Jocurile Olimpice de la Rio – LGBT friendly

Olimpiada de la Rio a stabilit un nou record cu 43 de sportivi - concurenti si antrenori - LGBT, dublu fata de cea de acum patru ani de la Londra. Anul acesta este prima data in istorie cand sunt acceptati atleti transgender sa participe la Jocurile Olimpice.

Jocurile Olimpice de la Rio – LGBT friendly

Din cauza regulilor stricte cu privire la comunitatea LGBT, bazate pe un numar de factori medicali, atletilor care au decis sa isi schimbe sexul li s-a interzis sa concureze la diverse competitii sportive, incluzand Jocurile Olimpice. Anul acesta, totusi, Comitetul Olimpic International a adoptat o noua politica pentru a inlatura restrictiile asupra acestora. Noile reguli permit barbatilor trans sa participe in competitile pentru barbati iar femeilor in cele pentru femei, insa acestea trebuie sa aiba un nivel de testosteron scazut.

Citeste si:
Joe Biden a oficiat casatoria a doi barbati gay in propria sa casa

De asemenea, este prima data cand o persoana transgender a jucat un rol foarte important in ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Lea T., modelul brazilian este si un pop culture icon in lupta pentru drepturile comunitatii LGBT. Suntem cu totii fiinte umane si suntem parte a societatii. Rolul meu la ceremonie este sa ajut in transmiterea unui mesaj.', a declarat Lea. Aparitia ei a fost una curajoasa, ce a fost pozitiv apreciata, ea sustinand ca tranzitia publica lui Caitlyn Jenner a inspirat-o si i-a dat mai multa incredere in sine si speranta in lupta ei pentru acceptare si toleranta in ceea ce priveste comunitatea LGBT.

Citeste si:
Mica istorie a cluburilor gay din Romania (alcatuita de Bogdan Dogaru)

Tot anul acesta este primul an in care un cuplu casatorit de lesbiene participa impreuna la Olimpiada de la Rio. Kate Richardson-Walsh and Helen Richardson-Walsh fac parte din echipa britanica de hockey feminin si concureaza pentru aurul olimpic. Ele s-au casatorit in 2013 in Oxfordshire, dupa ani indelungati de relatie. Mai mult, anul acesta un numar record de atleti LGBT va concura si la Jocurile Paralimpice, ce se vor desfasura dupa cele Olimpice.

Foto: lazyllama / Shutterstock.com

Text: Stefana Macovei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din lifestyle