Pana cand cearta ne va desparti…

Ne infuriem, spunem lucruri pe care apoi le regretam, suferim pentru ca nu ne mai simtim iubiti... Toate cuplurile se cearta si din ce in ce mai multe ajung la divort. In fata datelor tot mai alarmante, psihologii au pornit o adevarata contraofensiva pentru salvarea casniciilor moderne.

Pana cand cearta ne va desparti…

Love is all you need, spune celebrul cintec al Beatlesilor. Povestile romantice ne invata, la fel, ca dragostea invinge totul. Suntem indivizi crescuti intr-o cultura a iubirii, convinsi ca iubirea este tot ce ne trebuie ca sa traim fericiti, alaturi de cel ales, pana la adanci batraneti. Aceasta abordare a vietii intr-un cuplu este romantica si frumoasa, dar e, in acelasi timp, oarecum naiva. Cel putin asa sustin psihologii si, ca sa fim sinceri, nici viata – a noastra si a celor din jur – nu pare sa confirme aceasta viziune de basm.

Sigur, a iubi cu pa­siune e o adevarata binecu­vantare, dar pentru a construi un cuplu care sa functioneze bine si dupa zece, douazeci sau treizeci de ani ai nevoie de mai mult decat de dragoste. Daca viitorul relatiei cu partenerul tau te ingrijoreaza, afla ca nu esti deloc singura: nimeni nu mai neaga in ziua de azi faptul ca traim vremuri grele pentru viata in doi.

Mai mult de jumatate dintre cuplurile care se casatoresc in zilele noastre ajung la divort. In plus, se pare ca nu invatam mare lucru din asta, pentru ca 60% din cuplurile care se casa­toresc a doua oara… divorteaza din nou! Ceea ce face ca lucrurile sa fie si mai tulburatoare este faptul ca nimeni nu pare sa inteleaga de ce casniciile din zilele noastre au devenit atat de fragi­le.

In urma acestor statistici dezastruoase, specialistii din lumea intreaga au pornit o ofensiva de proportii pentru a salva casniciile moderne. Unii au studiat cuplurile aflate in criza, altii s-au concentrat pe observarea celor fericite. Ei au examinat (pe mii si mii de cupluri) fiecare aspect al interactiunii intre doi par­teneri, au inregistrat pe banda fiecare nuanta a modului de comunicare, au masurat activitatea fiziologica a subiectilor studiati (de la puls pana la activitatea neurolo­gica). Apoi au dezvoltat diverse teorii si metode de lucru pentru a ajuta cuplurile aflate in dificultate sa nu se desparta.

Dar sa incepem cu inceputul (sau sfarsitul?). Cum ajung doi oameni care s-au iubit sa se desparta? Exista in literatura de specialitate un top al factorilor de risc care pot duce la ruptura unui cuplu. Acestia se impart in „factori statici – personalitatea, varsta cuplului, religia, parinti divortati etc. – si „factori dinamici, inclu­zind inabilitatea de a comunica, agresiunile fizice si atitudinile „disfunctionale. Specialistii sustin ca factorii statici sunt ine­vitabili si ca ei singuri nu pot duce la destra­marea unui cuplu.

Dar factorii dina­mici, dintre care proasta comunicare este cel care are la activ cele mai multe victime, pot face sau desface o casnicie. Conform acelorasi specialisti, exista patru semne care indica o comunicare defectuoasa intre doi parteneri: escala­darea, adica tendinta de a lasa conflictele sa explodeze; invalidarea – atunci cand ataci mereu slabiciunile partenerului; inter­­pre­tarea negativa, sau faptul de a gandi tot ce e mai rau despre partenerul tau si a-i atribui acestuia emotii negative, pe care probabil ca nu le are; evitarea, atunci cand unul sau amandoi partenerii se retrag in fata unui conflict si refuza sa-l discute impreuna. Aceste patru obiceiuri proaste, sustine Howard Markman, profesor de psihologie la Universi­tatea din Denver, specialist in conflictele de cuplu, distrug legatu­rile dintre doi oameni si fac ca familia sa devina un mediu ostil si nesigur. Cea mai buna aparare este de a invata cum sa discuti in contradictoriu fara sa te certi.

Si Oltea Joja, doctor in psihologie, psihoterapeut, mi-a marturi­sit ca problema numarul unu a cuplurilor care o consulta este comunicarea: „Comunicarea se invata, dupa cum stiu prea bine cei care lucreaza in domenii care presupun acest lucru (PR, vanzari etc.). Dar si cei care stiu regulile comunicarii sociale pot avea probleme in a-si comunica emotiile, deci, pana la urma, oricine are de invatat. E foarte greu atunci cand te enervezi sa pastrezi o atitudine calma, lipsita de ostilitate. Asta se invata greu. In loc sa te rastesti la cel de langa tine, sa spui calm si frumos ce te deranjeaza si de ce.

O metoda foarte buna de a comunica, pe care o recomand de obicei celor care vin la ca­binetul meu, este ca, in loc sa lase conflictele sa se adune, sa-si faca obiceiul ca, o data pe saptamana, sa stea o ora de vorba – de exemplu, vineri dupa-amiaza, se aseaza impreuna la o cafea, isi fac programul pe week-end, isi impart sarcinile si discuta problemele pe care le-au avut in saptamana care s-a incheiat. Atunci, fiecare poate sa spuna: «Uite, pe mine ma supara faptul ca…». Sau: «M-a durut atunci cand ai facut asta sau ai spus asta». Daca nu exista asemenea momente si daca un cuplu nu are exercitiul unei astfel de comunicari, atunci exista un mare risc de escala­dare a conflictelor, datorita incapacitatii de a ne descrie emotional.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle