Mesajul transmis de Regina Elisabeta a II-a după ce Sir Thomas Moore a murit la 100 de ani, răpus de coronavirus

Eroul britanic Sir Thomas Moore a murit la 100 de ani, în spital, în urma complicațiilor pulmonare cauzate de Covid-19.

Mesajul transmis de Regina Elisabeta a II-a după ce Sir Thomas Moore a murit la 100 de ani, răpus de coronavirus

Marea Britanie e în doliu. Căpitanul Sir Thomas Moore, îndrăgitul veteran de război cunoscut pentru optimismul său imbatabil și pentru eforturile de strângere de fonduri în numele NHS, a murit la vârsta de 100 de ani, după ce a fost internat cu coronavirus.

Însăși Regina Elisabeta a II-a a transmis un mesaj de condoleanțe familiei căpitanului Tom, spunând că s-a bucurat să-l întâlnească personal la Windsor vara trecută, când l-a făcut cavaler.

„Gândurile ei și ale Familiei Regale sunt cu ei”, spune un mesaj de la Buckingham, „recunoscând inspirația pe care a oferit-o națiunii întregi și oamenilor din întreaga lume.”

Sir Tom Moore a cucerit inimile întregii planete în aprilie 2020, când a strâns peste 32 de milioane de lire sterline pentru NHS, sistemul de sănătate britanic. Nu a făcut asta oricum, ci dând 100 de ture ale grădinii sale, ajutat de cadrul de mers, înainte de ziua în care împlinea un secol de viață. Ținta lui inițială fusese de 1000 de lire, dar donatorii din toată lumea, emoționați de gestul său, i-au depășit colosal așteptările.

Fiicele sale, Hannah Ingram-Moore și Lucy Teixeira, au spus că, în ultimul an, Moore „parcă a întinerit și a experimentat lucruri la care doar visase.”

Bătrânul erou nu apucase să se vaccineze iarna asta, din cauza unei pneumonii care s-a dovedit, în urma internării, că era cauzată de coronavirus. A murit liniștit în spitalul Bedford, având familia alături în ultimele ore de viață.

London Eye, Stadionul Wembley și Turnul Blackpool au fost aprinse în cinstea căpitanului, iar ecranele de pe Piccadilly Circus au marcat de asemenea momentul printr-un tribut.

Downing Street și-a coborât steagurile în bernă, iar prim-ministrul Boris Johnson l-a salutat pe eroul național drept „far de speranță în lume”.

„Căpitanul Sir Tom Moore,” a spus Johnson citat de The Daily Mail, „a fost un erou în adevăratul sens al cuvântului. În zilele întunecate ale celui de-al doilea război mondial, el a luptat pentru libertate și, în fața celei mai profunde crize postbelice din această țară, ne-a unit pe toți, ne-a înveselit pe toți și a întruchipat triumful spiritului uman.”

Până și Casa Albă și-a exprimat regretul pentru moartea sa: „Ne alăturăm Regatului Unit și lumii pentru a onora memoria căpitanului Sir Tom Moore, care a inspirat milioane de oameni prin viața și acțiunile sale.”

Citește și:

Te-ai infectat cu coronavirus după prima doză de vaccin. Cum procedezi? 

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle