Madlene, de Alex. Leo Serban

Dac-as putea, as oferi tuturor femeilor De ce iubim femeile, volumul lui Cartarescu, aparut la Huma­nitas. Si nu neaparat de Martisor (desi, ia te uita, e o idee).

Madlene, de Alex. Leo Serban

Cartarescu ar trebui sa fie fericit ca a fost inspirat de femeile din carte, iar femeile (din carte si din afara ei), ca l-au inspirat pe Cartarescu.

Unui prieten de-al meu i s-a intimplat ceva ciudat in legatura cu De ce iubim femeile: a visat, pur si simplu, un lucru care se petrece in „Zaraza' – cu o zi inainte sa citeasca povestirea!

Femeile, va spun, au calitati magice. Dupa cum si cartile. De fapt, daca stau sa ma gindesc un pic, si femeile, si cartile se califica din prima la capitolul „madlene'. Nu, nu aceea din „Ce soir jattends Madeleine, cintecul lui Jacques Brel (intotdeauna asteptarile lungi duc la sansonete nemuritoare), ci aceea mica, rotunda si pufoasa din Proust: prajiturica din care Marcel, o data muscind, isi aminteste tot Timpul pierdut… Adriana Babeti, in delicioasa ei rubrica – „Ars coquinaria' – din Suplimentul de cultura, a avut ideea ingenioasa de a intreba niste prieteni scriitori & gazetari care este, pentru ei, madlena gastronomica; Dan C. Mihailescu raspunde ca „raiul sau bucal' e un sirag de halvale, baclavale, musacale, acadele si sarailii, dar ca „regina peste toate e coliva'. Sotia Dan C-ului, Tania Radu, admite ca este „o zambila, mincata la patru ani pe o strada din centrul Bucurestiului'. Iar frustul Ioan T. Morar marturiseste, candid, ca madlena lui este… cirnatul! (Ai, ai, ai, bietul Proust se zvircoleste pesemne in mormint, torturat de damf.)

Ce carte inspirata s-ar coace din toate aceste raspunsuri puse cap la cap! – sau pe „feluri': intii antreurile, p-orma felu unu, felu doi, deserturile… La cit maninca romanii, ar iesi la fo citeva volume.

Si fiindca veni vorba de madlene, de carti si de Proust – o recomandare: Domnul Proust de Céleste Albaret, aparuta (ca sa rimeze cu numele?) la Albatros. Céleste a fost menajera scriitorului si povesteste ultimii zece ani din viata acestuia cu un amestec savuros de ingenuitate si cerbicie. O carte pe care ar trebui s-o citeasca toti barbatii – sa vada: cite nu fac femeile pentru ei… Martisor cartisor!

Articol publicat in ELLE Martie 2005

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle