Portret: Betsy

Rareori se intampla ca un artist sa te impresioneze din prima. In cazul lui Betsy, chiar asa au stat lucrurile. Am primit un link. Am ascultat o melodie. Am cautat-o imediat pe Betsy sa aflu mai multe despre ea si despre primul ei single, Fair.

Portret: Betsy

Betsy s-a nascut intr-o zona rurala din Tara Galilor, „tara cantecului si a muzicii, cum zice ea. „Ma tem ca e plictisitor, dar am fost mereu pasionata de muzica. M-a fascinat de cand eram copil. Pana sa ajungem mai departe, iti mai pot spune ca, pentru formarea lui Betsy, au fost importante cantecele din jurul focului de tabara, dar si colectia de discuri din anii 70 a parintilor ei. Si, desigur, eroina muzicala locala, Dame Shirley Bassey!

Dar, cum muzica nu era o optiune profesionala, Betsy s-a orientat catre moda. „Trebuie sa spun ca iubesc hainele, asa cum iubesc tot ce e auriu si stralucitor. Sunt ca o cotofana!, recunoaste ea. A studiat design pentru femei la Londra, la Central Saint Martins, unde spune c-a facut „o multime de rochii ciudate si minunate! La jumatatea perioadei de studii, a fost angajata de respectabila casa Balenciaga – o poveste care nu a durat insa prea mult, pentru ca eroina noastra si-a dat seama ca nu isi poate ignora vocatia muzicala.

Asa ca s-a intors pe meleagurile natale, s-a mutat intr-o rulota din gradina fratelui sau si a descoperit GarageBand, aplicatia cu ajutorul careia a inceput sa compuna. „E clar ca ma exprim mai bine in muzica. As zice ca sunt destul de ferma, dar muzica imi da ocazia sa ma arat vulnerabila. Pentru mine, e ca si cum as spune lucruri unui terapeut, fara sa ma retin. Intre timp, nu m-am separat complet de moda, am mai lucrat pentru o revista si as vrea sa continui, la un moment dat, dar acum sunt concentrata doar pe muzica.

Piesa ei de debut, Fair, vorbeste despre cum este sa te simti sufocata intr-o relatie care nu mai functioneaza, iar criticii s-au grabit sa spuna ca este inspirata de Massive Attack si Billie Holiday. De fapt, zice Betsy, „Am scris Fair in cea mai neagra perioada a acelei relatii. E despre cum sa te simti prins, despre a nu putea sa renunti. In cazul asta (dar nu e singurul), e vorba despre ceva ce ai pe suflet, ceva ce trebuie sa iasa la suprafata. Cand am scris piesa, m-a ajutat sa imi dau seama ca relatia se sfarsise.

Azi, Betsy asculta Billie Holiday, Aretha Franklin, Annie Lennox, Shirley Bassey si Massive Attack. Trece, ca toata lumea, printr-o etapa David Bowie. Si e inspirata de Be Mine, melodia celor de la YesYou.

Totusi, atunci cand compune, se gandeste mai ales la ceea ce i s-a intamplat sau la ceea ce se intampla chiar atunci: „incerc sa scriu ceva care sa ma defineasca. Daca vrei sa afli mai multe despre ce pune la cale, asculta-i piesa si asteapta-i primul EP, pe cale sa fie lansat!

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle