“Revista de dat curaj” celor cu cancer de san

Theo Pislaru s-a apucat sa scrie despre cum e tratamentul pentru cancer de san dupa ce a trecut ea insasi prin asta, ca sa dea o mana de ajutor celor care nu stiu de unde sa apuce un astfel de diagnostic.

“Revista de dat curaj” celor cu cancer de san

ELLE: Dintre toate lucrurile pe care imi imaginez ca ai fi putut sa le pui in aceasta revista, cum le-ai ales pe cele care exista acum in editia tiparita?
T.P.: Structura revistei s-a conturat destul de repede pentru ca ideea de la care am pornit a fost sa facem o revista de dat curaj. Asa ca, impreuna cu Anca, am incercat sa includem subiecte cat mai relevante si informatii care mi-au lipsit mie sau altor pacienti din zona de chimio, radio, recuperare, nutritie. Am vrut sa avem atat perspectiva medicala, cat si cea a pacientilor, care au povestit propriile experiente. Am vrut sa avem pe coperta doamne cu varste diferite, tocmai pentru ca cititoarele sa se regaseasca usor.

Ne-am dorit sa vorbim despre subiecte pe care doamnele se jeneaza sa le abordeze chiar si in fata medicului – menopauza, sexualitate, dar si despre cum percep insotitorii un diagnostic de acest fel – caci duc si ei o batalie a lor in aceste momente si nu ii intreaba nimeni cum se simt. Frontul psihologic este si el un subiect tare bun intr-o tara in care verbalizarea propriilor dureri/traume este aproape zero. Partea estetica sper ca va ajuta mult doamnele sa isi aminteasca ca sunt femei minunate, chiar daca o chelie lucioasa sau lipsa unui san le ingroapa self-estem-ul in adancul tristetii.

ELLE: Ai gasit un partener pentru acest proiect intr-o companie pentru femei care nu se afla la prima initiativa legata de cancerul de san. Poti sa imi povestesti mai mult despre asta?
T.P.: M-am gandit mult cu cine sa ma insotesc in acest proiect, asa ca am cautat sa vad ce companii comunica in zona de cancer de san. Intr-o zi am trimis un email, apoi m-am vazut cu un om minunat caruia i-am povestit gandul meu si care a pus in functiune rotitele unei corporatii ca sa se intample acest proiect. Si a reusit. Sunt putine companii care fac CSR adevarat pe lumea aceasta, iar Avon este una dintre ele. Ne-au ajutat in cel mai neintruziv mod cu putinta, iar rezultatul este ca 5000 de reviste sunt acum in Institutul Oncologic Bucuresti la Asociatia Amazonia, iar restul de 5000 vor ajunge prin diverse clinici sau locatii din tara. Le suntem extrem de recunoscatoare, mai ales ca ne-au ascultat fiecare idee, fiecare detaliu de print sau de grafica si au facut tot ce le-a stat in puteri sa facem o revista care sa respire si inspire curaj.

ELLE: Doua dintre cuvintele asociate cu cancerul (de orice fel) m-au enervat pe tot parcursul tratamentului meu de pana acum, ele sunt lupta' si supravietuitoare'. Ce ai gasit tu nesuferit in perceptia oamenilor despre aceasta boala?
T.P.: Oh, da! Titulatura de supravietuitor imi pare ca se raporteaza mult la trecut – este cineva care trece peste/supravietuieste unui moment greu la un moment dat. Invingatorul are parca prea mult ego – intr-o boala cronica cum e cancerul, acum invingi, acum des-vingi'. Nu prea stii niciodata. Asa ca, daca cineva vrea neaparat o titulatura, i-as zice vietuitor – specie de om care trece peste un diagnostic greu si care isi vietuieste viata in fiecare zi, in a meaningful way, raportandu-se la prezent.

Initial mi-a fost greu sa inteleg de ce nu ma suna oamenii, mi-a fost greu sa inteleg privirile insistente de pe strada cand purtam masca chirurgicala pentru a ma proteja caci aveam neutrofilele zero, mi-a fost greu sa aud povesti despre soti care spargeau vesela din care mancase o mama bolnava de cancer sau sa inteleg cum un barbat si-a parasit sotia intr-un moment atat de delicat. Dar apoi am inteles. E tare multa frica in oameni, iar ea se manifesta diferit in functie de nivelul la care se afla fiecare in acel moment.

ELLE: Care sunt lucrurile despre care ai zice acum ca sunt absolut necesare pentru o persoana care sufera (si se trateaza) de cancer?
T.P.: Sa aiba rabdare. Va trece pentru ca, intr-un fel sau altul, totul trece.
Sa invete ceva din experienta asta – sa isi ia ce e bun si sa isi traiasca viata mai departe cu demnitate, atata cat e.
Sa creada. In orice. Dar sa creada.
Sa se iubeasca si sa se ierte.

ELLE: Unde vor gasi cele care au nevoie revista pe care ati facut-o?
T.P.: IOB (Institutul Oncologic Bucuresti) – Asociatia Amazonia, reprezentantele din tara ale Avon Romania si in diverse clinici si spitale din tara si Bucuresti. Revista este gratuita, iar toata informatia poate fi gasita si on-line pe https://www.facebook.com/StopCancerLaSan/în albumul Santé! Revistă de dat curaj.

Citeste si:

Undeva unde nu am cancer

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle