O femeie apare pentru prima data pe o bancnota americana

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anuntat miercuri ca pe bancnotele de 5, 10 si 20 de dolari vor fi reprezentate si femei. Iata care vor fi acestea si ce rol au jucat ele in istoria americana.

O femeie apare pentru prima data pe o bancnota americana

O revizie istorica a monedei Statelor Unite, facuta pentru a adresa problemele sociale pe care America le-a avut de-a lungul timpului, cele mai importante fiind sclavia si  inegalitatea de gen, a fost anuntata miercuri, de catre Secretarul Trezoreriei, Jack Lew. Schimbarile au fost provocate de o campanie virala in mediul online, care cerea aparitia chipului unei femei pe bancnote.

Povestea schimbarii bancnotelor americane cu scopul recunoasterii rolului jucat de femei si de minoritati este mai lunga. A inceput vara trecuta, atunci cand Trezoreria a anuntat ca va cauta sa introduca o figura feminina pe bancnota de 10 dolari, care avea sa primeasca niste detalii aditionale.

Dar iata ca a fost dezvaluit faptul ca femeile care au facut istorie in Statele Unite vor aparea nu numai pe bancnotele de 10 dolari, ci si pe cele de 5 si de 20.

Astfel, pe fata hartiei de 20 de dolari va aparea chipul lui Harriet Tubman, o femeie de culoare care a jucat un rol major in miscarea abolutionista. Harriet si-a riscat viata pentru a scapa din sclavie, si i-a eliberat si pe altii. Cand a izbucnit Razboiul Civil, Harriet a devenit spion pentru Uniune.

Reprezentarea lui Harriet Tubman a inlocuit-o, pe fata bancnotei, pe cea a lui Andrew Jackson, fost presedinte al Statelor Unite, detinator de sclavi. Ironic este faptul ca Jackson, care reprezinta o urata parte a istoriei americane, a fost mutat pe spatele bancnotei pe care este infatisata Harriet, reprezentanta unor frumoase idealuri ale democratiei. Oricum, aceasta alegere pare problematica pentru multi dintre sustinatorii proiectului.

Pe spatele bancnotei de 10 dolari vor fi reprezentate Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton, Lucretia Mott, Alice Paul si Sojourner Truth. Toate s-au remarcat drept activiste pentru drepturile femeilor in Statele Unite si au jucat roluri importante in instituirea celui de-al 19-lea amendament, care confera femeilor drept de vot. Inaugurarea noii bancnote este planuita sa coincida cu aniversarea centenarului miscarii sufragetelor.

Iar pe spatele bancnotei de 5 dolari vor aparea Marian Anderson, Eleanor Roosevelt si Martin Luther King Jr. Lupta pentru drepturile omului nu s-ar fi desfasurat la fel si nu ar fi ajuns la rezultatul din ziua de astazi, daca nu ar fi existat aceste personaje.

Ei bine, ne bucuram ca in sfarsit vor aparea pe bancnotele Statelor Unite si femei, mai ales unele care au avut niste voci atat de rasunatoare incat au  reusit sa schimbe istoria. Chiar daca acest lucru se va intampla, cel mai probabil, in anul 2020, atunci cand se aniverseaza 100 de ani de la instituirea dreptului la vot pentru femei, este, totusi, un pas mare catre progres si egalitate.

Foto: treasury.gov

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle