Paparazzi: Lupi sau Scufite Rosii?

Paparazzii au reputatia unor gindaci de bucatarie enervanti, rezistenti la toate tipurile de insecticid. Dar daca succesul vedetelor ar merge mina in mina cu aceste personaje atit de detestate?
 

Legile din SUA nu sint de partea starurilor. Nu exista nici o lege care sa le asigure starurilor dreptul la imagine si fiecare vedeta se des­cur­ca cum poate. Cind Kate Moss, neo­bis­nuita cu stilul paparazzilor din „orasul ingerilor”, a aterizat im­preu­na cu fiica sa pe aeroportul din Los Angeles, a fost nevoita sa apeleze la Politie pentru a se proteja de hoarda de paparazzi care o asaltase.
Matthew McConaughey
a fost urmarit de pa­parazzi pe o plaja din Malibu unde facea surf si scena s-a terminat exact ca intr-un film, cu o bataie intre paparazzii si surferii care n-aveau chef sa-si lase spatiul invadat. Dar vedetele nu se lasa neraz­bunate.
Ashton Kutcher, exasperat de pa­parazzii care nu-l scapa din ochi, are o emisiune pe canalul E! Entertainment, in care ride de disperarea lor dupa scoop-uri. Avril Lavigne este fotografiata gravida si poza face turul agentiilor si apare in toate revistele? Paris Hilton se plimba la brat cu un calugar budist? Aflam la emisiunea „Pop Fiction“ ca totul a fost o gluma si ca paparazzii nu s-au prins. Asa cum va spuneam, fiecare star cu strategia lui.
Garzile de corp ale lui Nicole Kidman nu ezita sa-si foloseasca forta fizica pentru a-i indeparta pe cei mai enervanti paparazzi, Heather Mills, fosta sotie a lui Paul McCartney, s-a lasat fotografiata cu un afis pe care era trecuta adresa www.youcare.com, unde puteai semna o petitie impotriva paparazzilor, Gwyneth Paltrow ii ignora si Britney Spears le dedica piese („Team Britney“), ii invita sa ii schimbe cauciucul, are o aventura cu unul dintre ei – Adnan Ghalib, de la agentia Finalpixx – si ii invita sa fie martori la schimbarea in direct a coafurii.

Dar pentru ca tot a venit vorba de Britney Spears, trebuie spus ca ea este cea care a adus involuntar in discutie o lege care sa limiteze activitatea paparazzilor. In luna ianuarie a acestui an, vedeta cind blonda, cind cheala a suferit o cadere nervoasa (a cita?) si a fost transportata la spital cu o ambulanta urmarita de 30-40 de masini de paparazzi. Politia a fost obligata sa escor­teze ambulanta cu un elicopter si cu peste zece motociclete pentru a se asigura ca va ajunge in siguranta si in cel mai scurt timp la spital. Aceasta interventie a Politiei a saracit bugetul local cu 25.000 de dolari. Dennis Zine, membru al Consiliului Local din Los Angeles, a declarat: „Nu ne permitem sa investim resurse in astfel de activitati. Trebuie sa gasim o metoda pentru a controla situatia. In mod normal, o ambulanta ajunge la spital fara nici un impediment. |n acest caz, impedimentul au fost paparazzii“.

Daca „legea Britney” va fi votata, paparazzii ar fi obligati sa stea la o anumita distanta de vedete si profitul obtinut din orice fotografie facuta de la o distanta mai mica decit cea legala ar fi confiscat de Consiliul Local. Dincolo de cei care sustin ca o astfel de lege ar atenta la libertatea presei, exista si cei care spun ca „legea Britney“ ar schimba peisajul din showbiz si ca unele vedete ar avea foarte mult de pierdut.

Cind paparazzii fac vedetele vedete
Paparazzii fac parte din peisajul celebritatii la fel de mult ca centrele de dezintoxicare sau ca ochelarii de soare XXL. Toata lumea s-a obisnuit cu ei si s-a ajuns pina acolo incit organizatorii de evenimente angajeaza actori care sa se dea drept falsi paparazzi pentru a da un aer cit mai monden evenimentului.

Peter Howe, fost director de imagine al revistei Life si autorul volumului Paparazzi: And Our Obsession With Celebrities, merge mai departe si spune ca celebritatile ii manipuleaza pe paparazzi si se folosesc de ei. Afirmatie care nu pare deloc deplasata daca ne gindim la Tom Cruise; acesta, inainte de orice premiera, se lasa „surprins“ de paparazzi oriunde ar merge, iar apoi dispare pina la urma­toa­rea premiera. Exista vedete care au devenit atit de celebre tocmai datorita paparazzilor. Cine ar fi auzit de Lindsay Lohan, Paris Hilton, Nicole Ritchie daca nu ar fi fost ei cu aparatele lor omniprezente si in cautare de subiecte scandaloase? De altfel, ele sint intotdeauna zimbi­toare si par foarte rar deranjate de papa­razzi, de obicei atunci cind au chef sa joace rolul unui biet star blond vinat de flash-urile crude.

Sint vedete care cistiga bine pentru ca sint fotografiate de paparazzi. Paris Hilton este pla­tita pentru a merge in anumite locuri – proprietarii stiu ca in felul acesta se va vorbi despre clubul lor care va aparea in reviste. Kate Moss insasi nu ar fi ajuns niciodata la statutul de fashion-icon daca nu ar fi fost fotografiata dimineata, la prinz si seara de paparazzi si nu ar mai putea lansa „it-bag”-ul sezonului daca ar fi ignorata. De cind Victoria Beckham a migrat la Hollywood, ea se lasa fotografiata in locuri-cheie ca restaurantul Ivy sau magazinul Kitson, asigurindu-se ca este suficient de vizi­bila in peisajul suprapopulat de ce­lebritati. Vedetele ii anunta uneori chiar ele pe paparazzi de traseul pe care il au. „Avem contacte directe cu multe dintre celebritati“, spune François Navarre, patronul agentiei X17. Asa­dar, complicitatea exista si teoria conform careia starurile si paparazii sint aproape colegi de bransa nu pare deloc deplasata. „Sa nu uitam ca un site cu poze de paparazzi cum ar fi www.TMZ.com apartine companiei AOL Time Warner, care produce filme cu aceleasi vedete care sint vinate de paparazzi“, comenteaza François Navarre.

Asadar, papa­razzii sint integrati in sistem, concluzia fireasca fiind ca acestia nu sint nici lupi, nici Scufite Rosii, ci un pic din fiecare. Dar daca aceasta chestiune este partial rezolvata si am reusit sa ne facem o idee despre relatia paparazzo-vedeta, eu tot nu as putea sa stau linistita daca as fi in locul lui Penélope Cruz si as pleca la Vama Veche cu Javier Bardem. „Primim adesea fotografii de la turisti care au surprins vedete la plaja, in anonimat. Uneori chiar dau lovitura. Calitatea pozelor lasa de dorit, dar nu sint cu mult diferite de fotografiile pe care le fac fotografii din agentia mea“, spune François Navarre. Acesta este noul tip de paparazzo de care nu stiu, zau, cum vor scapa vedetele. Ah, ce bine ca nu sint Penélope Cruz!

Paparazzi made in Romania

Daca presa internationala este atenta la ce se intimpla in Beverly Hills, Hollywood si Malibu, presa romaneasca ne pune la curent cu ce se intimpla in cafenelele din Dorobanti, pe plaja de la Mamaia sau pe pirtiile din Poiana Brasov. Istoria paparaz­zilor români este recenta: acum 10 ani nu exista nici un paparazzo in tara la noi, si de-abia acum vreo sase-sapte ani o publicatie a inceput timid sa vineze vedete cu o Dacie si un aparat neperformant. Lucrurile au evoluat rapid si, ca in alte locuri din lume, intre vedetele noastre si paparazzi exista o relatie reci­proca. Uneori mai buna, alteori mai proasta. Andreea Raicu spune: „Sint urmarita de paparazzi inca de cind au aparut publicatiile de gen. stiu ca e un pret pe care trebuie sa-l platesc si mi-l asum. Dar ar trebui sa existe o limita dincolo de care sa nu treaca, or ei nu tin intotdeauna cont de ea. Am avut o perioada foarte grea, cind bunica mea era la spital, si as fi vrut sa mi se respecte suferinta, nu sa ma simt hartuita de aparatele lor de fotografiat.” Dar este oare o meserie usoara? „Trebuie sa ai o gramada de ponturi, de strategii, un head care sa te ghideze, sa stii pe dinafara orasul si adresele vedetelor, sa fii la curent cu toate stirile, nu numai cele mondene. si inca ceva: sa faci echipa cu un sofer care sa se miste ca argintul-viu, fiindca fiecare milimetru conteaza pentru cadru”, ne spune cineva din bransa (care a dorit sa-si pastreze anonimatul. „Diferenta dintre un paparazzo bun si unul incepator este ca pe primul nu il vezi, in timp ce al doilea iti sare in ochi”, mai spune Andreea Raicu.

Legislatia din Romania referitoare la protectia vietii private este foarte recenta, din 2001, si contine destule ambiguitati. Dreptul la propria imagine nu este explicit prevazut in Constitutia României, ci deriva din dreptul la viata privata, iar granita dintre viata privata si viata publica nu poate fi trasata de lege, ci de traditie si de jurisprudenta. Pe scurt, pot sta linistiti cei care colectioneaza poze de paparazzi si intimplari din viata vedetelor.

Despina Badescu


 

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle