu pentru mine sa aleg. Atat scurtmetrajele cat si documentarele mai lungi sunt foarte bune. Selectia este facuta in asa fel incat sa cuprinda cat mai multe aspecte ale comunitatilor noastre, cat si elemente de istorie comuna. Vrem ca oamenii sa vina la toate filmele, in toate cele patru zile ale RO Q DOC 5. Cu siguranta vor afla lucruri pe care nu le stiau, vor intalni oamenii cu care probabil nu stiau cat de mult au in comun. Avem cateva premiere absolute in Romania… asta stiu sigur.

Citeste si:
Presedintele Klaus Iohannis indeamna la acceptare in cazul casatoriilor gay

Proiectiile de filme din cadrul RO Q DOC pot fi vazute la Macaz si Tiraj.
Foto: Vogue Knights

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle