(P) România – cel mai mare risc de inundaţii din Europa şi pe locul 3 la riscul de cutremure. Câţi români şi-au asigurat locuinţa?

România prezintă un factor de ţară pentru riscul de inundaţii de 0,40%, adică cel mai mare risc din Europa şi de patru ori mai mare comparativ cu ţări precum Italia, Belgia sau Marea Britanie.

(P) România – cel mai mare risc de inundaţii din Europa şi pe locul 3 la riscul de cutremure. Câţi români şi-au asigurat locuinţa?

În cazul riscului de cutremure, ţara noastră ocupă locul 3 în Europa, în condiţiile în care primele două locuri sunt ocupate de Cipru şi Grecia, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Astfel, România ocupă prima poziţie pe continent în ceea ce priveşte riscurile catastrofale.

Câţi români şi-au asigurat locuinţele?

În România, 43% dintre români au locuinţele asigurate. Comparativ cu ţările învecinate, numărul de locuinţe care sunt acoperite printr-o poliţă de locuinţă este mai mic faţă de Ungaria, unde gradul de acoperire este de 72% şi mult mai mare comparativ cu Bulgaria, unde doar 7% dintre proprietari şi-au asigurat casa sau apartamentul.

Ce variante de asigurare a locuinţei există?

Orice proprietar de locuinţă are posibilitatea de a alege ce tip de poliţă vrea să încheie. Astfel, există pe de o parte asigurarea obligatorie a locuinţei, care poate fi achiziţionată de la orice companie de asigurări membră a Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) sau asigurarea facultativă a locuinţei, care se poate încheia la diverşi asiguratori.

Ce riscuri sunt acoperite?

Asigurarea obligatorie a locuinţei, numită şi poliţă PAD, acoperă doar 3 riscuri: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren.

Asigurarea facultativă în schimb acoperă un număr mult mai mare de riscuri, şi anume: furt, asigurarea bunurilor din interior, fenomene atmosferice, avarii cauzate de apa din conductă sau la centrala termică, explozie, răspundere civilă pentru terţi, incendiu, boom sonic, asistenţă în caz de daună şi altele.

Un avantaj al asigurării facultative este reprezentat şi de faptul că asiguratul poate solicita acoperirea unor riscuri suplimentare, care vor fi adăugate drept clauze la contractul de bază, pentru care se va plăti de cele mai multe ori în plus, pe lângă prima de asigurare prevăzută iniţial. 

Foto:  Picture of woman holding tablet from Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle