Inarmata cu usturoi, crucifixuri si alte arme magice, Alina Baisan investigheaza fenomenul cititorilor „bintuiti“ de literatura fantasy.
Se spune ca atunci cind societatea trece printr-o criza, fie ea economica sau spirituala, oamenii cauta refugiu intr-o realitate imaginara: citesc carti pline de fantezie, urmaresc filme romantice, poarta haine mai colorate si mai vaporoase. „Fantezia poate fi o metoda de evadare, fapt pozitiv intr-o societate axata pe consum, uniformizare a indivizilor si stereotipii care nu fac altceva decit sa limiteze creativitatea si, implicit, pofta de viata, motivatia si starea de bine ale individului”, constata Anca Maftei. „Literatura fantasy confera copiilor, dar si adultilor, o foarte utila unealta de accesare a resurselor interioare, de depasire a limitelor constiente sau nu. Tradusa in limbaj psihanalitic, metoda aceasta transcede lupta interioara a eului cu pulsiunile noastre inconstiente, echilibrind psihicul celui care intra in relatie cu personajele. «Eroul» unei astfel de povestiri devine un alter ego al cititorului, luptele interioare deplasindu-se in aceasta lume plasmuita, obstacole de tot felul fiind astfel depasite.”
De un refugiu vorbeste si Octavian, atunci cind incearca sa explice de ce ii place acest gen literar: „Imi place in primul rind perspectiva. Traim vieti complexe, in aglomeratii urbane care nu ne lasa suficient aer pentru a respira fantezie. In al doilea rind, conventia literara, foarte vandabila de altfel, ca exista manifestari ale supranaturalului, mitologicului si legendarului in mediul nostru obisnuit de viata. Literatura urban fantasy descatuseaza monstri urbani, dar si justitiari; dovada ca avem nevoie de un contrast cu realul prea dureros si ca solutiile rationale nu sint intotdeauna primele care ne vin in minte. Apoi, in viata de zi cu zi exista cautari, dar care se lovesc de aceleasi neajunsuri biologice ale speciei. Nu putem fi ubicui, nu putem fi eterni, exista boli pe care nu le putem vindeca si sentimente care trec pe linga noi fara ca macar sa le percepem, darmite sa le intelegem. Fictiunea urban fantasy ofera un raspuns, desigur imaginar si hiperbolic de multe ori, la resemnarea oamenilor de a fi doar oameni. Sa ne imaginam numai, doi oameni pot sa se iubeasca si sa isi declare dragostea eterna, dar destinul biologic are un cuvint neiertator de spus. Si daca «intotdeauna» ar fi pentru totdeauna? E o intrebare la care realismul ne opreste inainte sa formulam o alternativa, oricit de firava. Nu acelasi lucru se intimpla in urban fantasy. Nu in ultimul rind, imi place aceasta premisa usor romantica a fictiunilor urban fantasy, aceea ca persoanele cu trasaturile cele mai sterse si aptitudinile cele mai mediocre pot fi instrumentale intr-un scenariu clasic de lupta dintre bine si rau. Nu mai e loc pentru eroi care isi descopera sau potenteaza aptitudini exemplare. Locul lor este in realitate!”.
Cu toate astea, Octavian nu este si un fan al ecranizarilor facute dupa seria Twilight. „Nu sint o persoana vizuala, de aceea deseori gasesc ecranizarile care se bazeaza pe urban fantasy suparatoare in incercarea lor de a gasi tehnici noi cu care sa redea supranaturalul intr-o maniera verosimila. Cu atit mai mult cu cit una dintre prerogativele nescrise ale scriitorilor de urban fantasy este sa nu descrie lucruri verosimile. Printre cartile despre Twilight pe care le-am citit se afla si „jurnalul de bord” al regizoarei Catherine Hardwicke, responsabila de ecranizarea primei carti a seriei. Dupa ce am citit despre sfori care transforma personaje adorabile in marionete si despre portiere de masina umplute cu chit pentru a deveni maleabile sub pumnul personajelor, nu pot sa spun ca am fost atras de vizionarea filmelor. Puterea noastra imaginativa, stimulata de cartile de urban fantasy, vede personaje ridicindu-se in zbor si infundind portiera unei masini chiar si fara aceste artificii pe care cinematografia nu stie inca sa le redea fara ca o parte din publicul spectator sa nu fie neincrezator.”
Catalina Cristescu, in schimb, a ajuns la literatura prin intermediul filmului. „Totul a inceput cu serialul True Blood. Daca inainte nu intelegeam dependentii de seriale, in scurt timp devenisem una dintre ei. Abia asteptam sa vin acasa, sa imi vad serialul favorit. Cind s-a terminat seria, pentru ca pina la urmatoarea mai erau niste luni bune, am inceput cercetarile. Cine e scenaristul, de unde vine ideea etc. Si asa am ajuns la carti. Charlaine Harris scrisese deja noua. Le-am citit pe toate in doua saptamini. A zecea urma sa apara peste circa sase luni. Evident, mi s-a deschis apetitul pentru acest tip de literatura si au urmat volumele Twilight. Acum vreau sa obtin romanele dupa care s-a facut serialul Vampire Diaries, cu care sint la zi. Prietenii mei rid de mine si spun ca sint consumatoare de carti si seriale pentru adolescenti. Dar mie imi plac. Mult! Cred ca ma atrage combinatia asta dintre real si ireal, personajele supranaturale, intriga – chiar daca uneori este previzibila. Poate este modul in care ma teleportez in copilarie, cind citeam Povesti nemuritoare sau Legendele Olimpului. Poate asa am eu grija de copilul din mine.”
Desi citite de un numar mare de adulti, cartile urban fantasy au un public format in cea mai mare parte din adolescenti. Daca fetele isi iau din romane portia de romantism, baietii gasesc suficient suspans si actiune in misterele incilcite ale supranaturalului. In multe dintre ele actiunea are loc intr-un liceu dintr-un orasel obscur sau chiar intr-o scoala de vrajitorie. Eroinele sint creionate in asa fel incit cititoarele sa se identifice pina la suprapunere cu ele.
Daca parintii rasufla usurati privindu-si copiii cu burta pe carte, psihologii se grabesc sa analizeze impactul pe care acest gen de literatura il are asupra personalitatii tinerilor. „Literatura fantasy, atit in cazul copiilor, cit si al adultilor, motiveaza persoana, prin identificarea cu anumite personaje, preluind de la acestea anumite caracteristici, calitati morale, aptitudini uneori, dar, cel mai important, preluind un mod de raportare la propria persoana, la ceilalti si la viitor. Se poate observa cu usurinta ca exista o multitudine de personaje in cadrul romanelor fantasy care «ies din tipare» din foarte multe puncte de vedere, fiecare dintre aceste personaje «gasindu-si locul» in cele din urma.”
Nu o data, puterea de fascinatie a vampirilor s-a dovedit a fi nemuritoare. Sa nu uitam ca Dracula a pus Romania pe harta turistica a lumii. In zilele noastre, vampirii scot din anonimat citeva mame-scriitoare care aleg sa isi retraiasca fanteziile din adolescenta alaturi de milioane de cititori din intreaga lume si sa faca din una dintre cele mai prost platite indeletniciri din toate timpurile un business de succes pe timp de recesiune.
Foto: Guliver