Prietenele mele

Prietena cea mai buna e numai una si pentru totdeauna.Sau acum pot exista mai multe variante, pentru diverse ocazii, fiecare cu instructiunile ei precise de folosire? Adina Rosetti a inceput cercetarile.

Trebuie sa marturisesc totusi, pentru acuratete, ca prima mea prietena cea mai buna a fost… un grup de trei baietei de etnie roma pe care eu, nestiind nimic la vremea aceea despre conceptul de corectitudine politica, ii numeam cu nonsalanta „tiganusii aia de vizavi”. Au urmat un lung sir de „cea mai buna prietena”, compus din vecine de bloc si colege de banca din scoala generala, liceu & facultate, cu care m-am certat de cel putin trei ori „pentru totdeauna”, impacindu-ne de tot atitea ori, pentru ca, pina la urma, nu degeaba eram „cele mai bune prietene”. Acum, cind nu ma mai joc in fata blocului cu baietii, categoriile mele de prietene s-au extins, confirmind parca teoria ca, atunci cind crestem, lucrurile devin din ce in ce mai complicate. Prietena din copilarie a ramas on top, dar au aparut si prietene „recente” sau prietene „de birou”. In plus, exista un cod nescris care te face sa te porti intr-un fel cu prietena casatorita & proaspata mamica si in cu totul alt fel cu prietena celibatara convinsa. Ceea ce nu s-a schimbat insa deloc, din vremea in care ma jucam eu cu tiganusii in fata casei, este ca, pe linga definitii si clasificari, fetele au intotdeauna nevoie de prietene.

1. Prietena din copilarie
De ce o iubesti: In primul rind, pentru ca ai facut chiar un juramint in acest sens, la groapa cu nisip, sacrificind pe altarul prieteniei o rima nevinovata. Apoi, pentru ca Prietena din Copilarie e fata de la scara B cu care te ascundeai in spatele unei Dacii cam rablagite, in curtea blocului, ca sa citesti biletele de dragoste pe care ti le lasa in cutia postala Mita de la scara C, iar astfel de amintiri nu se sterg niciodata. Pentru ca ea e singura care poate vizualiza cu precizie aproape stiintifica urechile clapauge ale profului de geogra din liceu si care e in stare sa scrie un tratat in zece volume despre evolutia vietii tale amoroase, incluzindu-l si pe partenerul de dan­suri populare de la serbarea din clasa I. si, in final, pentru ca Prietena din Co­pi­larie este, intr-un fel, o cronica vie a vietii tale.

De facut cu ea: Scenariul este cam asa: depanati intimplari din toamna lui 1987, precum si din vara lui 1995, priviti tone de poze vechi, din vremea in care parul vostru era supus saptaminal unei operatii de vopsire fara menajamente, va zimbiti complice a­tunci cind la radio se difuzeaza vreo vechitura dan­sabila al carei refren contine obligatoriu cuvintele summer si love, pentru a va metamorfoza apoi in variantele feminine ale personajelor din filmul Boogie si a deplinge lipsa de timp cauzata de aparitia, in aceasta ordine, a urmatoarelor elemen­te: job, familie, supermarket, care va impiedica sa mai traiti tumultuos ca in vara lui ‘95, cind era atit de simplu sa pleci in miez de noapte la mare.

Dezavantaje: Prietena din copilarie stie uneori prea multe despre tine, chiar si chestiile pe care ai prefera sa le uiti, ca, de exemplu, tantalaul cu care te-ai pupat din greseala la o petrecere in clasa a zecea, pentru ca in intuneric parea o versiune autoh­tona a lui Jon Bon Jovi

2. Prietena Recenta
De ce o iubesti: Pentru exact contrariul motivelor pre­ce­den­te. Tocmai pentru ca nu stie nimic despre tan­ta­laul cu care te-ai pu­pat din greseala la o petrecere in clasa a zecea si alte pacate de tinerete. Prietena recenta („recrutata” de cele mai multe ori din rindul colegelor de birou) iti vede mai mult calitatile, si mai putin metehnele. E ca o foaie alba, asa cum este un nou iubit cu care tocmai incepi o relatie si care habar n-are cum arati cu parul pe bigudiuri si masca de ou pe fata.

De facut cu ea: Poti sa redescoperi mica placere adolescentina de a face cuiva pentru prima data confidente amoroase si sa reiei glumele alea (vechi de doi ani) la care nu mai ride nimeni din cercul tau de prietene din copilarie.

Dezavantaj: Nu poti sa o suni la doua noaptea, atunci cind ai insomnii si esti chinuita de o criza existentiala care, odata cu venirea diminetii, pare cam caraghioasa. De fapt, chiar daca o gasesti online pe messenger, e posibil sa nu inteleaga foarte bine disperarea ta, avind in vedere faptul ca nu detine o imagine globala a problemelor tale (de exemplu, nu stie absolut nimic despre tantalaul de la petrecerea din clasa a zecea…).

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle