Regulile swinging-ului

Chiar daca adeptii swinging-ului cred in sexul fara reguli si complicatii, stilul lor de viata presupune mult mai multe reguli decit ne-am fi imaginat.

Regulile swinging-ului

Spre deosebire de cluburile din afara, care sint de cele mai multe ori mai minimalist aranjate, cele de aici s-au straduit sa creeze o atmosfera propice pentru activitatile la care imbie. De altfel, in Bucuresti nu se gasesc cluburi off premise, unde cuplurile sa se abordeze doar, fara a face si sex in spatiul respectiv.

Exista, in schimb, mai multe retele de petreceri private destinate swingerilor, iar un cuplu care a participat la mai multe imi spune ca, desi uneori evenimentele ies foarte bine si toata lumea este multumita, exista un aer clandestin si nesigur pe care il au toate aceste intruniri. Maria, care este casatorita de sase ani cu Razvan, a fost cea care a luat decizia sa practice swinging-ul. De altfel, se pare ca femeile sint mereu cele care iau aceasta decizie, chiar daca propu­nerea vine din partea partenerului lor.

Pentru Maria si Raz­van, hotarirea a venit intr-un mo­ment in care relatia lor nu mergea tocmai bine, la aproa­pe un an de la nas­terea primului lor copil. Conform unui scenariu devenit deja clasic, Maria era coplesita de noile ei responsabilitati, iar sexul dintre ei trecuse de mult de stadiul de prioritate. Razvan nu a trebuit sa insiste foarte mult – in mod normal, cuplurile care incep sa faca swinging sint destul de sincere in relatia lor si, cum stiau amindoi ca se confrunta cu o problema, au preferat sa se aventureze impreuna intr-un nou stil de viata, decit sa o faca separat si pe ascuns. Problema lor principala, insa, a venit din faptul ca nu gaseau alte cupluri cu care sa fie compatibili. Si-au incercat mai intii norocul pe Internet, pe site-urile dedicate swingerilor, dar la intilnirile pe care le stabileau cu ceva dificultati li s-a intimplat sa nu le mai placa personajele cu care se intilneau.

Pentru ca evita astfel de probleme, spune Roxana Ionita, sint apreciate cluburile. In primul rind, pentru ca ii poti vedea pe cei care urmeaza sa iti fie parteneri. Apoi, pentru ca un club da o senzatie de siguranta – nu esti nevoit sa mergi in cine stie ce cartier, sa treci prin scari de bloc, sa ajungi intr-un apartament care poate sa iti placa sau nu, dar care nu este in nici un caz un spatiu neutru, special conceput pentru asa ceva. In schimb, un club mai ofera si alte avantaje. Desi in alt fel de club nu te-ai gindi la ele, intr-un spatiu destinat swingerilor sint extrem de utile dusurile, prosoapele curate, prezervativele, servetelele umede, apa de gura si tot soiul de alte obiecte de toaleta care nu fac parte din arsenalul unui club obisnuit.

Igiena precara si riscurile pentru sanatate sint subiecte care ii ingrijoreaza pe cei care aleg sa practice swinging-ul. In primul rind, pentru ca oamenii care decid sa faca din asta un stil de viata sint preocupati de felul in care arata si de sanatatea lor sexuala. Asa ca, oricite zvonuri despre infectii cu transmitere sexuala ar circula in jurul unei activitati care presupune din start mai multi parteneri decit inseamna norma, nici un studiu nu a aratat ca swingerii ar fi mai afectati de astfel de infectii decit restul populatiei.

Intoarsa in partea de la parter a clubului, dupa ce am dat buzna peste un domn infasurat intr-un prosop care astepta, pro­babil, o partenera pentru noaptea care de-abia incepea, am inceput sa ma gindesc la fundamentele si istoria acestui stil de viata, in timp ce ii urmaream cu atentie pe cei care interactionau, mult mai relaxat decit mine, la mese. Si m-am oprit in primul rind la lucrul acela care face swinging-ul atit de popular. Si anume ideea ca, desi este un comportament sexual non-mono­gam, el implica o relatie stabila si un partener impreuna cu care sa te an­gajezi in relatii sexuale cu alte cu­pluri – sau cu persoane single.

Deci, ca practica aceasta ar insemna, dincolo de o non-mo­nogamie sexuala, o mono­ga­mie emotionala – asigurata mai ales de faptul ca swingerii privesc sexul cu alti parteneri drept o activitate aproa­pe sociala, recrea­tionala, care nu intra defel in categoria in­selatului clasic. De altfel, ge­lo­zia intre parteneri este un concept de neimaginat pentru swingeri. Si, desi cuplul care a ac­cep­tat sa imi des­tainuie citeva intimitati a insistat asu­pra acestui aspect, lucrul pare greu de crezut pentru o persoana care a trait pina acum con­form unui model de iubire ro­man­tica occidental, invatat din fil­mele produse la Hollywood si din povestile care se terminau cu happily ever after.

Dar Maria si Razvan sustin, totusi, ca ei sint mai deschisi si mai fericiti decit cei mai multi dintre noi, iar Bogdan, de la Play4Two, imi spune, si el, ca swinging-ul poate sa duca la o relatie de cuplu mult mai reusita: „Oricum, trebuie sa existe comunicare intre ei, in cuplu. Sa isi doreasca sincer ca celalalt sa fie fericit, implinit. Fiecare avem fantezii, iar aici ni le putem pune in practica. Cred ca multi recurg la asta si din cauza monotoniei”.

Roxana Ionita, proprietarul Attraction Club, spune ca swinging-ul apare in viata de cuplu in momentul in care, din punct de vedere sexual, nu mai ai ce sa improvizezi. Asa ca, dupa ce analizezi cum se cuvine situatia si esti sincer atit cu tine cit si cu celalalt, poti sa decizi foarte lucid sa faci swinging si sa accepti atit beneficiile, cit si eventualele neplaceri care pot veni odata cu asta. „Foarte multi sint casatoriti si de multi ani impreuna. Au o casa, se iubesc, tin unul la celalalt, relatia lor este echitabila, se respecta, sint intimi unul cu celalalt. Dar este clar ca lumea are frustrari, e foarte multa presiune si oamenii neglijeaza viata de cuplu. Pentru un cuplu de 40 de ani, cu familie, care isi planuieste concedii, care are copii, swinging-ul este o aventura. Iar pregatirea insasi e foarte haioasa, ca un fel de joaca. Cuplurile care vin aici sint cu toate pe fata si e haios sa ii vezi. E o ipostaza faina, cred ca si fiziologic ai o alta stare care iti da energie. Cei care vin se distreaza, sint relaxati. Dar nimic nu se dezvolta aici in afara sexului. Nu se leaga prietenii.”

Inclinatia pentru swinging, imi spune ea, nu e ceva nou, doar ca acum este mai sistematizata. Intr-adevar, in anii ‘50 practica purta numele jignitor pentru femei de wife swapping, iar dupa popularizarea pilulei contraceptive si re­volutia se­xuala, cuplurile au adoptat conceptul mai comod de casatorii deschise. Dragostea neposesiva si toleranta fata de scaparile celuilalt au devenit norma in anii ’70, pentru ca mai tirziu swinging-ul sa devina mult mai popular. In parte, pentru ca rata divorturilor a crescut ingrijorator – conform unor rapoarte, in ultimii zece ani peste 60% din primele casatorii sfirsesc prin divort.

De aceea, swinging-ul a devenit din ce in ce mai acceptat – in asemenea ma­sura incit din nici o mare capitala nu lipsesc cluburile specializate. Site-uri precum www.sdc.com aduna peste doua mi­lioane de membri din toata lumea si sint resurse utile pentru cei care calatoresc in alte tari si vor sa intilneasca acolo cupluri sau pentru cei care planu­iesc croaziere speciale. Statiunea franceza pentru nudisti Cap d’Agde a devenit un fel de rai la care viseaza orice cuplu care face swinging, desi de multe ori preturile sint prohibitive. Iar site-urile de peste tot popularizeaza acest stil de viata chiar daca, spune Roxana, personajele de pe site-uri sint altele decit cele care vin in cluburi. De altfel, exista o mare dife­renta intre profilurile cuplurilor sau persoanelor single din România si cele ale celor din tari mai fami­liarizate cu fenomenul. „Pe site-urile din Romania fetele sint blurate, se intimpla la fel si in Rusia, si in Turcia. Sintem la nivelul de tara musulmana. In Ger­mania sau in alte tari nu exista problema asta.”

Dupa mai bine de doua ore petrecute pe canapeaua joasa de la parter si dupa ce o dansatoare a petrecut un timp considerabil unduindu-se si defilind in fata noastra, oamenii au inceput sa se retraga sus, insotiti, dupa cum parea, de chiar persoanele cu care au venit. Am plecat acasa, cu gindul ca poate swinging-ul nu este genul meu de distractie. Sau poate nu inca. Caci, dupa cum imi spunea Roxana Ionita, un cuplu are nevoie de pina la doua luni de familiarizare cu fenomenul pina sa incerce sa il practice.

Ce trebuie sa stii despre un club de swingeri:

  • Sexul nu este obligatoriu intr-un club de profil.
  • Cluburile functioneaza in week-end-uri si doar uneori in timpul saptaminii.
  • Fiecare club are un cod vestimentar pe care va trebui sa il respecti.
  • Staff-ul clubului nu are voie sa practice swinging-ul.
  • Un club ofera mai multe servicii – printre ele, sedinte foto sau video, cine romantice, petreceri surpriza, show-uri de dans, strip-tease.
  • Cauta un club care sa iti ofere bon de intrare, sa aiba casa de marcat si un statut legal.
  • Taxele de intrare variaza intre 100 de lei pentru o femeie single si 300 de lei pentru un barbat single. Pentru cupluri, intrarea in club este de 200 de lei.
  • Cluburile pot fi vizitate in prealabil, daca vrei sa te familiarizezi dinainte cu locul.

Ioana Ulmeanu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle