Iris, clasa a 3-a, povestește cum a început școala în Finlanda: ”Ne-au spus că un elev devine mai bun atunci când știe ce să învețe”

Iris învață la Școala Latokartano, Helsinki. A început școala acum mai bine de o lună.

Iris, clasa a 3-a, povestește cum a început școala în Finlanda: ”Ne-au spus că un elev devine mai bun atunci când știe ce să învețe”

La ei, doar părinții celor din clasa întîi au mers la școală. Iar apoi elevii au făcut interviuri cu personalul școlii, în care i-au întrebat pe adulți „cum trebuie adulții să se comporte cu copiii”. „Pe profesori i-am întrebat cum se poate îmbunătăți un elev. Ne-au spus că un elev devine mai bun atunci când știe ce să învețe”, ne-a povestit Iris Biro, elevă de origine română din Helsinki.

În Finlanda, doar părinții celor de clasa întâi merg la școală în prima zi, intră în curte unde copiii se aliniază în dreptul fiecărui învățător și apoi intră în școală. Nu se aduc flori sau cadouri profesorilor.

Iris e în clasa a III-a și a mers cu colegele ei la școală, fără părinți. Ne-a povestit cum a fost prima ei zi de școală, în Finlanda, țara cu unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume.

Bianca Biro, mama lui Iris a completat povestirea lui Iris cu alte informații despre începerea școlii în Finlanda. Cum ar fi că înainte de pandemie copiii stăteau în școli desculți. Acum însă nu se mai descalță, ca să nu se aglomereze holul de la intrare. Sau despre curriculumul școlar la nivelul orașului Helsinki care prevede în acest an, printre altele, și dezvoltarea abilităților de prietenie printr-un program cu 13 acțiuni concrete ce va fi implementat în toate unitățile de învățământ.

Bianca locuiește de 15 ani în Helsinki și după ce a descoperit învățământul finlandez prin ochii copiilor ei, a fondat Edustudio, o organizație care creează materiale educaționale pe modelul finlandez și le pune la dispoziția profesorilor din România.

Citește continuarea pe scoala9.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle