Prim ministrul Luxemburgului este primul inalt oficial UE intr-o casatorie cu o persoana de acelasi sex

Prim ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, s-a casatorit cu partenerul sau, Gauthier Destenay, vineri, devenind primul lider din Uniunea Europeana intr-o relatie oficiala cu o persoana de acelasi sex.

Prim ministrul Luxemburgului este primul inalt oficial UE intr-o casatorie cu o persoana de acelasi sex

Prim ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, este, de fapt, cel de-a doilea lider al lumii care intra intr-o astfel de relatie – prima casatorie intre persoane de acelasi sex la nivel inalt s-a oficializat cu cinci ani in urma, cand Johanna Sigurdardottir, prim ministrul Islandei, s-a casatorit cu partenera sa.

Xavier Bettel este liberal si este jurist de profesie, si a devenit prim ministrul Luxemburgului in 2013, cand i-a urmat in functie lui Jean-Claude Juncker. El a mai fost in trecut si primar al orasului Luxemburg, si este liderul Demokratesch Partei, alaturi de care a candidat si a castigat facand un punct forte, in campania sa electorala, din sustinerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Acestea au devenit legale la 1 ianuarie 2015, in timp ce parteneriatele civile erau posibile in tara inca din 2004.

Citeste si:
Dumnezeu nu face politica – mars pentru drepturi egale in 10 imagini

In 2015, au avut loc 120 de casatorii intre persoane de acelasi sex, ca urmare a ridicarii interdictiei. Iar atitudinea luxemburghezilor fata de mariajele intre persoane de acelasi sex s-a schimbat constant in ultimii ani – daca in 2006 numai 58% dintre ei sustineau casatoriile, in 2015 un eurobarometru arata ca 75% dintre ei cred ca mariajele intre persoane de acelasi sex ar trebui sa fie legale in intreaga Europa.

Sotul primului ministru lucreaza intr-un birou de arhitectura si, din unele surse, se pare ca el a fost cel care a cerut oficializarea relatiei. BBC a raportat ca e putin probabil ca cei doi sa plece prea curand intr-o luna de miere, pentru ca prim ministrul trebuie sa participe la un forum economic in Kazakhstan.

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle