Lectura e un bun psiholog! Lecții de viață pe care le înveți dintr-un simplu roman

Lecții de viață primești de la prieteni, familie, din experiențele proprii. Dar și un roman te învață cum să te comporți în diferite situații sau îți arată ce ar trebui să schimbi la tine.

Lectura e un bun psiholog! Lecții de viață pe care le înveți dintr-un simplu roman

În ceea ce privește lectura gusturile sunt foarte variate, dar din cărți poți extrage lecții de viață, indiferent ce citești. Preferi romanele de dragoste, de aventuri, fantasy sau thriller? Adori biografiile și evenimentele reale transpuse în scris? Fiecare opțiune este cea potrivită!

Lectura te relaxează

Te pierzi în firul narativ, iar asta este extraordinar. Parcă evadezi în altă lume și uiți de stres, de probleme. Cărțile sunt o modalitate eficientă de deconectare, care în același timp te ajută să-ți construiești o parte din cultura generală. Și, fiind atât de prinsă cu lectura, nu mai meditezi intens la ceea ce te supără pe tine zilnic. Practic lecția de viață din acest punct este că poți găsi modalități utile de distragere din fața anxietății și de gestionare a stresului. Atenție, însă, fuga de problemă nu o rezolvă. Ce urmărim este doar scăderea timpului în care tu te îngrijorezi, fără să iei atitudine constructiv.

Lecții de viață despre empatie

Studiile au demonstrat că lectura ne ajută să ne dezvoltăm empatia, indiferent de vârstă. Vrei să ai un copil empatic? Încurajează-l să citească! Cum poți face asta? Puterea exemplului funcționează fără dubiu. Dacă te vede pe tine citind, va asimila acest comportament ca fiind unul firesc și în timp va devora cărțile. În timpul lecturii, când înțelegi dificultățile prin care trece un personaj, se activează în creier aceleași zone ca atunci când ai persoana în față și îți povestește problemele sale.

Nevoia de conectare emoțională este împlinită

Având în vedere activarea neuronală menționată anterior, concluziile specialiștilor sunt și mai surprinzătoare. Atunci când citim ne este satisfăcută nevoia de bază de conectare emoțională, întrucât prin lectură intrăm ca într-un fel de simulator al interacțiunilor sociale. Nu suntem un simplu observator, ci ne amestecăm cu personajele, suntem alături de ele, vorbim, ne certăm cu ele. Lecția de viață? Petrece timp suficient alături de cei dragi, mărește-ți cercul de cunoștințe!

Înveți noi moduri de reacție

Nu de puține ori ni se întâmplă să ne identificăm cu un personaj. Ori să descoperim în carte o situație similară prin care am trecut, sau trecem în momentul de față. Felul în care scriitorul prezintă intriga ne oferă lecții de viață, de diplomație, gestionarea furiei sau a conflictelor. Ajungem în imaginar în situații diferite care ne vor permite în lumea reală să înțelegem și să interacționăm mai bine cu oamenii. Stocăm informația și inconștient o vom activa atunci când ne aflăm într-o poziție similară. De asemenea exemplele negative sunt foarte utile. Personaje care își fac rău singure și realizăm că uneori și noi avem același obicei, la care e cazul să renunțăm. Și de ce nu ai avea drept model, persoană care te inspiră, un personaj de roman?! Să preiei de la acest personaj anumite comportamente bune? Să îți dezvolți diverse trăsături care îți plac mult la el?

Citește și:
5 lucruri incitante pe care le face un bărbat! Și nu au legătură cu sexul

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle