Perlele, cele mai bune prietene ale unei mirese

„Perla nu datoreaza nimic nimanui. Ea este cadoul absolut din partea naturii, cadou pe care omul nu are puterea de a-l imbunatati.”(George Fredrick Kunz)

Doua secole mai tirziu, perlele devin apanajul celor extraordinar de bogati, astfel ca, in 1916, cu doua coliere puteai sa cumperi o cladire in New York – este anul in care bijutierul Jacques Cartier isi deschide, procedind astfel, celebrul magazin de pe Fifth Avenue. Criza perlelor a fost rezolvata – previzibil! – de un japonez. Pe la inceputul secolului XX, Kokichi Mikimoto, dupa indelungi cautari, descopera formula pentru cele care aveau sa ramina cunoscute drept „perles cultivées”. Gabrielle „Coco” Chanel a fost printre primii creatori de moda care le-au intuit valoarea, purtindu-le ea insasi cu orice ocazie si inspirindu-le astfel pe tinerele epocii sa asorteze siraguri foarte lungi la rochii din ce in ce mai scurte… Citeva decenii mai tirziu, Audrey Hepburn, in filmul Breakfast at Tiffany’s, avea sa faca istorie cu numai un colier opulent de perle, o clasica rochie neagra si o pereche de manusi.

In ziua cea mare insa, aproape nici o mireasa nu vrea sa riste, se conformeaza pur si simplu, chiar daca apoi regreta lipsa de originalitate si initiativa. Se afirma scurt: „Perlele aduc ghinion si lacrimi!”, si asta intr-un secol aproape epurat de constringeri religioase sau credinte oculte. De fapt, superstitia de a nu purta perle in ziua nuntii, valabila mai ales in Oltenia, isi are radacinile intr-o banala asociere: daca siragul de perle se rupe, atunci si mariajul se va des­tra­ma. Dar cineva trebuie sa aiba curaj! Nu imi pot imagina cum niste pietre pretioase, atit de rafinate si discrete in frumusetea lor, ar fi in stare sa absoarba toate nenorocirile din lume, doar pentru a provoca unei domnisoare lacrimi ama­re.

Daca va ajuta pute­rea exemplului, ginditi-va la mire­sele celebre care si-au impo­dobit rochiile sau au purtat perle la nunta lor: Regina Elisabeta, Jacqueline Kenne­dy, Gloria Vanderbilt, Grace Kelly sau Printesa Diana… Indi­ferent de destinul care le-a asteptat, perlele nu au facut decit sa le insoteasca, elegant, in fericirea lor.

Ingrijirea biju­teri­i­lor din perle:

  • trebuie evitat contacul cu orice sursa de acid sau alcool (parfum sau spray fixativ), apa, lumina directa a soarelui si temperaturi foarte ridicate, deoarece acestea afecteaza cea mai de pret calitate a perlei: stralucirea;
  • dupa fiecare purtare, este recomandata curatarea lor de orice urma de machiaj sau parfum, cu ajutorul unui material foarte moale;
  • trebuie pastrate intr-un compartiment se­parat al cutiei de bijuterii, pentru a nu fi zgiri­a­te de celelalte accesorii; nu este indicata pastrarea lor in locuri intunecate pentru perioa­de lungi de timp.

Calitatea perlelor poate fi evaluata dupa urmatoarele criterii:

  • lustru si perfectiunea suprafetei;
  • culoare: cele mai apreciate sint perlele albe si roz, deoarece avantajeaza toate tipurile de ten, cele in nuante pastelate, aurii sau argintii fiind recomandate tenurilor foarte deschise, iar cele verzi, albastre, negre sau gri fiind recomandate tenurilor mai bronzate;
  • forma: cele mai valoroase sint perlele perfect rotunde;
  • marime: dimensiunea lor, masurata in milimetri, este direct proportionala cu pretul de vinzare.

Foto: Guliver
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle